Bli kund Annonsera
tisdag 25 juni 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 4 april 2019,

Domstolarna rekryterar

Om några veckor går ansökningstiden för den utannonserade tjänsten som justitieråd i Högsta domstolen ut, men det finns även ett antal andra domstolstjänster runtom i landet att söka just nu.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Den 28 april är sista dagen att lämna in sin ansökan för den utannonserade tjänsten som justitieråd i HD. Enligt Domstolsverkets annons ingår justitieråden i kretsen av landets främsta jurister och ska därför svara mot synnerligen högt ställda krav vad avser juridiska kunskaper, analysförmåga, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, omdöme och självständighet.

Samtidigt anses det vara mycket viktigt att justitieråden kompletterar varandra i det kollegiala dömandet och att de sammantaget representerar kunskaper inom alla skilda rättsområden och man vill därför ha en sammansättning av jurister med olika erfarenheter från de juridiska yrkesfälten.

För den som kanske inte tänker sig att söka justitierådstjänsten, finns ett antal andra lediga jobb i Sveriges domstolar. Exempelvis söker just nu Hovrätten för Övre Norrland ett hovrättsråd och Kammarrätten i Stockholm söker ett kammarrättsråd tillika vice ordförande. Kammarrätten i Jönköping och Svea hovrätt samt två förvaltningsrätter söker en lagman, med sista ansökningsdag för kammarrätterna den 22 april och för förvaltningsrätterna den 7 april.

Även fem tingsrätter över hela landet söker rådmän.

Vidare annonserar Domstolsverket att de söker efter assessorer, varav några med intresse för digitalisering. Och för jurister med erfarenhet inom socialförsäkrings- och det skatterättsliga området finns föredragandetjänster utlysta av Förvaltningsrätten i Jönköping.

Fotoförbud i rättssalar

Den 1 juli träder nya regler i kraft om utökat fotoförbud och förbud mot att använda elektronisk utrustning eller ta upp bild i rättssalen.

Foto Wavebreakmedia

Två nya chefsrådmän

Regeringen har den 19 juni utnämnt två nya domare.

Brottsbekämpande myndigheter granskas

Datainspektionen ska undersöka om Polisen och Ekobrottsmyndigheten har rutiner för att upptäcka och hantera personuppgiftsincidenter.

Huvudförhandling ställs in och tas om

Uddevalla tingsrätt ställer in huvudförhandlingen i mål med påståenden om grova stölder och bedrägerier riktade mot äldre.

Niklas Orrenius får Advokatsamfundets journalistpris

Journalisten Niklas Orrenius fick ta emot Advokatsamfundets journalistpris och den avgående generalsekreteraren Anne Ramberg avtackades vid samfundets fullmäktigemöte.

Foto Elena Elisseeva

Anne Ramberg sommarpratar

Advokatsamfundets avgående generalsekreterare Anne Ramberg är värd i programmet Sommar i Sveriges Radio.

Ny delägare i Wikström & Partners

GDPR-experten Karl-Fredrik Björklund ansluter som ny delägare i byrån.

Sveriges yngsta advokat

Den 13 juni upptogs Lina Andréasson i advokatsamfundet och är nu med sina 26 år Sveriges yngsta advokat.

42 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 42 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 13 juni.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 13 juni utnämnt tre nya rådmän.

Datainspektionen granskar rätten till registerutdrag

Datainspektionen granskar nu hur Spotify hanterar rätten för personer att få veta vilka uppgifter som företaget hanterar om dem.

Konungens medalj till jurister

Rolf Ekéus och Bertil Wennberg har tilldelats H.M. Konungens medalj i tolfte storleken.

Vägledning för bättre skatteprocess

Skatteverket, Advokatsamfundet och kammarrätten presenterar en rapport som syftar till en förbättrad skatteprocess och ökad samsyn mellan parter.

Domarmeritering för erfarna jurister

Regeringen har beslutat om en ny möjlighet för kvalificerade och erfarna jurister att meritera sig för en ordinarie domaranställning.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt