Bli kund Annonsera
onsdag 24 april 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 5 oktober 2011,

Utmanande framtid för jurister

Hur ser framtiden ut för jurister och advokatbyråer? Richard Susskind tog sig an ämnet under tisdagens välbesökta konferens som arrangerades av KM-företaget VQ.
Richard Susskind i talarstolen
Paneldebatt med Anne Ramberg, Delphis Stefan Erhag, Joakim Edoff från Setterwalls Advokatbyrå och Björn Kristiansson från Hannes Snellman
Ann Björk och Helena Hallgarn från VQ arrangerade konferensen

Frågetecknet i titeln på hans bok "The end of lawyers?" är viktigt, sade Richard Susskind i sitt anförande som inledde konferensen. Han tycker att man ska se de förändringar som är på gång som möjligheter. Den traditionella advokatbyrån är visserligen hotad. För advokatbyråer som är villiga att ändra sitt arbetssätt och tänka i nya banor finns det däremot stora möjligheter.

Vilka ändringar krävs?

Susskind menar att klienter i första hand efterfrågar legal risk management - man vill ha juridisk hjälp för att undvika tvister, inte bara hjälp med att lösa tvister som redan uppkommit. Advokatbyråer måste börja agera mer proaktivt.

Men man kan inte heller bara se till vad klienter säger att de vill ha.

- Om Henry Ford hade frågat sina kunder vad de ville ha skulle de ha önskat en snabbare häst.

Den största utmaningen blir vad Susskind sammanfattar som "more for less".

- Klienterna är hårt pressade att hålla sina kostnader nere - det har aldrig funnits en så viktig tid att vara innovativ. Konsultbyråer som McKinsey och Accenture är ljusår före juristvärlden på det här området.

I en paneldebatt om hur det ser ut för svensk del lyfte Stefan Erhag, Advokatfirman Delphi, fram att man diskuterar mycket kring alternativa prismodeller.

Enligt Susskind är det en kortsiktig lösning som bara leder till besparingar på 10 procent. Timdebitering ser han som att jurister får betalt för att vara ineffektiva. Andra förändringar krävs. Han tycker till exempel inte att man kan fortsätta organisera sig som en pyramid med en bred bas av juniora jurister. Här kommer nya företeelser som legal outsourcing, off-shoring och "lawyers on demand", in.

- Marknaden drar åt ett håll där man är beredd att betala för expertis men inte för de stora delar av arbetet på en advokatbyrå som är rutinarbete. Det behöver inte skräddarsys för varje klient utan kan standardiseras och systematiseras. 

Dessutom framhåller Susskind att det för vissa typer av ärenden finns många andra än advokatbyråer som kan bistå klienter. Revisionsbyråer bygger juristavdelningar och är på väg in på marknaden.

Även panelen ser möjlig konkurrens därifrån - framförallt på skatteområdet, ärenden som mindre förvärv och på området för börsreglering.

- Att skydda det advokater gör och se det som att det bara är "vi som kan göra detta" är bakåtsträvande och tvärtemot vad marknaden vill ha, menar Richard Susskind.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, håller inte alls med om att branschen agerar protektionistiskt. Hon är däremot tydlig med att advokatyrket bygger på förtroende och ser problem med vad Richard förutspår om legal outsourcing som hon inte tror kommer att användas i Sverige.

Om Richard Susskind har rätt är branschen just nu inne i en förnekelsefas. Men inte heller Sverige kommer undan. Det finns fortfarande tid för ändring men om fem år kommer mycket att se annorlunda ut för advokatbyråer.

Chris Bull från Edge International var nästa talare och inne på samma spår. Han talade om liberaliseringen av advokatmarknaden i Storbritannien och vilka utmaningar och nya konkurrenter byråer nu ställs inför.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt