Bli kund Annonsera
fredag 21 september 2018
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 25 september 2017,

VQ blev "Årets organisation"

I förra veckan utsågs VQ till "Årets organisation" för att grundarna visat att det går att driva legal tech-företag i Sverige. "Årets person" blev juristen och entreprenören Nils-Erik Jansson. Priset delades ut av Legaltech.se i samarbete med LegalWorks.
"Årets person" Nils-Erik Jansson

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Swedish Legal Innovation Awards utses av Legaltech.se i samarbete med LegalWorks. Syftet är att uppmärksamma företag, myndigheter och enskilda jurister som bidrar till att modernisera juridiken och juristbranschen.

VQ tog hem segern i kategorin "Årets organisation" och "Årets person" blev juristen och entreprenören Nils-Erik Jansson.

Juryns uppgav att Ann Björk och Helena Hallgarn med sitt VQ inte bara har visat att det går att driva legal tech-företag på den svenska marknaden utan de har också i ett decennium arrangerat VQ Forum, en viktig plattform för utbyte av tanker och idéer. När tiden nu blivit mogen för rådgivare att använda sig av AI tar VQ ett stort kliv framåt och utvecklar tillsammans med IBM och två advokatbyråer ett svenskt alternativ till internationella leverantörerna. För det och för lång och trogen tjänst faller juryns val i år på VQ.

Utmärkelsen "Årets Person" går till Nils-Erik Jansson, en entreprenör och jurist som redan under studietiden startade eget med siktet inställt på att hitta nya affärsmodeller för juridisk rådgivning. Nils-Erik Jansson har sedan dess inte bara utvecklat nya tekniska verktyg för jurister, utan också varit en god representant för juristkåren i startupvärlden och därtill verkat för att främja svenskt entreprenörskap i stort.

Bland finalisterna märks tjänsten Juridiktillalla.se som Familjens jurist tillhandahåller. Tjänsten levererar kostnadsfri webbaserad rådgivning av studenter med garanterat svar inom fem dagar. Lantmäteriets undersökningar kring hur blockchain kan användas i samband med fastighetsöverlåtelser har rönt uppmärksamhet internationellt och var en annan av finalisterna.

Tioårsjubilerande Avtal24 levererar inte bara juridiska tjänster direkt till kund via företagets sajt, utan också via fackförbund och banker, och hade kvalificerat sig till final. De senaste tillskotten i produktportföljen är Deklarationshjälpen samt Botboten, en tjänst som hjälper enskilda att automatiskt upprätta och skicka in överklaganden av felaktiga parkeringsanmärkningar.

Bland de ytterligare finalisterna kan man hitta juridiukstudenter, som i sitt examensarbete i systemvetenskap undersökt hur ljudövervakningssystem i så kallade smarta städer bör utformas för att vara förenliga med lagstiftning till skydd för den enskildes integritet, Maqs Advokatbyrå som profilerat sig som en modern byrå som gjort ett flertal satsningar på digital teknik och på kommunikation via sociala medier samt Helsingborgs tingsrätt. Domstolen var enligt juryn, med domstolsmått mätt, tidigt ute med sociala medier och har arrangerat seminarier och lobbat för att även andra domstolar ska steget.

Nya delägare i Ramberg

Den 1 september började Björn Bergström och Anders Ekborg som nya delägare i Ramberg Advokater.

Ny delägare i MAQS

Den 1 oktober ansluter Erik Palmgren till MAQS Advokatbyrå i Göteborg.

Foto © tomloel

Nya domare utnämnda

Regeringen har utnämnt elva nya domare.

Hovrätten ändrar häktningsbeslut

Göta hovrätt har beslutat att den 16-årige pojke som misstänks för mord i Huskvarna ska vara fortsatt häktad.

Ny ordförande i SACG

Svenska Föreningen mot Piratkopiering har utsett en ny ordförande, advokaten Sara Sparring, delägare i Synch Advokatbyrå.

Trägårdh Advokatbyrå tar in delägare

Nya delägare i byrån är Viviénne Dahlstrand, Johan Klåvus och Helena Olenmark Malmström.

Utträdda advokater med nya karriärer

Advokatsamfundet har antagit 91 nya advokater medan 43 ledamöter lämnade samfundet. En av dem ska nu vägleda en yngre generation och en annan blir justitieråd.

Foto Wavebreakmedia

Tingsrätter anställer jämställdhetsstrateg

Flera tingsrätter har tillsammans anställt en strateg för att stötta i jämställdhetsintegrering.

Nya ordföranden i de högsta instanserna

Helena Jäderblom har tillträtt som ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen. Anders Eka har tillträtt som ordförande i Högsta domstolen och Eric M. Runesson som justitieråd.

Foto MRR-photography

91 nya advokater

Hela 91 nya advokater antogs vid Advokat-samfundets senaste styrelsemöte den 31 augusti. Samtidigt utträdde 43 advokater ur samfundet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt