Bli kund Annonsera
måndag 17 december 2018
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 15 november 2017,

Jämlikt på delägarnivå 2050

Affärsvärlden listar för 26:e året i rad Sveriges största affärsjuridiska byråer. Det företag med flest kvinnliga delägare är Landahl, med 44 procent kvinnliga delägare, följt av Ramberg och Baker & Mckenzie.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Affärsjuridik kan uppfattas som en konservativ bransch där den kvinnliga representationen på de högre nivåerna traditionellt har varit liten. Det blir dock sakta mera jämställt. Det uppger Affärsvärlden på sin hemsida.

För 26:e året i rad har Affärsvärlden undersökt Sveriges största affärsjuridiska byråer. Den advokatbyrå som ligger på topp med högst antal kvinnor, i kategorin byråer med fler än 10 delägare, är Landahl advokatbyrå.

Landahl har 16 delägare varav 44 procent är kvinnliga delägare. Tvåa på Affärsvärldens lista är advokatbyrån Ramberg som har 24 delägare varav 33 procent kvinnliga delägare. På tredje plats ligger Baker McKenzie med 14 delägare varav 29 procent är kvinnor. 

Enligt Affärsvärlden var andelen kvinnliga delägare i branschen 8 procent 2006, fem år senare hade den ökat till 12 procent. Under 2016 var andelen uppe i 17 procent, av totalt 981 delägare i de undersökta byråerna är 167 kvinnor. Ökningstakten är alltså cirka en procentenhet per år, vilket skulle betyda att det dröjer ända till år 2050 innan en jämlik situation på delägarnivån uppnås.

Av Affärsvärldens undersökning framkom även att branschens topp fem är intakt sedan 2011, då som nu är Mannheimer Swartling etta, följt av i tur och ordning Vinge, Lindahl, Settervalls och Wistrand. Hoppet är fortfarande stort mellan tvåan Vinge med intäkter på 940 miljoner kronor och trean Lindahls 676 miljoner, dock har det jämnat ut sig. Mannheimer Swartling och Vinge har i stort sett haft nolltillväxt under de senaste fem åren, medan Lindahl och Settervalls ökat med drygt 10 procent och Wistrand cirka 20 procent.

Foto Wavebreakmedia

Nya domare

Regeringen har den 12 december utnämnt en lagman, sju rådmän och ett tekniskt råd.

Forskare får rätts- vetenskapligt pris

Lundaforskarna Niklas Arvidsson och Lotta Maunsbach belönas för framstående insatser och får ta emot Emil Heijnes rättsvetenskapliga pris.

Foto Micke Lundström

Ny general- sekreterare i Advokat- samfundet

Advokatsamfundets styrelse ha beslutat att utse advokaten Mia Edwall Insulander till ny generalsekreterare.

42 nya advokater

Sveriges advokatsamfund antog 42 nya ledamötervid sitt sammanträde den 7 december.

Baker McKenzie rekryterar inom skatt

Advokatbyrån Baker McKenzie växer och rekryterar Caroline Johansson och Linn Nordqvist till skattegruppen.

Ny legal futurist på Synch

Synch har utnämnt Viveca Fallenius till legal futurist och den nya rollen ska fokusera på värdedriven innovation.

Foto © Elnur

Konkurrensverket premierar uppsatser

Konkurrensverket arrangerar varje år en uppsatstävling för studenter och i år gick tre av de fem priserna till juriststudenter.

Forskningsmedel till projekt i offentlig rätt

Riksbankens jubileumsfond har tilldelat professor Henrik Wenander vid Lunds universitet knappt två miljoner kronor i forskningsmedel.

Ny delägare i Wollsén Albinsson

Wollsén Albinsson Advokatbyrå har utsett en ny delägare inom området fastigheter – denna gång med specialiseringen skatterätt.

Foto EU-domstolen

Åtta sökanden till EU-domartjänst

Ansökningstiden för tjänsten som Sveriges domare i EU-domstolen i Luxemburg har nu gått ut och åtta stycken kvalificerade svenska jurister har anmält sitt intresse.

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Myndigheten ska undersöka hur SL har resonerat kring de personuppgifter som kommer att samlas in i samband med att biljettkontrollanter nu börjar att använda kroppskameror.

Foto Bengt Hultqvist

Konferens för framtidens domstol

Med målet att spana in i framtiden för domstolarna håller Helsingborgs tingsrätt i mars nästa år en tredagarskonferens kallad LegalTech+Design @HelsingborgsTR.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt