Bli kund Annonsera
tisdag 25 juni 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 3 oktober 2018,

Buergenthal får Stockholm Human Rights Award

Den amerikanska juridikprofessorn Thomas Buergenthal är årets mottagare av Stockholm Human Rights Award. Han får priset för att han, genom sin forskning, undervisning och rättstillämpning, gjort stora insatser för rättsstaten och skyddet av mänskliga rättigheter.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Stockholm Human Rights Award, som delas ut för tionde året i rad, går till en person eller organisation som har arbetat för att främja internationell rättvisa och att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna.

– Thomas Buergenthal är en internationellt mycket ansedd professor och domare. Han har i sin forskning, undervisning och rättstillämpning gjort stora insatser för rättsstaten och skyddet av mänskliga rättigheter. Han vet av egna erfarenheter vad som händer i ett samhälle när rättsstatliga principer överges och mänskliga rättigheter inte respekteras. Hans gärning har inspirerat många, förklarar Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, som tillsammans med International Bar Association och International Legal Assistance Consortium står bakom priset.

Thomas Buergenthals långa karriär som folkrättsjurist formades, skriver Stockholm Human Rights Award i ett pressmeddelande, tidigt av hans erfarenheter som överlevande från koncentrationslägrena Auschwitz och Sachsenhausen. Han föddes 1934 i dåvarande Tjeckoslovakien och emigrerade efter kriget, år 1951, till USA där han nio år senare doktorerade i juridik vid New York University Law School.

Under mer än ett halvt sekel har han tjänstgjort som domare och undervisat vid många ledande juridiska fakulteter. Bland de domstolar i vilka Buergenthal har varit ledamot finns Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, Interamerikanska utvecklingsbankens administrativa tribunal, FN:s kommitté för mänskliga rättigheter och Internationella domstolen i Haag.

Thomas Buergenthal tar emot 2018 års Stockholm Human Rights Award måndagen den 20 november 2018 i Berwaldhallen.

Fotoförbud i rättssalar

Den 1 juli träder nya regler i kraft om utökat fotoförbud och förbud mot att använda elektronisk utrustning eller ta upp bild i rättssalen.

Foto Wavebreakmedia

Två nya chefsrådmän

Regeringen har den 19 juni utnämnt två nya domare.

Brottsbekämpande myndigheter granskas

Datainspektionen ska undersöka om Polisen och Ekobrottsmyndigheten har rutiner för att upptäcka och hantera personuppgiftsincidenter.

Huvudförhandling ställs in och tas om

Uddevalla tingsrätt ställer in huvudförhandlingen i mål med påståenden om grova stölder och bedrägerier riktade mot äldre.

Niklas Orrenius får Advokatsamfundets journalistpris

Journalisten Niklas Orrenius fick ta emot Advokatsamfundets journalistpris och den avgående generalsekreteraren Anne Ramberg avtackades vid samfundets fullmäktigemöte.

Foto Elena Elisseeva

Anne Ramberg sommarpratar

Advokatsamfundets avgående generalsekreterare Anne Ramberg är värd i programmet Sommar i Sveriges Radio.

Ny delägare i Wikström & Partners

GDPR-experten Karl-Fredrik Björklund ansluter som ny delägare i byrån.

Sveriges yngsta advokat

Den 13 juni upptogs Lina Andréasson i advokatsamfundet och är nu med sina 26 år Sveriges yngsta advokat.

42 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 42 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 13 juni.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 13 juni utnämnt tre nya rådmän.

Datainspektionen granskar rätten till registerutdrag

Datainspektionen granskar nu hur Spotify hanterar rätten för personer att få veta vilka uppgifter som företaget hanterar om dem.

Konungens medalj till jurister

Rolf Ekéus och Bertil Wennberg har tilldelats H.M. Konungens medalj i tolfte storleken.

Vägledning för bättre skatteprocess

Skatteverket, Advokatsamfundet och kammarrätten presenterar en rapport som syftar till en förbättrad skatteprocess och ökad samsyn mellan parter.

Domarmeritering för erfarna jurister

Regeringen har beslutat om en ny möjlighet för kvalificerade och erfarna jurister att meritera sig för en ordinarie domaranställning.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt