Bli kund Annonsera
torsdag 14 december 2017
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 25 februari 2011,

Julian Assanges engelske advokat försvarar sin svenske kollega

I sitt beslut om att Julian Assange ska överlämnas till Sverige kritiserade den engelska domstolen advokaten Björn Hurtig. Men Mark Stephens, Assanges advokat i London, berättar för InfoTorg Juridik att han anser att kritiken var orättvis.
Mark Stephens

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Igår, torsdag, beslutade en domstol i London att bifalla riksåklagare Marianne Nys begäran om att Julian Assange ska överlämnas till Sverige.

Advokaten Mark Stephens, Assanges juridiska biträde i Storbritannien, är inte förvånad:

- Vi visste från början att den svenska regeringen skulle överklaga om beslutet gick emot dem, det hade de indikerat, och vi hade indikerat att vi skulle överklaga ifall det gick emot oss. Det var hjälpsamt att äntligen få ett beslut.

Innan domstolen förkunnade beslutet kallade domaren Björn Hurtig, Assanges advokat i Sverige, för ett opålitligt vittne som med flit försökt vilseledda rätten. Detta för att Hurtig, när han vittnade i överlämningsmålet, missade att redovisa några sms som skickats mellan honom och åklagaren Marianne Ny.

Mark Stephens anser dock att kritiken var orättvis.

- Jag tycker att Hurtig gjorde ett enkelt fel som han upptäckte kvällen innan förhöret, han korrigerade det i förhöret, och han förstod inte betydelsen av felet förrän den andra sidan hade kommit fram. Det ledde till missförstånd, men också en olycklig händelseutveckling i målet. Efter att dessa sms framkommit framstår det nämligen som att Julian Assange försökte träffa Marianne Ny innan han lämnade Sverige, och att han erbjudit sig komma tillbaka i oktober för att träffa henne. Men hon tog den omedgörliga ståndpunkten att om han inte kunde komma exakt det datum som hon föreslog så var han samarbetsovillig.

Advokaten är öppet kritisk till den svenska åklagaren:

- Att ansöka om en europeisk arresteringsorder var ett olämpligt och olyckligt beslut från hennes sida, men det tycks ligga i linje med hennes karaktär: om folk inte går med på exakt det hon önskar, även om de är i ett annat land, så vidtar hon extrema åtgärder. Domaren igår antydde att en annan åklagare hade gjort på ett annat sätt. Det proportionerliga hade varit att använda ömsesidig juridisk assistans, eller anta Assanges erbjudande om att mötas.

Stephens skräder inte orden när han talar om Marianne Ny.

- Jag tror hon medvetet har eskalerat detta mål på ett sätt som inte har att göra med fallet. Hade det varit hennes främsta intresse att hjälpa kvinnorna som är målsägande hade hon åkt till London och hört Julian Assange, men det har hon inte gjort. Hon väljer att inte göra det, och ingen har gett mig en rimlig förklaring till varför hon inte gör det. Hon är envis och omedgörlig. Hon vill göra detta till en cirkusrättegång (”a show-trial”), det är inte vad rättvisa handlar om.

Han är också kritisk mot det svenska rättssystemet.

- Som domaren i beslutet igår noterade så har Sverige ett hemligt processystem, den tilltalade hörs ju bakom stängda dörrar av en jurist och tre nämndemän valda av politiska partier, och det strider mot internationella mänskliga rättighetsnormer. Att överlämna en person till ett sådant land är fel, det borde inte ha gjorts. Det finns en fundamental defekt i det svenska rättssystemet - domaren här anser att detta kan avhjälpas genom att låta Europadomstolen pröva fallet, medan jag anser att det borde avhjälpas genom att över huvud taget låta bli att överlämna Assange till Sverige.

På vilket sätt bryter det svenska rättssystemet mot mänskliga rättigheter?

- För att det finns ett hemligt processystem. Vi har en annan syn – en tro på att en tilltalad ska bli hörd inför allmänheten. Jag citerar Jeremy Bentham: ”Publicity is the very soil of justice. It keeps the judge, while trying, under trial.” ("Öppenhet är rättvisans grund, den ser till att domaren som gör en prövning själv blir prövad.")

Stephens är dock noga med att poängtera att Sverige inte är unikt som har en brist av denna dignitet.

- Det här är inte en attack mot Sverige - alla länders rättssystem har fel i sig. Vi jurister vill bara att de ska bli bättre. Sverige har fel som identifieras, England har också fel som identifieras. Jag har vunnit fall mot Nederländerna, Ryssland, Turkiet och mitt eget land, Storbritannien – inget rättssystem är perfekt. Men de borde vara det. Det vi gjort är att isolera felaktigheter i det svenska systemet – de går att åtgärda, och i så fall kan man skicka en person till Sverige, men innan dess bör vi inte överlämna någon dit.

Så det här är ingenting som har att göra med Assange-fallet i sig?

- Det påverkar ju Assange-fallet, men det är ett större bekymmer. Jag förväntar mig att nästa gång FN kontrollar det svenska rättssystemet så kommer man att kritisera detta. FN:s organ har regelbunden kontroll av alla länder - Storbritannien har fått kritik för sina lagar om förtal, och hur terrorister behandlas. Men i mitt land är man kanske mer öppen i sin kritik mot systemet än vad man är i Sverige.

Är svenskar självgoda, menar du?

- Svenskar är nog, med rätta, stolta över sitt rättssystem. Jag har själv hög aktning för många svenska advokater och jurister som jag jobbat nära med, och för det svenska rättssystemet i allmänhet, men det innebär inte att jag blir förblindad av min beundran. Jag specialiserar mig mot mänskliga rättigheter och reser till många länder och undersöker deras rättssystem och ser om de efterlever internationella normer för mänskliga rättigheter.

Har du någon åsikt om svensk lagstiftning kring sexualbrott?

- Nej, jag tycker att sexbrott är vidriga och felaktiga. Men jag kan poängtera att Sverige är unikt i Europa på sättet man definierar och bestraffar de mindre allvarliga formerna av våldtäkt och sexuellt ofredande.

Är risken större att Julian Assange ska bli utlämnad till USA om han befinner sig i Sverige?

- Ja. Folk svävar i villfarelsen att det är lätt att få folk utlämnade från Storbritannien, men det stämmer inte. Det finns ett fall, skotten Gary McKinnon som hackade sig in i Pentagons datorer, som USA försökt få utlämnad i tio år, och ännu har det inte gått igenom. Jag tror inte att det hade hänt i Sverige.

1 TIDIGARE KOMMENTAR
Erik
26 februari 2011 19:40

Fin intervju! Men Mark Stephens gjorde ju nästan rabiata utfall mot svenskt rättsväsen tidigare i tv-intervjuer, här låter han ju ytterst hovsam och respektfull, som att det inte är samme man! - Intressant med hackaren som inte blivit utlämnad på 10 år från Storbritannien, det låter ju faktiskt som om brittiska rättssystemet då har integritet.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Foto Inbj

Två nya domare

Regeringen har utnämnt en chefsrådman och en lagman.

Foyen får nya delägare

Foyen tar in Christoffer Löfquist, Oscar Wackling och Richard Sahlberg som nya delägare från och med årsskiftet.

Foto ©kzenon

28 nya advokater

Sveriges advokatsamfunds styrelse antog 28 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 8 december.

Vinge prisas i London

Vinge har för fjärde året i rad utsetts av Mergermarket till Årets M&A-byrå 2017 bland affärsjurister i Sverige.

UTBILDNING

14
dec

Komplicerade boutredningar

Fakultetskurser, Funckens gränd 1 i Stockholm, kl. 09.30-16.30

15
dec

Narkotikamål i praktiken

Fakultetskurser, Funckens gränd 1 i Stockholm, kl. 09.30-16.30

15
dec

Bisnodeakademin: GDPR - nya dataskyddsförordningen

Bisnodes kontor, Rosenborgsgatan 4-6 i Solna, kl. 09-12.

» Till utbildningar

Praxisnyheter om offentlig upphandling

Advokaten Sara-Li Olovsson och biträdande juristen Martin Bogg från Delphi Advokatbyrå var talarna på onsdagens seminarium om rättsutvecklingen inom upphandlingsområdet.

Sexuella trakasserier i advokatbranschen

En tredjedel av kvinnliga advokater och biträdande jurister har utsatts för sexuella trakasserier. Det visar en ny undersökning från Advokatsamfundet som rapporteras om på samfundets hemsida.

Foto LianeM

Årets advokatbyrå 2017

Marlaw är för tredje året i rad årets advokatbyrå i kategorin småbyråer, Fylgia toppar i mellan- klassen och även Delphi vinner för tredje året i rad bland storbyråerna. Det stora klientpriset tilldelas Linklaters.

Ny GD för EBM

Regeringen har utsett Monica Rodrigo till ny generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten.

Foto Simon Gunnarsson

Tydlig karriärväg för forskare

Att få en tydlig, förutsebar och samman- hängande karriärväg för forskare har länge efterfrågats. Tillsammans med Lunds universitet presenterar därför Ragnar Söderbergs stiftelse fem nya biträdande universitetslektorer.

Konkurrens- expert till Vinge

Vinges specialistgrupp EU, Competition & Regulatory rekryterar ytterligare en konkurrensexpert, Emma Johansson, till Vinges kontor i Stockholm.

Nya delägare i ADN Law

Advokaterna Claes Lood, Kristoffer Sparring och Joacim Öhlund går från Fylgia till ADN Law.

Klas Eklund till MSA

Mannheimer Swartling anställer från och med årsskiftet Klas Eklund som senior economist.

Ny counsel i White & Case

Michael Bark-Jones har utsetts till counsel i White & Case globala bankgrupp. 

Rättsväsendets chefer samlas efter #metoo

Igår samlades myndighetschefer inom rättsväsendet för ett samtal med anledning av den senaste tidens samhällsdiskussion om sexuella övergrepp och sexuella trakasserier.

Foto Michael Erhardsson

Samfundet säger nej till nytt strafförslag

I sitt yttrande över Justitiedepartmentets promemoria som föreslår livstids fängelse som normalstraff för mord avstyrker Sveriges Advokatsamfund det nya lagförslaget.

Nya delägare på MSA

Mannheimer Swartling har valt in Azadeh Razani, Joel Mårtensson och Niklas Hagbard till nya delägare på byrån med verkan från och med den 1 januari 2018.

DO inleder granskning

I kölvattnet av #metoo utvidgar nu DO sin tillsyn av rutiner och riktlinjer mot sexuella trakasserier.

Rekordmånga förvärv under tredje kvartalet

Det har varit en mycket stark transaktionsmarknad i Sverige under tredje kvartalet 2017.

Foto Sofia Strömgren

Juridikjubileum i Umeå

Juridiska institutionen i Umeå firade 40 år och det blev en dag med spännande, intressanta och välbesökta föreläsningar samt ett ministerbeök.

Konkurrensverket belönar studenter

Två studenter vid Stockholms Universitets juridiska institution tog hem första och andra pris i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling.

Foto Peter Dejong, ICC

ICC får mänskliga rättighetspris

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, tilldelas Stockholm Human Rights Award 2017.

Frukostseminarium om den nya arbetsrätten

Arbetsrättsexperterna Erik Danhard och Lovisa Levin talade på torsdagens frukostseminarium om nyheter inom arbetsrättslagstiftningen och rättsfallsutvecklingen på området under de senaste åren.

Nya domare

Regeringen har utnämnt tre nya chefsrådmän.

Foto © tomloel

#medvilkenrätt tas på stort allvar

Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren tycker att juristuppropet #medvilkenrätt är angeläget och visar på bredden av bristande jämställdhet.

Jämlikt bland delägarna om drygt 30 år

När Affärsvärlden listar Sveriges största affärsjuridiska byråer är det företag med flest kvinnliga delägare Landahl, med 44 procent kvinnliga delägare. På andra plats kommer Ramberg följt av Baker & Mckenzie.

Fler privatpersoner utsätts för brott

Utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier har ökat. Unga kvinnor utsätts oftare för trakasserier och sexualbrott medan medelålders män är mer utsatta för bedrägerier. Det visar en rapport från Brå.

Tre jurister till Bergenstråhle

IP-byrån Bergenstråhle & Partners har rekryterat de nyutexaminetrade juristerna Elin Eriksson, Jenny Crawford och Maria Dahlqvist.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 1 kommentar

Foto MRR-photography

23 nya advokater

Sveriges advokatsamfunds styrelse antog 23 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 november.

RÅ överklagar näringsförbudsdom

Målet gäller, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande, överträdelse av förbudet för den som ålagts näringsförbud att återkommande ta emot uppdrag i en näringsverksamhet som drivs av en närstående.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt