Bli kund Annonsera
onsdag 14 maj 2025
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 15 juni 2012,

Quick-resningsbesluten kan få märkliga civilprocessuella följder

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, har beviljats resning beträffande fem mord. Rörande tre av dem har resning beviljats även i skadeståndsdelen, trots att Bergwall medgav skadeståndsanspråken vid de ursprungliga rättegångarna. Detta kan starkt ifrågasättas, anser jur.kand. Benjamin O. J. Boman.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Orubblighetsprincipen i korthet

En viktig allmän rättsprincip är principen om res judicata (orubblighetsprincipen), att en avdömd sak, dvs. en sak som avgjorts genom en dom, ett beslut eller ett utslag som har vunnit laga kraft, inte får tas upp till prövning igen (se 17: 11 rättegångsbalken, RB).  Paradoxalt nog kan det konstateras, att det förefaller viktigast att materiellt felaktiga civilrättsliga domar står fast, eftersom domarna annars inte skulle bereda parterna någon trygghet och därmed ingen frihet i sitt handlingssätt efter domen (t.ex. beträffande dispositionen av deras penningar); en part måste ju kunna lita på att en tvist slits slutligt genom en lagakraftvunnen dom, och inte kan bli föremål för upprepade processer. Omprövning av materiellt korrekta domar skulle dock förmodligen leda till samma resultat (jfr Ekelöf et al, Rättegång III, 6 uppl., s 105ff). Ett undantag från principen är det extraordinära rättsmedlet resning (RB 58), vilket i regel innebär att ”målet åter skall tas upp vid den domstol, som sist dömt i målet” (58:7), om vissa i lagen angivna förutsättningar är uppfyllda (se 58:1-3). Om en skadeståndsfråga har avgjorts i ett brottmål, gäller reglerna för resning i tvistemål i denna del; om resning beviljas i ansvarsfrågan får resning dock beviljas i målet i övrigt, utan hinder av dessa regler, enligt 58:9. Bestämmelsen synes vara fakultativ (jfr NJA 1994 s 620, där resning beviljades i påföljdsdelen men inte i skadeståndsdelen, enär skadeståndsbedömningen inte torde ha påverkats av den omständighet som påverkade påföljdsbedömningen).

Dispositionsprincipen, medgivanden och erkännanden

När ett skadeståndsanspråk handläggs inom ramarna för ett brottmål, har två mål – brottmålet och det civilrättsliga skadeståndsmålet – kumulerats, dvs. slagits samman, jämlikt 22:1 RB. Även andra omständigheter, än de som omfattas av gärningsbeskrivningen (dvs. de rekvisit som konstituerar brott) i brottmålet, får då anföras till stöd för skadeståndstalan (NJA 1994 s 306). Om rätten finner att åtalet ska ogillas, kan skadeståndstalan fortfarande bifallas på civilrättslig grund (22:7 RB), t.ex. då rätten funnit att en gärning visserligen har begåtts men inte begåtts uppsåtligen (jfr NJA 1955 s 212).

Mål om skadestånd är i regel dispositiva tvistemål, dvs. tvistemål där förlikning om saken är tillåten Då gäller den s.k. dispositionsprincipen.  Principen, som har sin grund i avtalsfriheten, innebär ”att en part genom vissa ensidiga processhandlingar kan bestämma hur en domstol skall handlägga och pröva ett mål” (Heuman , Kan parter träffa avtal om hur civilrättsliga och processuella regler skall tillämpas?, JT 2011-12/2, s 340). Om t.ex. parterna är överens om något, bör det inte underställas domstols prövning (jfr 17:3 RB). Detta torde i viss mån sammanhänga med synen på tvistemål som konfliktlösning (jfr Ekelöf, Rättegång I, 8 uppl., s 28). I enlighet med dispositionsprincipen skall en kärandes yrkande bifallas utan någon sakprövning om svaranden medger yrkandet (42:18 2 p. RB). Domstolsverkets tvistemålshandbok anger att medgivandet måste ”vara klart och otvetydigt” (se härom bl.a. NJA 2003 C 53, där medgivandet var förenat med ”ett icke uppfyllt villkor” och därför ej beaktades av HD). Ett medgivande kan dock fritt återkallas i den instans där det gjorts, eftersom det blott är en processhandling, dvs. bindande endast i processen (NJA 1980 s 56). En återkallelse av ett medgivande gjort först i högre instans kan beaktas ”endast om det föranletts av alldeles speciella omständigheter” (NJA 1981 s 780). Ett medgivande av en skadeståndstalan gäller även om talan förs inom förfarandet för ett brottmål, dvs. ”om den tilltalade medger målsägandens skadeståndsyrkande [ska detta] bifallas enbart på grundval av medgivandet” (Ekelöf, Rättegång II, 8 uppl., s 187). Samma regler tillämpas om käranden skulle efterge sitt käromål; då ska dom meddelas mot denne.

Om en part erkänner en omständighet (rättsfaktum eller bevisfaktum), och saken är sådan varom förlikning är tillåten, ska erkännandet gälla mot parten (35:3 RB), om det inte är uppenbart oriktigt (NJA II 1943, s 447). Att en omständighet är ostridig mellan parterna, dvs. att parterna är överens beträffande omständigheten, betyder inte ”att rätten är tvungen att anse det ostridiga sant, utan endast att det ostridiga i dispositiva mål ska läggas till grund för domen. Erkännandet är sålunda bindande oavsett anledningen till att det framställs” (Ekelöf och Boman, Rättegång IV, 6 uppl., s 50). "Domstolen skall inte och får inte i sak pröva huruvida det påstådda faktumets existens har tillräckligt starkt stöd i bevisning för att anses vara styrkt", framför professor Peter Westberg (utlåtande 2009-05-19 i HD:s mål T 2314-09 [NJA 2010 s 643], s 6), som tillägger att en sakprövning av en erkänd omständighet, vilken får till följd att erkännandet frångås, innebär ett grovt rättegångsfel som påverkat målets utgång (a a, s 8). I ett brottmål där brottet erkänns torde dessa regler kunna innebära att en tilltalad på grund av sitt erkännande kan åläggas skadeståndsskyldighet även om han bestrider skadeståndsyrkandet (se minoriteten i NJA 2001 s 687 II), eller rentav kan åläggas skadeståndsskyldighet på grund av sitt erkännande i ansvarsfrågan och/eller medgivande i skadeståndsfrågan även om åtalet ogillas (jfr 22:7 RB, nyssnämnda mål och nedan).

Några rättsfall om medgivanden

Angående det sistnämnda förhållandet kan följande praxis tas upp.

I NJA 1981 s 1129 hade en person åtalats för ett brott, bestritt ansvar för brottet men medgett ett särskilt anspråk vilket tingsrätten uppfattade som ett enskilt anspråk, nämligen borttagande av ett av honom uppsatt stängsel. Åtalet, som avsåg egenmäktigt förfarande, ogillades, men den åtalade förpliktades, vid vite, att ta bort en viss del av stängslet. Domen vann laga kraft. Den frikände ansökte om resning beträffande vitesföreläggandet och anförde att tingsrättens rättstillämpning uppenbarligen stred mot lag. HD fann att tingsrätten ”ägt att pröva anspråket, trots att den åtalade gärningen befanns inte vara straffbar, och att därvid bifalla anspråket på grund av [den tilltalades] medgivande”. Resningsansökningen avslogs.

I Halmstad tingsrätts mycket omfattande deldom meddelad 2008-11-25 avseende målen nr. B 561-06, B 2182-05, B 506-08 och B 1207-08 förekom en man som medgett ansvar för (en icke åtalad) misshandel, och även medgett att utge skadestånd med ett visst belopp. Till saken hör att mannen var åtalad för en betydligt grövre misshandel av samme målsägande, begången samma dag. Tingsrätten fann att mannens erkännande inte stöddes av den övriga utredningen, och att ett möjligt motiv till erkännandet skulle kunna vara att mannen ville förklara förekomsten av målsägandens blod på sina kläder. Mannen fälldes inte till ansvar för den påstådda misshandeln, men skulle "till följd av sitt förbehållslösa medgivande" utge skadestånd, "trots utgången i ansvarsdelen".

I Södertörns tingsrätts mål B 11361-09 (avdömt 2009-12-10) hade en man erkänt ett rån, och (partiellt) medgett skadeståndsyrkandena från målsägande och försäkringsbolag. Tingsrätten ansåg att det inte kunde anses styrkt att mannen, som brukade droger vid tidpunkten för brottet och långt därefter hade erkänt detsamma, faktiskt hade utfört rånet. Åtalet ogillades, men eftersom medgivanden är ”civilrättsligt bindande” (!) förpliktades mannen utge de medgivna beloppen.

Att ett enskilt anspråk bifalls på grund av medgivande trots utgången i ansvarsfrågan, förefaller vara fast praxis – se bl.a. Östersunds tingsrätts dom 2011-02-07 i mål B 3166-10, där en person som frikänts från ansvar för försök till stöld, likväl jämlikt sitt medgivande förpliktades utge ersättning för ett förstört hänglås, ”då målet i denna del är dispositivt”, samt Sundsvalls tingsrätts dom 2011-05-13 i mål nr. B 2353-10, där en person friades från snatteri avseende viss egendom men medgav yrkandet att målsäganden skulle äga bättre rätt till egendomen, något som bifölls.

Det förhåller sig emellertid inte så, att ett medgivande alltid kan uppfattas som bindande oavsett alla omständigheter. Stundom är ju medgivandena i sig villkorade (se t.ex. Linköpings tingsrätts dom 2012-06-01 i mål nr. B 5091-11, där den tilltalades medgivande var förenat med villkoret att skadeståndsskyldigheten var solidarisk om även en annan tilltalad dömdes för gärningen). Ett rättfall som väl snarast anmodar domstolarna att i vissa fall företa erforderlig processledning, men även berör medgivanden, är NJA 1976 s 504. I fallet hade en tilltalad, som företräddes av advokat, "utan uttryckligt förbehåll" medgivit en skadeståndtalan som grundade sig på ett åtalat brott. Åtalet mot honom ogillades, men han förpliktades ändå utge skadeståndet. Hovrätten fann medgivandet vara bindande. HD fann det "naturligt" att den tilltalade medgett skadeståndsskyldighet för det fall att åtalet bifölls (vilket han uppgett att han avsett att göra), men att det inte "förebragts något rimligt skäl" för att han skulle ha medgett att betala skadestånd "oavsett utgången av åtalet". HD ansåg att det, trots att den tilltalade hade ombud, för tingsrätten borde ha "framstått som i hög grad tvivelaktigt" om medgivandet skulle gälla även om åtalet ogillades, och menade sålunda att medgivandets innebörd borde ha klarlagts. HD undanröjde underrätternas domar i skadeståndsdelen och återvisade målet till tingsrätten i denna del. En liknande utgång nåddes i NJA 1999 s 260, som dock gällde vad som fick uppfattas som ”ett villkorat medgivande av skadeståndstalan”.

NJA 1969 s 64 var ett mål om äktenskapsskillnad, och torde därför ha varit indispositivt. I målet hade en kvinna medgett att utge skadestånd till sin (f.d.) make. Kvinnan hade under äktenskapet varit otrogen mot mannen, och skadeståndsuppgörelsen hade träffats med anledning av en bestämmelse i den då gällande giftermålsbalken. Domen vann laga kraft. Kvinnan upptäckte sedan att även mannen hade varit otrogen – detta med en kvinna som fött hans barn – och sökte resning i skadeståndsdelen. Hon anförde att mannens egen otrohet skulle ha inverkat på så sätt att hans krav på skadestånd helt hade avvisats eller skadeståndet bestämts till ett väsentligt lägre belopp, om omständigheten varit känd för henne, eftersom mannen ”på grund av sitt eget förhållande icke kunde anses grovt kränkt”. HD fann att de nya omständigheterna, som inte motsagts av mannen, sannolikt skulle ha lett till en annan utgång i det avgjorda målet, och beviljade resning i skadeståndsdelen.

Resningsbesluten i Quickfallen

Sture Bergwall, som tidigare hette Thomas Quick, dömdes 1994 – 2001 av olika tingsrätter för åtta mord. Han hade erkänt samtliga påstådda gärningar. År 2008 återtog han sina erkännanden, och då påbörjades processen att söka resning av morddomarna. Resning har till dags dato beviljats vad avser fem av morden, och har sökts (av åklagare) beträffande ytterligare ett mord, och även gällande de kvarvarande två morden (vilka begicks vid samma tillfälle) väntas resning snart vara sökt.

Att en dömd person har återtagit sitt erkännande utgör inte skäl för resning ens ”då domen väsentligen grundats på erkännandet” (NJA 1995 s 187). Bergwall har beviljats resning med stöd av den s.k. tilläggsbestämmelsen i 58:2 4 p. RB in fine, som stipulerar att resning ska beviljas ”om det, med hänsyn till vad sålunda åberopas [vilket avser omständigheter och bevis som inte tidigare har förebringats] och i övrigt förekommer, finns synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om den tilltalade har förövat det brott, för vilket han dömts”. Hovrätterna, som har beaktat nämnda NJA 1995 s 187, har funnit att, genom de i målet åberopade omständigheterna, tvivel har väckts om Bergwalls skuld.

I två av de fyra av resningsbesluten har hovrätterna även prövat frågan vilken betydelse Bergwalls medgivanden skulle tillmätas (i de andra två andra målen synes skadestånd ej ha yrkats av målsägandena). Båda hovrätterna har rest tingsrätternas domar även i skadeståndsdelen.

Hovrätten för Nedre Norrland har i beslut 2012-01-18 i mål nr. Ö 889-11 uttalat följande: "Sture Bergwall medgav målsägandenas skadeståndsanspråk. Eftersom en förutsättning för medgivandet var Sture Bergwalls erkännande bör resning beviljas i både ansvars- och skadeståndsdelen." Målsägandena hade i resningsärendet förklarat att de inte motsatte sig resningsansökan. Rätten hade dock att göra en egen prövning av resningsfrågan, detta alldenstund parter ej torde kunna avtala bort reglerna om domars rättskraft (se 17:11 3 st. och 30:9 RB).

I Svea hovrätts beslut 2012-04-05 i mål nr. Ö 3085-11, som omfattade två mord, noterades att målsägandena genom sitt ombud hade gjort gällande att Bergwall skulle stå fast vid sina tidigare lämnade förbehållslösa medgivanden. Hovrätten uttalade att Bergwall, såvitt kunde utläsas, "visserligen medgett skadeståndsanspråken", men att tingsrätten inte ”förefaller” ha lagt hans medgivande till grund för utgången i skadeståndsdelen. ”Under sådana förhållanden och då resning ska beviljas i ansvarsdelen framstår det som rimligt att bevilja resning även i skadeståndsdelen” skrev rätten. Tingsrättens korta formulering i skadeståndsdelen var: "Med hänsyn till utgången i ansvarsdelen är Thomas Quick skyldig att utge skadestånd till målsägandena. Han har medgett att utge de yrkade skadestånden." (Falu tingsrätts dom 2000-06-22 i mål nr. B 1548-99, s 14).

Nedan skall endast beaktas hovrätternas uttryckliga skrivningar, och inte hypotetiska motiv man kan tänka sig att hovrätterna kan ha haft för att nå sina avgöranden i de aktuella målen. Erinras kan om att lagen (1924:323) om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning, gäller avtal och inte ensidiga rättshandlingar (se AD 1991 nr 17).

Sammanfattning av rättsläget och diskussion om hovrätternas beslut

Hovrätternas beslut ger intrycket att Bergwalls medgivanden inte skulle tillerkännas någon betydelse. Denna inställning förfaller mycket märklig. I fråga om skadeståndet är den tilltalade i ett brottmål fri att göra de medgivanden och erkännanden hon eller han finner lämpliga, och dessa ska ligga till grund för domen i målet. Denna del av domen måste ju betraktas som civilrättslig. Som nämnts ovan utgör medgivandet en bindande processhandling, som i regel inte kan återtas i högre rätt. Vissa undantag från principen att medgivanden är bindande finns då medgivandena är villkorade (t.ex. NJA 2003 C 53), eller får anses vara det implicit (t.ex. NJA 1999 s 260 och NJA 1969 s 64). De synes dock alltid vara bindande då de är förbehållslösa, vilket de rimligen i regel är då den åtalade gärningen har erkänts. Huruvida ett medgivande eller ett erkännande av en omständighet (t.ex. att man vållat en viss skada) har någon grund i verkligheten, ska ju, som Westberg påpekar, överhuvudtaget inte prövas av rätten, avseende den civilrättsliga delen av målet. Det varken kan eller får utredas av den dömande instansen, huruvida medgivandet eller erkännandet är att betrakta som materiellt riktigt. Om någon erkänt ett brott och medgett enskilda anspråk, men frikänns från ansvar, gäller ändå medgivandet beträffande de enskilda anspråken, vilket ovan anförda rättsfall – särskilt NJA 1981 s 1129 – tydligt visar. Detta framgår indirekt även av lagen, som ju anger att ett skadeståndsyrkande må prövas även om ansvarstalan ogillats (22:7 RB; se Ekelöf, Rättegång II, s 186f).  Någon direkt avhängighet, mellan att ett åtal bifalles och att skadestånd utgår, föreligger följaktligen inte, även om skadeståndsbedömningen inom ramarna för ett brottmål i praktiken oftast är avhängig bedömningen i ansvarsfrågan (delvis på grund av skadeståndstalans grundande på den brottsliga gärningen och eftersom tillämpning av skadeståndsbestämmelserna understundom – se t.ex. 2:3 skadeståndslagen, om kränkningsersättning – är beroende av att en brottslig gärning kan konstateras).

Hovrättens för Nedre Norrland beslut framstår som besynnerligt i det att rätten konstaterar att Bergwalls erkännande i sig inte medför att resning bör beviljas i ansvarsdelen, men likväl menar att medgivandet inte bör vara bindande eftersom erkännandet av brottet var ”en förutsättning för medgivandet”. Det kan inledningsvis konstateras att erkännandet av den skadegörande gärningen (här ett påstått mord) i sig torde böra anses ha varit civilprocessuellt bindande enligt 35:3 RB. Det synes dessutom märkligt att hovrätten överhuvudtaget tillåter sig att pröva vad som utgjort ”en förutsättning för medgivandet” när tingsrätten själv har varit processuellt förhindrad att göra den bedömningen. Den tilltalade kan ju genom sitt medgivande förklara sig villig att utge skadestånd oavsett utgången i ansvarsfrågan, t.ex. på grund av ett upplevt moraliskt ansvar för att målsäganden blir erforderligt kompenserad, eller av något annat skäl som inte har direkt med det straffrättsliga ansvaret för brottet att göra (jfr rånfallet ovan). Vidare förefaller det besynnerligt att erkännandet av sakomständigheterna i sig, dvs. att Bergwall vållat gärningen och därför är skadeståndsskyldig, skulle bli civilprocessuellt plötsligt ogiltigt, endast på grund av att det efter många år återtagits. Hållningen att ett återtaget erkännande av ett brott skulle innebära att ett medgivande avgivet i samma process skulle bli ”retroaktivt ogiltigt”, förefaller alls inte hållbar. Och varför skulle en sådan hållning begränsas att gälla endast i brottmål? Inställningen torde innebära att en svarandes senare återkallelse avseende ett erkännande av någon betydelsefull omständighet (t.ex. att svaranden vållat käranden en viss skada, eller att detta gjordes av vårdslöshet) skulle utgöra en självständig resningsgrund, även då ett skadeståndsyrkande medgivits. Ett återtagande av en processhandling, som gjorts efter processen, torde ju alltid utgöra en ”ny omständighet”, i någon mening, och det är ju i regel självklart att målet hade fått en annan utgång om processhandlingen, såvitt rör medgivanden och erkännanden, inte hade gjorts. Det klart orimliga i hovrättens bedömning av medgivandets ickebetydelse kan illustreras med följande exempel:

X väcker civilrättslig talan mot Y och yrkar att Y ska utge kränkningsersättning med anledning av förtalsbrott. Stämning utfärdas mot Y. Y skriver då till tingsrätten att hon erkänner att hon förtalat X och medger att betala ersättningen. Tingsrätten lägger då kvickt Y:s medgivande till grund för domen i målet, och den vinner laga kraft. Y utger skadestånd. Om då Y sedermera skulle återta sitt erkännande av förtalsbrottet (t.ex. under påstående att det egentligen var någon annan som i Y:s namn publicerat de förtalande uttalandena om X), ger Quickhovrättsbeslutet intrycket att hon skulle kunna påräkna resning, eftersom erkännandet av brottet skäligen skulle kunna anses vara ”en förutsättning för medgivandet”. Resning beviljas sålunda och Y vinner processen, och X måste, trots att viss tid har gått (här beaktas dock fristen i 58:4 2 st. RB, vilken inte gäller vid resning till den tilltalades fördel i brottmål) sedan han fick ersättningen av Y, ge åter det han har fått från henne (här bortses från frågor om condictio indebiti). En sådan ordning skulle utgöra ett alltför ingripande undantag från orubblighetsprincipen, och skulle kunna verka mycket menligt på tryggheten för parterna. Y kan ju i det aktuella exemplet helt enkelt inledningsvis ha velat få processen ur världen genom att medge talan och erkänna det påstådda förtalet, något som domstolarna i så fall måste låta henne göra utan att bedöma det skäliga häri, och utan att tillåta henne att sedermera ändra sig efter att domen vunnit laga kraft mot henne.

I det andra hovrättsbeslutet, av Svea hovrätt, har hovrätten tagit fasta på tingsrättens exakta ordalag då skadeståndsskyldigheten fastslogs. Att tingsrätten härvidlag tog ”hänsyn till utgången i ansvarsdelen” ansågs innebära att tingsrätten inte lagt medgivandena till grund för utgången i skadeståndsfrågorna. Denna bedömning framstår som klart underligt, enär tingsrätten tydligt, direkt efter konstaterandet att Bergwall ”med hänsyn till utgången i ansvarsdelen” var skadeståndsskyldig, även noterar att Bergwall ”medgett att utge de yrkade skadestånden”. Det är mycket svårt att här finna någon indikation på att tingsrätten skulle ha avsett att medgivandet saknade rättslig betydelse. För övrigt var tingsrätten, oavsett sin formulering, processuellt bunden av medgivandet, och att bortse från detta skulle ha utgjort ett rättegångsfel (jfr 17:3 RB). Den rimligaste tolkningen av tingsrättens dom i det aktuella målet kan rimligtvis inte vara att tingsrätten gjort sig skyldig till rättegångsfel genom att åsidosätta dispositionsprincipen, utan borde vara att medgivandet faktiskt beaktades. Detta stöds också av att någon bedömning av skäligheten i de yrkade beloppen överhuvudtaget inte gjordes av rätten (jfr 35:5 RB), utan beloppen godtogs till synes utan prövning. Vidare förefaller det stundom förekomma att domstolarna i sina domar skriver att en tilltalad ”med hänsyn till utgången i ansvarsdelen” är skadeståndsskyldig, även när brottet är erkänt och/eller skadeståndsyrkandet medgivet (se t.ex. Vänersborgs tingsrätts dom 2010-03-24 i mål B 2378-08, s 21 och Örebro tingsrätts dom 2012-04-26 i mål nr. B 1484-12), liksom det förekommer att domstolar instämmer även i ostridiga förhållanden. "Hovrätten delar tingsrättens bedömning, och det är därtill ostridigt, att det aktuella inlägget om [käranden] är sådant att det i sig utgör förtal" framför Göta hovrätt i dom 2011-04-19 i mål nr. FT 2010-10; instämmandet är utan mening men framfördes likväl. Svea hovrätts bedömning i resningsärendet framstår, med hänsyn till det nu framförda och till det som framförts om funktionen med medgivanden och domars orubblighet, som alltför liberal.

Av allt det som sagts ovan dras slutsatsen, att hovrättens avgöranden i skadeståndsdelarna torde böra uppfattas som oriktiga och inte bör tillmätas värde såsom prejudikat. Skulle de betraktas som vägledande kan detta få orimliga följder, som att ett efter sakens avgörande gjort återtagande av ett erkännande enligt 35:3 eller ett medgivande enligt 42:18 2 p. RB skulle utgöra en självständig resningsgrund, detta trots att någon som frikänts trots sitt erkännande av ett brott ändock är bunden av ett medgivande i skadeståndsdelen. Att den som förpliktats betala skadestånd på grund av sitt medgivande eller civilprocessuellt bindande erkännande av någon viktig omständighet, sedermera återtar sitt förbehållslösa medgivande eller sitt erkännande, när domen väl vunnit laga kraft, borde inte skäligen kunna tillmätas någon verkan i resningshänseende. Ett möjligt undantag skulle kunna vara att motparten svekligen förlett en part att göra ett medgivande (jfr NJA 1969 s 64), men så bör rimligtvis inte kunna vara fallet när en tilltalad medvetet erkänt ett grovt brott. Inga indikationer finns på att målsägandena i de nu aktuella fallen skulle ha förmått Bergwall att göra de i målet gjorda medgivandena och erkännandena. Att resning beviljats i ansvarsdelen borde inte i sig tillerkännas någon verkan för skadeståndsdelen, emedan intresset av orubblighet är betydligt starkare i civilrättsliga mål (se om materiellt felaktiga domar ovan) än i mål om ansvar på grund av brott. En svarande eller målsägande skall inte behöva finna sig i återkrav som grundar sig endast på att käranden/den tilltalade har ångrat sin tidigare gjorda processhandling.

Jur.kand. Benjamin O. J. Boman

PUBLICERING AV DOMAR

Begränsad publicering av kammarrättsdomar

Även om Infotorg Juridik på grund av ny rättspraxis inte längre kan publicera en del av kammarrättsdomarna kommer det även framöver att skrivas nyhetsartiklar om de mest intressanta och vägledande av kammarrättsdomarna.

Elev utsattes för rasistiska trakasserier

En elev utsattes regelbundet för rasistiska trakasserier av andra elever på skolan under två års tid. Diskrimineringsombudsmannen, DO, bedömer att skolan brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet och begär att skolans huvudman ska betala ersättning till eleven.

Ny generaldirektör för Konsumentverket

Regeringen har beslutat att utse Lena Aronsson till generaldirektör för Konsumentverket och Konsumentombudsman.

Grova ekobrott kopplade till rut- och rot

Ekobrottsmyndigheten genomförde nyligen ett tillslag mot flera personer som misstänks för brott begångna i ett upplägg där rut- och rotsystemet utnyttjas. En misstänkt begärdes häktad den 9 maj vid Stockholms tingsrätt.

Foto © Alexei Averianov | Dreamstime.com

Region diskriminerade hjärtpatient

Diskrimineringsombudsmannen, DO, gör bedömningen att det var diskriminering i form av bristande tillgänglighet när en döv patient som akut lagts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte fick tillgång till teckenspråkstolk.

Legal Director till Kronans Apotek

Kronans Apotek har rekryterat Marie Snellman som ny Legal Director.

DOMARBLOGGEN

Svenska domstolar i europeiskt samarbete

Senaste inlägget på Södertörns tingsrätt domarblogg handlar om The European Commission for the Efficiency of Justice senaste möte i Strasbourg.

Ny chefsjurist till Nabo

Fastighetsförvaltaren Nabo har rekryterat Hanna Scherman som ny chef för verksamhetsområde Juridik.

Åtalas för kvinnomord

Åklagare har väckt åtal mot sju personer i ett ärende där en kvinna anträffades avliden i sin bostad i centrala Eskilstuna den 17 september 2024.

Foto Tommaso Salvia

Från enskilda brott till organiserade systemhot

Den ekonomiska brottsligheten i Sverige har blivit allt mer komplex, mer omfattande och den genererar allt större brottsvinster. Penningtvätt har central betydelse för grov organiserad brottslighet. Detta framgår i Ekobrottsmyndig-hetens lägesbild 2025.

Mats Melin ny heders-doktor i juridik

Stockholms universitet har utsett 2025 års hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt har bidragit till universitetets forskning och utbildning. Inom juridik tilldelas hedersdoktoratet till Mats Melin.

Juridikprofessor blir prorektor i Stockholm

Universitetsstyrelsen för Stockholms universitet har beslutat att juridikprofessorn och dekanen Jane Reichel ska bli ny prorektor. Hon tillträder den 1 juli 2025 och efterträder Clas Hättestrand vars förordnande går ut den 30 juni.

Foto Roland Magnusson

Jurist får kunglig riddarorden

Kungliga riddarordnar har idag förlänats ett 20-tal svenskar eller i Sverige bosatta personer för exceptionella insatser inom skiftande områden och på olika nivåer – internationellt, nationellt, regionalt och lokalt. En av dessa är före detta justitierådet Bertil Bengtsson.

Cirio arrangerar Transaction Week 2025

Den 5–8 maj arrangerar Cirio Advokatbyrå för femte året i rad mötesplatsen Cirio Transaction Week i Stockholm.

Foto Jagen51

Juridik populäraste programmet i Lund

Juristprogrammet är det mest sökta programmet vid Lunds universitet inför höstterminen.

Åtalas för arbetsplats-olycka på Frövi bruk

Åklagare har nu väckt talan om arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död mot Billerud Skog & Industri Aktiebolag, efter att en anställd man avlidit av svavelväteförgiftning på bolagets anläggning i Örebro.

DOMARBLOGGEN

Svenskt projekt i Bosnien-Hercegovina

Sedan 2017 har Domstolsverket och ett antal svenska domstolar varit involverade i ett Sida-finansierat projekt i Bosnien-Hercegovina och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtal för svart apoteks-arbetskraft

Tre personer med kopplingar till ett beman-ningsföretag åtalas nu för grova ekobrott. Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har företaget, som hyrde ut farmaceuter till apotek, betalat sin personal i svarta löner.

Ny rättschef i UD

Regeringen har utsett Therese Hydén till rättschef i Utrikesdepartementet.

ÖPPNAT INFLÖDE AV DOMAR

Uppdatering av domar i Infotorg Juridik

Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.

Åtalas för grova bedrägerier mot äldre

Åtal har väckts i ett omfattande bedrägeriärende med internationella förgreningar och med kopplingar till den nätverkskriminella grova organiserade brottsligheten. Brotten har riktats mot äldre personer i Sverige.

Foto Anna Hansen

Två nya justitieråd och en ny lagman

Regeringen har den 16 april utnämnt två nya justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Ovanliga mål vid förvaltningsdomstolen 

I veckans inlägg på Domarbloggen berättar Magnus Åhammar och Anders Mellstrand, domare vid Förvaltningsrätten i Stockholm, om några av de mer ovanliga målen vid en förvaltningsdomstol. 

Åtalas för grova brott i Helsingborg

Åtal har nu väckts mot totalt fem personer för grova brott begångna i Helsingborg och Bjuv mellan september och november 2023. Brottsrubriceringarna är försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott, människorov och rån.

Foto Vige

E-post till Sveriges domstolar

En lista med samlad kontaktinformation till Sveriges domstolar gör det enklare att ta del av brottmålsdomar.

Bevistalan framställd om mord i Skurup

Åklagare har nu gjort framställan om bevistalan i Ystads tingsrätt mot två minderåriga pojkar för mord på en man i 50-årsåldern och för försök till mord på två av hans söner. De två pojkarna var 14 år vid brottstillfället och misstänks även för grovt vapenbrott.

Foto Andrey Popov

Skydd för person-uppgifter och databaser

Nyligen genomfördes ett Riksdagsseminarium om publicering av personuppgifter, rättsdata-baser och bakgrundskontroller. Deltog gjorde politiker samt representanter för myndigheter, organisationer och branscher som alla påverkas av det osäkra rättsläget efter Högsta domstolens beslut i februari.

Foto MRR-photography

41 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 41 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 april.

Årets bolagsjurist

SAS chefsjurist Anna Almén har utsetts till Årets Bolagsjurist 2025.

KRÖNIKA

Bakgrundskontroller behövs!

Det råder ingen tvekan om behovet av bak-grundskontroller, konstaterade Justitieminister Gunnar Strömmer vid ett Riksdagsseminarium nyligen. Det behövs ett helhetsgrepp, och det måste ske skyndsamt. Det skriver Birgitta Edlund, vd i bakgrundskontrollföretaget ToFindOut, i en krönika.

Två nya domare

Regeringen har den 10 april utnämnt två nya domare.

Åtal för felskjutning med dödlig utgång

Åklagare har på torsdagen åtalat två unga män för en händelse i Rosengård i Malmö på nyårs-afton förra året där två personer blev beskjutna. En av dem dog av skadorna och den andra blev allvarligt skadad.

En miljon kronor i brottsskadeersättning

Flickan var elva år när övergreppen startade och under sju månader utsattes hon för bland annat nio fall av grov våldtäkt mot barn. Nu beviljar Brottsoffermyndigheten henne brotts-skadeersättning med en miljon kronor för kränkning.

Kraftig ökning av mål i EU-domstolen

I sin sammanställning över verksamheten i förra året konstaterar nu EU-domstolen att det var en kraftig ökning av både det antal mål som kom in till domstolens två instanser och det antal mål som dessa som helhet avgjorde.

Ny CIO för Lindahl

Advokatfirman Lindahl slår nu samman sina avdelningar för IT och Knowledge Management. Den nya avdelningen kommer att ledas av Axel Hedberg som utses till CIO.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Nya EU-domare

EU: s ministerråd har utsett nya domare till EU-domstolens första instans tribunalen. En svensk domare får förlängt förordnande och en ny svensk domare har utsetts.

Foto Simon Gunnarsson

Lunds universitet får forskningsbidrag

Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse beviljar 700 000 kronor till Juridiska fakulteten vid Lunds universitet arbetet med att bevara och tillgängliggöra en omfattande litteratursamling.

Ny partner i Hammarskiöld

Ola Åhman lämnar Hannes Snellman för att bli ny delägare i Hammarskiöld.

Jurist ny överdirektör på FRA

Regeringen har utsett juristen Maria Diamant till ny överdirektör på Försvarets radioanstalt (FRA). Hon tillträder tjänsten den 16 juni.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.

DOMARBLOGGEN

Mobiler i trafiken

I det senaste inlägget på Domarbloggen behandlas lagen om mobilanvändning i trafiken och vad som händer vid överträdelse av dess regler.

Ny partner och Senior Counsel till DLA Piper

DLA Piper har utsett David Johansson till ny partner. Advokatbyrån har även rekryterat Carl-Johan Pousette till Senior Counsel.

DO överklagar

Diskrimineringsombudsmannen, DO, överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient att ta av sin sjal inför undersökningen.

Åtal för grova bedrägerier mot äldre

Åklagaren har åtalat elva personer mellan 17 och 36 år för inblandning i ett omfattande bedrägeriärende i Stockholm.

Ny domarutnämning

Regeringen har den 27 mars utnämnt en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Hur går en konkurs till?

I det senaste inlägget på Domarbloggen behandlas konkursprocessen – en juridisk process som kan påverka både företag och privatpersoner. Vad händer när någon går i konkurs? Och vilka steg ingår i processen?

Välbesökt GDPR-dag

För sjätte året i rad har advokatfirman Delphi arrangerat GDPR-dagen i Göteborg. Årets konferens gick av stapeln den 26 mars och samlade cirka 300 deltagare för en fullspäckad och kunskapshöjande dag om det senaste inom GDPR och dess angränsande områden.

Åtalas för nio fall av mordförsök

Åtal har nu väckts mot en man för bland annat försök till mord och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse i Malmö i augusti förra året. Mordförsöken har även ha riktat sig mot ytterligare ett antal okända personer.

Foto Roland Jakobsson

Ny lagman utnämnd

Regeringen har utnämnt en ny lagman i Södertörns tingsrätt.

Foto Anna Hansen

Nya justitieråd föreslås

Efter att genomfört intervjuförfarande lämnar nu Domarnämnden förslag på nya justitieråd till Högsta förvaltningsdomstolen.

Fem nya domare

Regeringen har den 20 mars utnämnt fem nya tingsrättsdomare.

Åtal för grova våldsbrott

En 35-årig man åtalas för inblandning i fem händelser i Göteborgstrakten våren 2024 innefattande bland annat försök till mord, grovt vapenbrott och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Bird & Bird utser två nya delägare

Bird & Bird har rekryterat två nya partners till kontoret i Stockholm.

Åtalas för mord i Borås

Åklagaren har på fredagen väckt åtal i Borås tingsrätt mot två personer för inblandning i ett mord i Borås i augusti 2024.

DOMARBLOGGEN

Om ansvarsutkrävande av domare

Domstolarna spelar en avgörande roll i rättsstaten, men vad händer om en domare gör fel? I det senaste inlägget på Domarbloggen fördjupar sig Björn Lindén i frågan om ansvarsutkrävande av domare.

Foto ANDREY POPOV

68 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 68 nya ledamöter vid sitt senaste sammanträde den 13 mars.

Åtalas för dubbelmord

Åklagare har nu åtalat tre personer för delaktighet i dubbelmordet som inträffade natten mot den 3 juni 2024 i en lägenhet på Grundläggaregatan i Norrköping.

Foto Andrey Popov

Konkurshanteringen ska effektiviseras

Regeringen har beslutat om en proposition som syftar till att modernisera och effektivisera konkurshanteringen så att resurser ska frigöras hos domstolarna och konkursreglernas funktion i samhället förbättras i stort.

Foto Inbj

Sju nya rådmän

Vid sitt senaste sammanträde utnämnde regeringen sju nya tingsrättsdomare.

Ny konvention ska skydda advokater

Den första internationella konventionen om skydd för advokatyrket har nu antagits av Europarådet. Konventionen fastlår att staten måste säkerställa att advokater kan utföra sina yrkesmässiga uppgifter.

DOMARBLOGGEN

En dag i domstolens säkerhetskontroll

De flesta domstolar i Sverige har idag fast säkerhetskontroll. För ett år sedan blev Kammarrätten i Stockholm en av dem.

Gemensamma insatser mot välfärdsbrott

Tullverket ska tillsammans med Försäkrings-kassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats.

Dom om mord på Värmdö överklagas

Tingsrätten meddelade i februari dom i det mål där tre personer åtalades för inblandning i mord i mars 2024, då en man hittades död i en väska på Värmdö. Åklagarna överklagar nu domen.

Jurist ny överdirektör för SiS

Regeringen har beslutat att anställa Caroline Oredsson som överdirektör för Statens institutionsstyrelse (SiS).

Foto ANDREY POPOV

Fortsatt arbete för god advokatsed

Advokatsamfundets tillsynsenhet har sedan uppstarten förra året arbetat för att försöka säkerställa efterlevnaden av god advokatsed och lagstadgade krav. Under år 2025 kommer tillsynen att särskilt inriktas på advokaters principalansvar och advokatbyråernas efterlevnad av penningtvättslagstiftningen.

DOMARBLOGGEN

Vem betalar försvarsadvokaten?

Vilka regler gäller för en tilltalads skyldighet att betala för sin försvarsadvokat i en brottmåls-rättegång? Om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Igor Stevanovic

Ökat antal ekobrott

Den ekonomiska brottsligheten blir allt mer om-fattande, komplex och internationell. Under förra året ökade inflödet av ärenden till Ekobrotts-myndigheten.

Många söker brotts-skadeersättning

Förra året fick Brottsoffermyndigheten in drygt 13 400 ansökningar om brottsskadeersättning, vilket ledde till att myndigheten betalade ut nästan 200 miljoner kronor. Det är mer än någonsin tidigare.

IMY inleder AI-projekt med juristbyrå

I mars startar Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) nästa projekt i vad man kallar "regulatorisk sandlåda". Familjens Jurist får då fördjupad vägledning i om och hur personuppgifter kan vidarebehandlas för att utveckla och använda AI.

Domstolarna storsatsar

För att möta samhällsutvecklingen behöver Sveriges Domstolar de kommande åren satsa mer resurser på kompetensförsörjning, säkerhet och digitalisering. Det framgår av budgetunder-laget för 2026–2028, som nu lämnas till regeringen.

Foto feferoni

Avhandling i finansrätt

I en ny avhandling från Uppsala universitet avhandlas tolkningen av principen om förbud mot rättsmissbruk och de allmänna skatteflykts-klausulerna inom EU:s skatterätt.

Ahlberk blir general-direktör för IVO

Regeringen har utsett juristen John Ahlberk som generaldirektör och chef för Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Jurist blir vikarierande generaldirektör

Jonas Bäckstrand vikarierar som general-direktör vid Statens haverikommission.

Foto Högsta domstolen

Nytt justitieråd föreslås

Efter att ha genomfört intervjuförfarande med fem personer som sökt tjänsten som justitieråd i Högsta domstolen har nu Domarnämnden lämnat förslag på tre av dessa.

Juristavtalet blir tillsvidareavtal

För drygt tre år sedan tecknade Akavia och Almega juristavtalet, ett kollektivavtal specifikt anpassat för jurist- och advokatbyråers verksamhet. Nu har avtalet blivit ett tillsvidareavtal.

DOMARBLOGGEN

Tingsrätt fick etiopiskt domarbesök

Södertörns tingsrätt välkomnade nyligen en delegation av domare från Etiopien som besökte Sverige för att studera det svenska rättssystemet. Om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Anna Hansen

Det gångna året i HFD

Högsta förvaltningsdomstolen har nu publicerat sin verksamhetsberättelse för år 2024.

IMY välkomnar beslut från Högsta domstolen

Integritetsskyddsmynidigheten välkomnar HD:s beslut att GDPR har betydelse för om det råder sekretess för personuppgifter i brottmålsdomar även på det grundlagsskyddade området.

Advokat går till kapitalrådgivare

Advokaten Fredrik Rydin blir Senior Advisor på Marlborough Partners Norden.

Fler lagföringar för vissa typer av brott

Förra året ökade antalet lagförda med tolv procent till 8 390 personer inom brotts-kategorierna brott mot barn, brott i parrelation och sexualbrott.

Foto SIRIJIT JONGCHAROENKULCHAI

Fler anmälda advokater

Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för år 2024 har nu publicerats och av denna framgår bland annat att antalet anmälningar mot advokater ökat.

Överklagar om brott mot mänskligheten

Åklagaren överklagar nu tingsrättens dom mot en kvinna för folkmord, brott mot mänskligheten och grova krigsförbrytelser. Istället för tolv års fängelse yrkar åklagaren på livstid.

Årets advokatbyråer

Vid ett stort event på Nalen i Stockholm den 11 februari presenterades de advokatbyråer som tar hem priset "Årets Advokatbyrå 2025".

Schultz väljs in i vetenskapligt råd

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har valts in i Institutet för Mediestudiers vetenskapliga råd.

Foto David Naylor, Uppsala universitet

Vinterpromotion vid Uppsala universitet

I höstas utsågs Johan C Bärlund till ny hedersdoktor vid Juridiska fakulteten i Uppsala och nu har han och juris doktor Anni Carlsson promoverats vid den årliga vinterpromotionen.

Hovrätt lanserar digitala frågestunder

Hovrätten över Skåne och Blekinge lanserar nu ett nytt digitalt initiativ för skolklasser i hela landet: Fråga domaren.

DOMARBLOGGEN

Om remissförfarandet i lagstiftningsprocessen

Remissförfarandet är en viktig del av lagstiftningsprocessen och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

DOMARBLOGGEN

Viktigt att veta om offentlig upphandling

Offentlig upphandling; vad är bra och viktigt att veta som jurist? Om det handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Stelya Dreamstime.com

Hög rankning för Lund

Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.

Foto Roland Magnusson

Diskriminerades vid bussresa

En person som använder elrullstol diskriminerades i samband med en bussresa i Stockholm, slår DO fast och begär att Region Stockholm betalar ersättning till personen.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
» Logga in automatiskt

Du behöver vara inloggad för att läsa artikeln

» Logga in automatiskt