Bli kund Annonsera
fredag 29 mars 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 1 februari 2017,

Ny avhandling gällande EU-direktiv om databasskydd

EU-direktivet om rättsligt skydd av databaser är rättsosäkert för tredje man eftersom dess fokus på direkt investeringsskydd gör att endast framställaren av en databas på förhand kan bedöma om skyddet faller under direktivet eller ej. Det hävdas i en ny avhandling i immaterialrätt från Stockholms universitet.

Den digitala utvecklingen har ökat möjligheterna att samla in, lagra och tillgängliggöra material i databaser. Över tid har det framställts krav på att införa ett särskilt rättsligt skydd för de investeringar som krävs för att upprätta och driva databaser. Det framgår av ett pressmeddelande om en avhandling från Stockholms universitet.

Inom EU infördes vid mitten av 1990-talet ett sådant särskilt skydd genom direktivet 96/9 om rättsligt skydd för databaser. Direktivet innehåller bestämmelser om en så kallad sui generis-rätt; rätten är av sitt eget slag och omfattas varken av Bern- och Paris-konventionerna eller TRIPS-avtalet vilka reglerar annan immaterialrätt på internationell nivå. En databasproducent kan tillerkännas rättsligt skydd enligt direktivet om databasen utgör resultatet av en ”kvantitets- eller kvalitetsmässigt sett väsentlig investering”. Härvidlag skiljer sig databasskyddet från andra immaterialrättigheter, enligt avhandlingens författare Johan Axhamn, genom att det fokuserar på  de bakomliggande investeringarna under tillkomstprocessen och under den tid basen är i drift, snarare än själva slutresultatet.

- Vad gäller andra immaterialrättsligt skyddade produkter, till exempel ett upphovsrättsligt skyddat musikstycke eller en patenterad uppfinning, kan en utanförstående i regel iaktta slutprodukten och bedöma om den är immaterialrättsligt skyddad eller ej. I jämförelse gäller för databasrätten som utgångspunkt att  endast den som har upprättat basen kan bedöma hur omfattande investeringar som ligger bakom dess upprättande. Det innebär en stor rättsosäkerhet för tredje man, säger Johan Axhamn i en kommentar i pressmeddelandet.

I avhandlingen jämförs sui generis-rätten med andra immaterialrättigheter och teoribildning på immaterialrättsområdet. En del forskare har anfört att alla befintliga immaterialrättigheter (upphovsrätt, patent m.m.) skulle kunna ersättas av ett generellt, rent investeringsskydd liknande det som gäller för databaser enligt databasdirektivet. Mot bakgrund av den påvisade rättsosäkerheten avråder Johan Axhamn starkt från en sådan utveckling.

Avhandlingen sätter också in databasskyddet i en samtida kontext, där databaser numera kommer till uttryck på ett annat sätt än vad som kunde förutses när direktivet antogs. Aktuella fenomen som behandlas är sociala nätverk på internet och så kallad big data.

I avhandlingen görs också en analys av hur databasdirektivet har genomförts med svensk rätt. Det konstateras att sui generis-rätten inte utesluter att andra nationella bestämmelser görs gällande parallellt men att det ändå kan finnas skäl att överväga behovet av att behålla den äldre så kallade katalogrätten. Förslag i den riktningen har nyligen lagts fram av kulturdepartementet i Norge.

Vidare konstateras att genomförandet av databasdirektivet med svensk rätt är bristfälligt. Visserligen har domstolarna på nationell nivå gjort mycket långtgående direktivkonforma tolkningar av den svenska lagtexten för att uppfylla direktivets krav. Men att den svenska lagtexten inte återspeglar direktivets krav medför också rättsosäkerhet. Johan Axhamn rekommenderar därför att lagstiftaren ser över genomförandet av databasdirektivet och utformar lagtexten i bättre överenstämmelse med dess ordalydelse.

En stor del av avhandlingen ägnas åt att beskriva, analysera, jämföra och systematisera det skydd för databaser som ges genom det upphovsrättsliga skyddet och sui generis-rätten samt genom regler och principer om illojal konkurrens. Framställningen är den mest genomgripande undersökningen om databasskydd som har genomförts i svensk rätt.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt