Bli kund Annonsera
torsdag 19 oktober 2017
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 25 februari 2011,

Julian Assanges engelske advokat försvarar sin svenske kollega

I sitt beslut om att Julian Assange ska överlämnas till Sverige kritiserade den engelska domstolen advokaten Björn Hurtig. Men Mark Stephens, Assanges advokat i London, berättar för InfoTorg Juridik att han anser att kritiken var orättvis.
Mark Stephens

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Igår, torsdag, beslutade en domstol i London att bifalla riksåklagare Marianne Nys begäran om att Julian Assange ska överlämnas till Sverige.

Advokaten Mark Stephens, Assanges juridiska biträde i Storbritannien, är inte förvånad:

- Vi visste från början att den svenska regeringen skulle överklaga om beslutet gick emot dem, det hade de indikerat, och vi hade indikerat att vi skulle överklaga ifall det gick emot oss. Det var hjälpsamt att äntligen få ett beslut.

Innan domstolen förkunnade beslutet kallade domaren Björn Hurtig, Assanges advokat i Sverige, för ett opålitligt vittne som med flit försökt vilseledda rätten. Detta för att Hurtig, när han vittnade i överlämningsmålet, missade att redovisa några sms som skickats mellan honom och åklagaren Marianne Ny.

Mark Stephens anser dock att kritiken var orättvis.

- Jag tycker att Hurtig gjorde ett enkelt fel som han upptäckte kvällen innan förhöret, han korrigerade det i förhöret, och han förstod inte betydelsen av felet förrän den andra sidan hade kommit fram. Det ledde till missförstånd, men också en olycklig händelseutveckling i målet. Efter att dessa sms framkommit framstår det nämligen som att Julian Assange försökte träffa Marianne Ny innan han lämnade Sverige, och att han erbjudit sig komma tillbaka i oktober för att träffa henne. Men hon tog den omedgörliga ståndpunkten att om han inte kunde komma exakt det datum som hon föreslog så var han samarbetsovillig.

Advokaten är öppet kritisk till den svenska åklagaren:

- Att ansöka om en europeisk arresteringsorder var ett olämpligt och olyckligt beslut från hennes sida, men det tycks ligga i linje med hennes karaktär: om folk inte går med på exakt det hon önskar, även om de är i ett annat land, så vidtar hon extrema åtgärder. Domaren igår antydde att en annan åklagare hade gjort på ett annat sätt. Det proportionerliga hade varit att använda ömsesidig juridisk assistans, eller anta Assanges erbjudande om att mötas.

Stephens skräder inte orden när han talar om Marianne Ny.

- Jag tror hon medvetet har eskalerat detta mål på ett sätt som inte har att göra med fallet. Hade det varit hennes främsta intresse att hjälpa kvinnorna som är målsägande hade hon åkt till London och hört Julian Assange, men det har hon inte gjort. Hon väljer att inte göra det, och ingen har gett mig en rimlig förklaring till varför hon inte gör det. Hon är envis och omedgörlig. Hon vill göra detta till en cirkusrättegång (”a show-trial”), det är inte vad rättvisa handlar om.

Han är också kritisk mot det svenska rättssystemet.

- Som domaren i beslutet igår noterade så har Sverige ett hemligt processystem, den tilltalade hörs ju bakom stängda dörrar av en jurist och tre nämndemän valda av politiska partier, och det strider mot internationella mänskliga rättighetsnormer. Att överlämna en person till ett sådant land är fel, det borde inte ha gjorts. Det finns en fundamental defekt i det svenska rättssystemet - domaren här anser att detta kan avhjälpas genom att låta Europadomstolen pröva fallet, medan jag anser att det borde avhjälpas genom att över huvud taget låta bli att överlämna Assange till Sverige.

På vilket sätt bryter det svenska rättssystemet mot mänskliga rättigheter?

- För att det finns ett hemligt processystem. Vi har en annan syn – en tro på att en tilltalad ska bli hörd inför allmänheten. Jag citerar Jeremy Bentham: ”Publicity is the very soil of justice. It keeps the judge, while trying, under trial.” ("Öppenhet är rättvisans grund, den ser till att domaren som gör en prövning själv blir prövad.")

Stephens är dock noga med att poängtera att Sverige inte är unikt som har en brist av denna dignitet.

- Det här är inte en attack mot Sverige - alla länders rättssystem har fel i sig. Vi jurister vill bara att de ska bli bättre. Sverige har fel som identifieras, England har också fel som identifieras. Jag har vunnit fall mot Nederländerna, Ryssland, Turkiet och mitt eget land, Storbritannien – inget rättssystem är perfekt. Men de borde vara det. Det vi gjort är att isolera felaktigheter i det svenska systemet – de går att åtgärda, och i så fall kan man skicka en person till Sverige, men innan dess bör vi inte överlämna någon dit.

Så det här är ingenting som har att göra med Assange-fallet i sig?

- Det påverkar ju Assange-fallet, men det är ett större bekymmer. Jag förväntar mig att nästa gång FN kontrollar det svenska rättssystemet så kommer man att kritisera detta. FN:s organ har regelbunden kontroll av alla länder - Storbritannien har fått kritik för sina lagar om förtal, och hur terrorister behandlas. Men i mitt land är man kanske mer öppen i sin kritik mot systemet än vad man är i Sverige.

Är svenskar självgoda, menar du?

- Svenskar är nog, med rätta, stolta över sitt rättssystem. Jag har själv hög aktning för många svenska advokater och jurister som jag jobbat nära med, och för det svenska rättssystemet i allmänhet, men det innebär inte att jag blir förblindad av min beundran. Jag specialiserar mig mot mänskliga rättigheter och reser till många länder och undersöker deras rättssystem och ser om de efterlever internationella normer för mänskliga rättigheter.

Har du någon åsikt om svensk lagstiftning kring sexualbrott?

- Nej, jag tycker att sexbrott är vidriga och felaktiga. Men jag kan poängtera att Sverige är unikt i Europa på sättet man definierar och bestraffar de mindre allvarliga formerna av våldtäkt och sexuellt ofredande.

Är risken större att Julian Assange ska bli utlämnad till USA om han befinner sig i Sverige?

- Ja. Folk svävar i villfarelsen att det är lätt att få folk utlämnade från Storbritannien, men det stämmer inte. Det finns ett fall, skotten Gary McKinnon som hackade sig in i Pentagons datorer, som USA försökt få utlämnad i tio år, och ännu har det inte gått igenom. Jag tror inte att det hade hänt i Sverige.

1 TIDIGARE KOMMENTAR
Erik
26 februari 2011 19:40

Fin intervju! Men Mark Stephens gjorde ju nästan rabiata utfall mot svenskt rättsväsen tidigare i tv-intervjuer, här låter han ju ytterst hovsam och respektfull, som att det inte är samme man! - Intressant med hackaren som inte blivit utlämnad på 10 år från Storbritannien, det låter ju faktiskt som om brittiska rättssystemet då har integritet.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll

Rättegång om Bolidens ansvar i Chile inleds

Uppemot 800 chilenare har stämt svenska Boliden för att företaget 1984 skickade 20.000 ton giftigt slam innehållande arsenik till Chile. Nu inleds förhandlingen vid Skellefteå tingsrätt.

Fyra nya delägare till Lindahl

De nya delägarna är Ginta Ahrel, Ludvig Holm, Carl-Johan Krusell och Caroline Olstedt Carlström.

Nya trender i brott

Grövre våldsbrott, fler komplexa cyberbrott och ökad samverkan mellan kriminella aktörer. Det är några trender som framkommer i polisens nya rapport om allvarlig och organiserad brottslighet.

Foto stocksnapper

Nya domare

Regeringen har utnämnt sju nya domare.

UTBILDNING

19
okt

Tillsynens rättsliga fas

Fakultetskurser, Funckens gränd 1 i Stockholm, kl. 09.30-16.30.

20
okt

Molntjänster

Fakultetskurser, Funckens gränd 1 i Stockholm, kl. 09.30-16.30.

20
okt

Bisnodeakademin: GDPR - nya dataskyddsförordningen

Bisnodes kontor, Kilsgatan 4 i Göteborg, kl. 09-12.

» Till utbildningar

Ingen förundersökning om rikspolischefen

Åklagare har fattat beslut att inte inleda förundersökning med anledning av att rikspolischefen 2015 beslutade att ge ett externt företag åtkomst till polisens personal- och lönesystem.

Två nya delägare till White & Case

Johan Thiman och Henrik Wireklint har valts in som delägare i White & Case. Båda är baserade i Stockholm. 

Göta hovrätt slutar med tingsresor

Hovrätten upphör med huvudförhandlingar i Linköping, Norrköping, Örebro och Kalmar.

Förundersökningar om operationer läggs ned

Åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningarna mot den kirurg som tidigare varit anställd på Karolinska universitetssjukhuset där han utfört operationer av luftstrupar.

Foto Attunda tingsrätt

Stora ombyggnader av Attunda tingsrätt

Regeringen har nu gett klartecken för en tillbyggnad av Attunda tingsrätt i Sollentuna. De nya lokalerna beräknas stå klara våren 2020.

Lagman blir ordförande

Regeringen har utsett Caroline Hindmarsh till ny ordförande för Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten.

Foto inbj

Advokatsamfundet emot jourdomstolar

Sveriges advokatsamfund anser att förslagen för att åstadkomma en snabbare lagföring av vanliga mängdbrott innebär stora risker för rättssäkerheten.

Nya medarbetare på Osborne Clarke

Den brittiska byrån Osborne Clarke har anställt två nya medarbetare vid sitt Stockholmskontor; partnern Mikael Moreira, som är specialiserad på teknologi- och riskkapitalfrågor, och biträdande juristen Kim Bergman.

Foto Roland Magnusson

SU bland världens bästa juridiska institutioner

Stockholms universitet hamnar på plats 45 inom världens juridiska institutioner.

Nya docenter i Uppsala

Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet har antagit tre docenter.

Svenskt arbete mot krigsförbrytelser uppmärksammas

Organisationen Human Rights Watch framhåller i en ny rapport Sverige och Tyskland som de enda två länder som lyckats lagföra för krigsbrott begångna i Syrien.

Internationell kollektivavtalsreglering

Erik Sinander disputerar med sin handling vid Stockholms universitet.

Foto Pensionsmyndigheten

Ny GD för Skatteverket

Katrin Westling Palm har utsetts till generaldirektör för Skatteverket.

Jurist blir M:s parti-sekreterare

Gunnar Strömmer har utsetts till partisekreterare för Moderaterna.

Stärkt rättssäkerhet för brottsmisstänkta barn

BO lämnar förslag till regeringen mot bakgrund av Kevin-fallet.

Foto ©kzenon

59 nya advokater

Advokatsamfundet har antagit 59 advokater och 18 advokater har lämnat samfundet.

Förlängd åtalstid i terroristmålet

Tingsrätten beviljar tid till den 26 oktober med att väcka åtal för misstänkt terroristbrott på Drottningatan i Stockholm.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 2 kommentarer

Foto Kammarrätten i Jönköping

Kammarrätt jubilerar

Kammarrätten i Jönköping firar 40-årsjubileum.

VQ vinner tech-pris

Grundarna av VQ har visat att det går att driva legal tech-företag i Sverige. Årets person blev juristen och entreprenören Nils-Erik Jansson.

Ny delägare i Roschier

Johannes Ahti har erfarenhet av både nordiska och internationella finansieringstransaktioner. Han kommer från advokatbyrån Borenius.

Ewa Ihrman ny VD för Magnusson Sverige

Ewa Ihrman återvänder till Magnusson efter sex år, där hon tidigare arbetade som CFO, och blir en av få VD:ar inom advokatvärlden utan en advokattitel. 

Foto © James Steidl | Dreamstime.com

Säkerhets- kontroll vid Eskilstuna tingsrätt

Tingsrätten har beslutat om permanent säkerhetskontroll från och med den 2 oktober.

Foto © Wesley VanDinter

Nytt skiljedomsinstitut

Linn Bergman och Christina Blomkvist står bakom skiljedomsinstitutet Inires.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 2 kommentarer

Från MSA till MAQS

Karoline Lindow lämnar Mannheimer Swartling och går till MAQS tvistlösningsgrupp. 

Eversheds tar över Snellman i Ryssland

Eversheds Sutherland öppnar två ryska kontor genom anslutningen från Hannes Snellman.

Ny styrelse för SACG

Svenska Föreningen mot Piratkopiering har valt ny styrelse och första hedersledamoten i advokaten Ann-Charlotte Söderlund Björk.

Ny generaldirektör för Konkurrensverket

Kammarrättslagmannen Rikard Jermsten har utsetts till generaldirektör för Konkurrensverket.

ICC tilldelas Stockholm Human Rights Award

Internationella brottmålsdomstolen tilldelas priset Stockholm Human Rights Award.

Osborne Clarke till Sverige

Den internationella advokatbyrån Osborne Clarke etablerar av ett nytt kontor i Sverige.

Synch öppnar två nya internationella kontor

Kontoren finns i Köpenhamn och Silicon Valley i USA.

Foto Sten-Åke Stenberg

Nytt justitieråd

Den tidigare rättschefen Malin Bonthron börjar som justitieråd i Högsta domstolen.

Marlaw expanderar

Marlaw rekryterar advokaten Staffan Wilow som senior advisor.

Nämndemän utreds efter migrationsdom

Tre nämndemän utreds för tjänstefel efter att i ett migrationsmål ha beviljat uppehållstillstånd, vilket rättens ordförande ansett vara lagstridigt.

Upphandlingschef till Foyen

Foyen har rekryterat Johanna Hellström från Allingsås kommun samt ett antal biträdande jurister.

Ex-justitieminister blir landshövding

Thomas Bodström, advokat och tidigare justitieminister, har utsetts till landshövding i Stockholms län.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 1 kommentar

Förstärkning till Legalworks

Christina Blomkvist har tidigare varit advokat på affärsjuridiska byråer och bolagsjurist på Folksam.

Foto Sten-Åke Stenberg

Nya ordförande till HD och HFD

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt