Bli kund Annonsera
torsdag 28 mars 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 28 september 2010,

Ny skattereform för temporärt bosatta i Portugal

Skattejurist Berit Rohdin skriver om ny skattereform för temporärt bosatta i Portugal, med mycket förmånliga regler för bland annat pensionärer.
Berit Rohdin, skattejurist med lång erfarenhet av internationell personbeskattning, nu verksam i företaget Taxpoint.se

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Som framgår nedan väljer Portugal genom denna reform att i vissa fall avstå sin beskattningsrätt.

Reformen innebär bland annat total skattefrihet för tjänstepensioner p.g.a. enskild tjänst från Sverige för personer som är temporärt eller permanent bosatta i Portugal och som har hemvist i Portugal enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal. Notera att reformen även gäller permanent bosatta i Portugal. Andra pensionsinkomster från Sverige än tjänstepension p.g.a. enskild tjänst till personer som är bosatta i Portugal beskattas i Sverige. Ingen ytterligare beskattning av dessa inkomster sker i Portugal.

Portugal erbjuder också i och med reformen högt kvalificerade personer från andra länder möjlighet att bosätta sig i Portugal och att arbeta i eller utanför Portugal med förmånlig beskattning.

Reformen omfattar också kapitalinkomster och innebär här bland annat att utdelning från Sverige till personer som har hemvist i Portugal enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal kommer enbart att beskattas med 10 % i Sverige enligt skatteavtalet medan Portugal avstår från att beskatta ytterligare.

Det är möjligt att för ett visst beskattningsår bli skattemässigt bosatt i Portugal så att skattereformens regler kan tillämpas på flera olika sätt enligt följande:

a. Om man vistas i Portugal mer än 183 dagar under året oavsett om dessa dagar infaller i följd eller inte, eller

b. Om man, i fall där vistelsen i Portugal har varit kortare än 183 dagar under året den 31 december, har en bostad i Portugal under omständigheter som föranleder antagandet att avsikten är att bosätta sig permanent i Portugal, eller

c. Om man den 31 december ingår i besättningen på ett fartyg eller luftfartyg som tillhör ett portugisiskt företag med hemvist, huvudkontor eller verklig ledning i Portugal, eller

d. Om en av makarna i ett hushåll den 31 december bedöms som skattemässigt bosatt i Portugal.

Här är det mycket viktigt att poängtera att det inte är säkert att Sverige kommer att anse att en person som av Portugal bedöms vara skattemässigt bosatt i Portugal är begränsat skattskyldig i Sverige. Sverige kan exempelvis anse att personen också är skattemässigt bosatt i Sverige p.g.a. väsentlig anknytning till Sverige eller stadigvarande vistelse i Sverige. Om man anses som skattemässigt bosatt i både Sverige och Portugal är det inte säkert att man anses ha hemvist i Portugal enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal, vilket är en förutsättning för bl.a. den totala skattebefrielse för tjänstepensioner p.g.a. enskild tjänst från Sverige och den förmånliga beskattning av utdelningar från Sverige som nämnts ovan. Systemet är komplicerat och varje fall måste bedömas för sig. Interna skatteregler såväl i Sverige som i Portugal måste beaktas och även skatteavtalet mellan Sverige och Portugal.                   

Syftet med skattereformen är att göra Portugal intressant i ett internationellt perspektiv som bosättningsland för högt kvalificerad arbetskraft eller för pensionärer och för personer med andra passiva inkomster som exempelvis kapitalinkomster. Reformen förväntas också uppmuntra högt kvalificerade portugiser som är bosatta utomlands att återvända till Portugal.

Reformen gäller såväl passiva inkomster som pensioner, ränteinkomster, utdelningar, kapitalvinster och andra kapitalinkomster och inkomst av fast egendom som aktiva inkomster som inkomst av anställning, enskild näringsverksamhet och royalties. Inkomst av enskild näringsverksamhet skall härröra från högt kvalificerade arbeten av vetenskaplig, artistisk eller teknisk natur som läkare, tandläkare, artister och musiker, revisorer och konsulter av olika slag. Idrottsutövare ingår dock inte i de i reformen uppräknade yrkesgrupperna.

Reformen gäller personer som bosätter sig i Portugal på ett sådant sätt att personen blir skattemässigt bosatt i Portugal i vart fall fr.o.m. inkomstår 2010 (reformen offentliggjordes i september 2009 men anges gälla fr.o.m. 1:a januari 2009) och gäller under en tid av 10 år från bosättningsåret. Ett krav är att personen inte varit bosatt i Portugal under de fem år som föregått bosättningsåret i Portugal. Bosättningen i Portugal kan avbrytas och sedan återupptas under 10-årsperioden.

Reformen har likheter med reformer som genomförts av andra EU-länder, som i England och Schweiz för passiva inkomster med utländsk källa och i Spanien och Frankrike för både inhemska och utländska aktiva inkomster. Reformen uppvisar också likheter med den svenska s.k. expertskatten som innebär förmånlig beskattning i Sverige för utländska experter. Den portugisiska reformen går dock ett steg längre än andra länder gjort inte bara när det gäller längden av tidsperioden för förmånlig beskattning (10 år) utan också på så sätt att den inte inskränker sig till att omfatta vissa yrken (exempelvis experter och forskare). Det finns inget krav på att personen rekryterats utomlands eller att arbetet faktiskt måste utföras i Portugal. Det krävs dock att det visas att personen varit obegränsat skattskyldig i annat land än Portugal fem år före bosättning i Portugal.

På internet förekommer olika uppgifter om den portugisiska reformens regler om s.k. dubbel skattebefrielse för pensioner (när det gäller pensioner från Sverige beskattar varken Sverige eller Portugal tjänstepension p.g.a. enskild tjänst från Sverige till personer med hemvist i Portugal enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal). De uppgifter som lämnas nedan har bekräftats av portugisiska skatteexperter. Det har då också framkommit att denna dubbla skattefrihet, som kan uppkomma vid tillämpning av skatteavtal, varit avsiktlig för att uppmuntra pensionärer att bosätta sig i Portugal.

Reformen i korthet (Notera att denna beskrivning enbart är avsedd att ge en översiktlig bild av reformen. Eftersom varje fall måste bedömas individuellt är det viktigt att rådfråga experter i varje enskilt fall).

Passiva inkomster

Utländska pensionsinkomster undantas från beskattning i Portugal under förutsättning att pensionen beskattas i källstaten enligt ett skatteavtal mellan Portugal och källstaten eller alternativt att inkomsten inte har erhållits från portugisisk källa. (När uttrycket ”inte erhållits från portugisisk källa" används avses att ersättningen inte betalats från en person som är skattemässigt bosatt i Portugal eller att ersättningen inte är hänförlig till ett fast driftställe i Portugal).

Andra passiva inkomster än pensionsinkomster som ränteinkomster, utdelningar, realisationsvinster och andra kapitalinkomster samt inkomst av fast egendom med källa utanför Portugal undantas från beskattning i Portugal (inkomsten medräknas dock vid progressionsberäkning för andra inkomster som beskattas i Portugal) under förutsättning att inkomsten kan beskattas i källstaten enligt ett skatteavtal mellan Portugal och källstaten. Eller om inget skatteavtal finns krävs 1) att inkomsten kan beskattas i källstaten enligt OECD:s modellavtal, 2) att inkomsten inte erhållits från portugisisk källa och 3) att källstaten inte finns med på den s.k. svarta listan över skatteparadis . (Naturligtvis finns inte Sverige med på denna lista). Ingen faktisk beskattning i källstaten krävs för att inkomsten skall undantas från beskattning i Portugal. Kravet är endast att beskattning är möjlig i källstaten.

Aktiva inkomster

Anställningsinkomst med källa utanför Portugal undantas från beskattning i Portugal (inkomsten medräknas dock vid progressionsberäkning för andra inkomster som beskattas i Portugal) under förutsättning att inkomsten beskattas i källstaten i enlighet med ett skatteavtal mellan Portugal och källstaten, eller om inget skatteavtal finns, att inkomsten är beskattad i källstaten och att den inte erhållits från portugisisk källa. Faktisk beskattning i källstaten krävs för att inkomsten skall undantas från beskattning i Portugal.  

Andra aktiva inkomster än anställningsinkomster med källa utanför Portugal som enskild näringsverksamhet och royalties, undantas från beskattning i Portugal (inkomsten medräknas dock vid progressionsberäkning för andra inkomster som beskattas i Portugal) under förutsättning att inkomsten kan beskattas i källstaten enligt ett skatteavtal mellan Portugal och källstaten. Eller om inget skatteavtal finns krävs 1) att inkomsten kan beskattas i källstaten enligt OECD:s modellavtal, 2) att inkomsten inte erhållits från portugisisk källa och 3) att källstaten inte finns med på den s.k. svarta listan över skatteparadis. Ingen faktisk beskattning i källstaten krävs.

Anställningsinkomst eller inkomst från enskild näringsverksamhet med källa i Portugal eller med källa utanför Portugal (i det senare fallet inkomst som inte kvalificerar för att undantas från portugisisk beskattning enligt ovan) beskattas med en skattesats om 20 % förutsatt att inkomsten härrör från högt kvalificerat arbete av vetenskaplig, artistisk eller teknisk natur.

Det är möjligt att i stället för den s.k. exemptmetoden (undantagande från skatt i Portugal) välja den s.k. creditmetoden (avräkning av utländsk skatt i Portugal vilket är den vanliga metoden för undanröjande av internationell dubbelbeskattning i Portugal). Beskattning  sker då istället enligt det vanliga portugisiska skattesystemet med en progressiv skatt upp till 42% eller med speciella lägre skattesatser beroende på inkomstens natur.

Några slutsatser

Portugal erbjuder i och med reformen högt kvalificerade personer från andra länder möjlighet att bosätta sig i Portugal och att arbeta i eller utanför Portugal med förmånlig beskattning i Portugal.

Utländska pensionsinkomster beskattas inte i Portugal under förutsättning att de beskattats i källstaten enligt ett skatteavtal mellan Portugal och källstaten eller alternativt att pensionen inte har erhållits från portugisisk källa. För svenska pensionärer med hemvist i Portugal enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal, innebär detta att svensk tjänstepension från enskild tjänst, som enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal inte beskattas i Sverige, kommer att bli helt skattefri. Andra pensioner, exempelvis statlig pension, som Sverige enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal kan beskatta, beskattas inte i Portugal. Skatten stannar då, för en person som är begränsat skattskyldig i Sverige, vid svensk Sink-skatt om 25 %. (Viss möjlighet finns att Sink-skatten kommer att sänkas men något konkret förslag är ännu inte presenterat). En person som är obegränsat skattskyldig i Sverige får betala vanlig svensk inkomstskatt för de sist nämnda pensionerna.

Kapitalinkomster av olika slag beskattas inte i Portugal om inkomsten kan beskattas i källstaten. Här krävs inte faktisk beskattning i källstaten. Följden blir att om källstaten har låg beskattning eller väljer att inte ta ut skatt kan inkomsten ändå bli skattefri i Portugal. Här kan exempelvis nämnas att utdelningar från Sverige till en person, som har hemvist i Portugal enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal, enligt skatteavtalet kan beskattas i Sverige med 10 %. Portugal tar inte ut någon ytterligare skatt.

Observera vikten av att i varje enskilt fall noga undersöka om den portugisiska skattereformens regler är tillämpliga för den aktuella inkomsten. Se då också vad som ovan nämnts angående betydelsen av att i varje enskilt fall bedöma i vilket eller vilka länder en person bedöms vara skattemässigt bosatt och - för det fall en person anses vara skattemässigt bosatt i flera länder - var en person anses ha hemvist enligt ett skatteavtal. Att bosätta sig i Portugal utgör ingen garanti för att komma i åtnjutande av de förmånliga reglerna enligt den portugisiska reformen, speciellt inte om bosättningen är temporär. Ett annat land kan hävda att personen är skattemässigt bosatt även där och också hävda att personen har hemvist enligt skatteavtal i det andra landet.

---------------

Berit Rohdin är skattejurist med internationell beskattning som huvudinriktning, särskilt personbeskattning. Hon driver företaget Taxpoint.se och har tidigare arbetat i skattedomstol och Skatteverket med bred erfarenhet av hela skatteområdet och med särskilt ansvar för internationella personbeskattningsfrågor. Berit Rohdin har även erfarenhet från privata sektorn.

PRAKTIKERARTIKEL

Sanningen om könstillhörighetslagen

Den 17 april ska riksdagen besluta om en ny könstillhörighetslag, som ska göra det enklare att ändra juridiskt kön. Vad innebär det egentligen – rent rättsligt?

Ny domare

Regeringen har den 27 mars utnämnt en ny lagman.

MSA studenternas po-puläraste arbetsgivare

För femte gången erövrar Mannheimer Swartling titeln som den mest attraktiva arbetsgivaren när juriststudenterna rankar sina kommande potentiella arbetsplatser.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Ny EU-domare föreslås

Efter att ha genomfört intervjuförfarande förslår nu Domarnämnden att Fredrik Schelin utses till Sveriges domare i EU-domstolen.

Jurist blir ledamot i Fondtorgsnämnden

Chefsjuristen Anders Sjöborg förordnas som ledamot i Fondtorgsnämnden.

DOMARBLOGGEN

Häktning av barn

Om lagens särskilda krav för häktning av barn handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

52 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 52 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 14 mars. 35 advokater har utträtt ur samfundet.

Det gångna året i Advokatsamfundet

Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för år 2023 har nu publicerats.

Wistrand ingår i CMS

Efter mer än 100 år som svensk advokatbyrå integreras Wistrand Advokatbyrå med CMS och blir därfär CMS Wistrand.

Foto Andrey Popov

Nya domare

Regeringen har den 14 mars utnämnt fem nya domare.

DOMARBLOGGEN

Domarbloggen växer

Domarbloggen kommer framöver att kunna ge en ännu mer komplett inblick i svenskt rättsväsende. Detta då Förvaltningsrätten respektive Kammarrätten i Stockholm från och med nu medverkar som gästskribenter.

Ny delägare till Hammarskiöld

Sanna Isaksson har anslutit till Hammarskiöld som ny delägare med fokus på Private M&A och Private Equity-transaktioner.

Uteslutning av advokat

Advokatsamfundets disciplinnämnd har uteslutit en advokat ur samfundet. Bristerna har handlat om att advokaten åsidosatt sitt oberoende, antagit uppdrag trots att intressekonflikt förelegat och inte övervakat en biträdande jurist.

Foto Vinge

Ny VD för Vinge

Louise Brorsson Salomon, som är delägare på Vinge, efterträder under våren Maria-Pia Hope som varit VD sedan 2012.

DOMARBLOGGEN
Foto © tomloel

Vittnesstöd i domstolar

En kanske mindre känd, men ändå viktig, del i domstolarnas verksamhet är vittnesstödet och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtalas för krigsbrott

En man i 50-årsåldern åtalas nu för två fall av krigsförbrytelser i Syrien under 2015.

Foto © Valentin Armianu

Domstolar vill ha bättre registerkontroller

Domstolsverket vill se utökade möjligheter till registerkontroller i samband med anställning och har därför lämnat en hemställan till regeringen om detta.

Nya arvsregler utreds

Regeringen har tillsatt en utredning som ska göra en bred översyn av reglerna om arv och testamente.

Få förändringar i nämndemannakåren

Trots insatser för att föryngra och bredda nämndemannakåren har det endast skett marginella förändringar bland nämndemännen sedan förra valet.

Ny MP på Lindahl

Från den 1 mars har Advokatfirman Lindahls kontor i Uppsala en ny Managing Partner.

Foto GAMMA-MAN

Många utmaningar för landets domstolar

Domstolsverket har nu lämnat in sitt budget-underlag för 2025-2027 till regeringen. I underlaget lyfts särskilt frågor rörande domstolarnas förutsättningar att även fortsatt kunna avgöra mål snabbt och rättssäkert.

Ny MP på Harvest

Harvest Advokatbyrå har utsett Gustav Sälgström till ny Managing Partner. Han efterträder Amin Bell som kvarstår som partner.

Foto Per Groth

Ny Riksåklagare

Regeringen har utsett Katarina Johansson Welin till ny riksåklagare.

Åtalas för två fall av allmänfarlig ödeläggelse

Åklagaren har väckt åtal mot två personer för delaktighet i en sprängning i Uppsala i december förra året. En av personerna åtalas även för att ha placerat en sprängladdning i ett flerfamiljshus i Upplands-Bro i november.

DOMARBLOGGEN
Foto OLEKSANDR PRYKHODKO

Domstolsutveckling inom Europarådet

Karin Wennberg Boberg och Björn Lindén på Domstolsverket är engagerade som svenska experter för arbetet inom Europarådets kommitté för domstolsutveckling och om detta arbete handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Twonix

Jurister som engagerar i sociala medier

I den nyligen publicerade "Maktbarometern: Juridik", framgår vilka som engagerar och når flest svenskar på våra största sociala medier. Högst upp i flera medier kommer Ardalan Shekarabi och Elisabeth Massi Fritz.

Bank missgynnade föräldraledig kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att Klarna Bank missgynnade en kvinnlig anställd i samband med föräldraledighet och begär nu att banken betalar 135 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Foto Valery Voennyy

Året som gått i HFD

Högsta förvaltningsdomstolens verksamhetsberättelse för 2023 innehåller bland annat rättsfall i korthet, statistik samt artiklar som beskriver verksamheten och vardagen för medarbetarna på domstolen.

STUDENTARTIKEL

En tvär rättsveten- skaplig reflektion

Myndighetsutövning förekommer som rekvisit inom flertalet vitt skilda rättsområden. Med det i åtanke är det förvånande att det inte är klart vad rekvisitet omfattar. I denna artikel gör studenten Zack Norén ett försök att precisera begreppet.

Foto Sten-Åke Stenberg

HD:s verksamhet 2023

Högsta domstolen har nu publicerat sin verksamhetsberättelse för 2023. Den innehåller bland annat en presentation av två nya justitieråd och texter om den ombyggnation som genomfördes i Bondeska palatset under året

Inkomna mål ökade under 2023

Under 2023 ökade antalet inkomna mål till domstolarna. Det visar årsredovisningen från Sveriges Domstolar. Redovisningen visar också på fortsatta prioriteringar avseende digitalisering, kompetensförsörjning och säkerhet.

DEBATT

Är en uranrusch möjlig?

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vill tillåta uranbrytning i Sverige. Mellan 1960 och 2018 skedde ingen uranbrytning trots att det var lagligt. Ska uran brytas, finns ett minfält av hinder som måste övervinnas.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare ska rekryteras

Domarnämnden har beslutat att gå vidare med fyra sökanden till tjänsten som Sveriges domare vid EU-domstolen i Luxemburg.

Kammarrätten skärper säkerheten

Kammarrätten i Stockholm inrättar från och med den 22 februari en fast säkerhetskontroll.

Åklagaren avslutar Estonia-ärende

Åklagaren har beslutat att inte återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen och inte heller inleda förundersökning i samband med Estonias förlisning.

Nya domare

Regeringen har den 15 februari 2024 utnämnt fem nya domare.

Bostadsbolag diskriminerade kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när ett bostadsbolag nekade en kvinna en hyresrätt eftersom hennes inkomst bygger på sjukersättning.

Inbetalda återkrav från gärningspersoner ökar

Brottsoffermyndigheten betalar ut brottskadeersättning till brottsoffer och kräver sedan tillbaka beloppet från gärningspersonerna. Under 2023 ökade andelen inbetalda återkrav med 18 procent, vilket motsvarar cirka 9 miljoner kronor.

Foto David Naylor, Uppsala universitet

Vinterpromotion vid Uppsala universitet

Nyligen genomfördes Uppsala universitets årliga vinterpromotion. För Juridiska fakultetens räkning installerades bland annat de två hedersdoktorerna professor, dr Vesna Rijavec och Anders Eka, justitieråd och ordförande i Högsta domstolen.

Årets Advokatbyrå

Vinnarna av Årets Advokatbyrå inom ett antal olika kategorier presenterades nyligen på ett lunchevent på Berns i Stockholm.

Foto Andrey Popov

Förbättrade möjligheter till delgivning

Domstolsverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan har till Justitiedepartementet lämnat en hemställan om att regeringen närmare låter utreda och överväga förbättrade möjligheter till delgivning.

Kommun missgynnade föräldraledig kvinna

Det var ett missgynnande som är förbjudet enligt föräldraledighetslagen när en kvinna inte fick tillbaka sitt tidigare arbete när hon återgick i tjänst efter föräldraledigheten, slår Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast.

DOMARBLOGGEN

Tingsfiskaler på kurs

I det senaste inlägget på Södertörns tingsrätts blogg skriver tingsfiskalen Sofia Holje om en utbildning vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) som tingsrättens fiskaler har gått på.

Ny JO-granskning av Migrationsverket

Trots att JO vid upprepade tillfällen granskat och uttalat kritik om Migrationsverkets handläggningstider har ett stort antal anmälningar fortsatt komma med klagomål om detta. Därför inleder JO nu en ny granskning.

Nya domare

Regeringen har den 1 februari utnämnt 16 domare.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt