Bli kund Annonsera
tisdag 20 november 2018
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 25 juni 2018,

Kidnappad svensk får miljonersättning

Johan Gustafsson som kidnappades i Mali 2011 får drygt 1,1 miljoner kronor i ersättning från Brottsoffermyndigheten. Han får högsta möjliga belopp för fysiskt och psykiskt lidande och för den inkomst han har förlorat.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Johan Gustafsson kidnappades av al-Qaida i Timbuktu i Mali, när han semestrade med motorcykel på väg till Sydafrika från Sverige. Han utsattes för människorov under perioden 25 november 2011 till den 25 juni 2017.

Brottsoffermyndigheten uppger i ett pressmeddelande att under brottstiden var Johan Gustafsson i en mycket utsatt situation, inte bara genom gärningspersonernas hot och våld utan också på grund av rådande klimat, farliga djur och bristen på mat, vatten och sanitet.

Han får 250.000 kronor i ersättning för kränkning, enligt ett beslut av Nämnden för brottsskadeersättning. Dessutom ersätts personskadan med 910.000 kronor för fysiskt och psykiskt lidande och för förlorad inkomst.

- Han får det högsta beloppet som är möjligt att få för personskada. Ersättningen kan bidra till att kompensera det lidande han har utsatts för, säger juristen Anna Sundén i en kommentar i pressmeddelandet.

Vid tillfället avrådde UD från resor till Timbuktu. Johan Gustafsson, som avvek från en tidigare planerad och kontrollerad resväg, reste in i Mali utan att ha kontrollerat UD:s reserekommendationer för området.

Brottsoffermyndigheten anser därför att han utsatt sig för en ökad risk att bli skadad, även om det skett av oaktsamhet. Samtidigt anser myndigheten att han har utsatts för en mycket allvarlig kränkning och beaktar då särskilt de förhållanden han tvingats leva under och att han varit frihetsberövad under en mycket lång tid, fem år och sju månader.

Eftersom han har utsatt sig för en ökad risk att bli skadad ska brottsskadeersättningen enligt brottsskadelagen minskas. Men med hänsyn till det mycket allvarliga brott som han utsatts för faller inte hela ersättningen bort. I stället har ersättningen för kränkning minskats med hälften till 250.000 kronor. Även ersättningen för personskada har minskats med hälften, men mannen når ändå upp till maxbelopp för personskada.

- Även om brottsskadeersättningen har halverats har det mindre betydelse i det här fallet. Det beror på att mannen får full ersättning upp till brottsskadelagens maxbelopp för personskada, säger tillförordnad brottsskadechef Åsa Lundmark i pressmeddelandet.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Ny domare till EU-domstolen sökes

I en annons söker Domarnämnden en ny svensk domare till Europeiska unionens domstol i Luxemburg.

Magnusson rekryterar inom finans- marknadsrätt

Robert Karlsson ansluter till Magnusson i december som Head of Banking & Finance Regulatory.

Om efter- levnaden av GDPR

Datainspektionen har genomfört 400 tillsynsärenden enligt GDPR varav 60 organisationer fick en reprimand. En sammanställning gjord av DLA Piper visar dock att Sverige ligger i framkant och att bland annat Italien ligger långt efter.

Foyen får ny entreprenad- specialist

Foyen Advokatfirma har rekryterat juristen Fatoma Hafström från Skanska Sverige.

Ny chefsjurist på Alecta

Charlotte Rydin blir ny chefsjurist på Alecta och lämnar motsvarande roll på Finansinspektionen.

32 nya advokater

Sveriges advokatsamfund antog 32 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 9 november.

Två nya delägare i Bokwall Rislund

Emil Fahlén Godö och Lina Håkansson Kjellén blir nya delägare i Bokwall Rislund från och med årsskiftet.

Vinge segrare i Advokatinnebandyn

Det blev en rafflande final och tuff kamp om guldmedaljen när Stockholms större advokatbyråers årliga innebandyturnering avgjordes på fredagseftermiddagen. Men det blev till slut Vinge som tog hem segern.

Lagbilder från innebandyn del 1

Lagbilder från innebandyn del 2

Foto inbj

Åtta nya domare utnämnda

Regeringen har den 8 november utnämnt åtta stycken nya domare.

Ny delägare på Hellström

Advokat Kristoffer Clausen tillträdde som delägare på Hellström den 1 november 2018

Styrningen av rättskedjan granskas

Hur en myndigheten i rättskedjan (polis, åklagare, domstolar och kriminalvård) styrs påverkar ofta kedjans övriga aktörer. Det menar Riksrevisionen som nu ska granska om styrningen av de olika myndigheterna har ett tillräckligt tydligt helhetsperspektiv.

Foto Inbj

Kortare tid från brott till straff

I januari utökas försöket med snabbare lagföring av enkla brott till hela norra Stockholm.

Ny delägare i Cederquist

Per Henriksson blir ny delägare i Cederquists grupp för Bank & Finans.

Synch startar upp verksamhet i Skåne

Synch anställer Johan Ragnar, som sedan många år är verksam advokat i Skåne och blir därmed officiellt verksamma i Skåne och Öresundsregionen.

Foto Åke E:son Lindman

Nytt justitieråd i HFD

Regeringen har utnämnt advokaten Mats Anderson till justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt