Bli kund Annonsera
onsdag 16 januari 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 10 februari 2015,

Miljoner till forskningsprojekt

Torsten Söderbergs Stiftelse har presenterat sina beviljade anslag för 2014 års ansökningsomgång. Bland dessa går drygt 2,5 miljoner kronor till tre forskningsprojekt vid Uppsala universitets juridiska fakultet.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Tre projektledare vid Juridiska fakulteten i Uppsala har av Torsten Söderbergs Stiftelsebeviljats medel för sina forskningsprojekt. Det skriver fakulteten på sin hemsida.

Professor Bengt Lindell får - tillsammans med processrättskollegorna docent Hans Eklund och Hugo Fridén, universitetslektor - 1.158.333 kronor för projektet "Rättskipning - vad är det?". Syftet med projektet är att närmare undersöka begreppet rättskipning i svensk rätt i allmän process och förvaltningsprocess. Undersökningen ska göras med hjälp av ett antal kriterier (exempelvis rätt till muntlig förhandling, möjlighet att överklaga, verkställbarhet), och med hjälp av dessa ska man klassificera olika slags mål och förfaranden. Tanken är att sedan - med utgångspunkt i datainsamlingen och de använda kriterierna - formulera ett normativt rättskipningsbegrepp, för att skapa en mininivå för den verksamhet som bör få kallas rättskipning.

Anna Jonsson Cornell, docent i konstitutionell rätt, har beviljats 780.000 kronor för projektet "Den digitala yttrandefriheten - en komparativ studie". Syftet är att analysera huruvida förhållandena för utövandet av yttrandefrihet kan anses ha förändrats i grunden sedan början av den digitala tidsåldern. Detta ska göras genom att jämföra hur fyra olika länder har anpassat sina nationella yttrandefrihetsgarantier till den digitala miljön, och de länder som omfattas av studien är Sverige, Finland, Frankrike och Storbritannien.

Slutligen har jur. dr i civilrätt Stojan Arnerstål, kopplad till Akademin för Immaterial- Marknadsförings- och Konkurrensrätt vid Juridiska institutionen, tilldelats 628.000 kr för sitt projekt "Användning av annans varumärke i marknadsföring". I detta projekt ska han undersöka gränserna för i vilken utsträckning det är tillåtet att referera till eller åberopa varumärken i reklam och annan marknadsföring. Detta eftersom det idag råder en betydande osäkerhet om rättsläget och om gränserna för vilken användning som är tillåten.

1 TIDIGARE KOMMENTAR
Anna Hollander mailadress: aik.hollander@gmail.com
7 januari 2019 10:28

Hej! Jag läste nyss om en dom a Hovrätten för Nedre Norrland på Infotorg Juridik som gäller växelvis boende. Nu kan jag inte domen. Kan du hjälpa mig vidare. Hälsningar Anna Hollander

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll

Viss ökning av disciplinanmälningar

Antalet disciplinanmälningar mot advokater 2018 var något större än 2017. Den långsiktiga trenden är dock att anmälningarna blir färre, trots att antalet advokater ökar. Det framgår av ny statistik från Advokatsamfundet.

Foto Stockholms universitet

Högst antal sökande på juristprogrammet

Efter urval två till vårterminen 2019 har totalt 18.525 personer antagits till utbildningar vid Stockholms universitet. Populärast var juristprogrammet.

Foto © Elnur

Årets byråer utsedda

Vinnarna i Årets Advokatbyrå utsågs på torsdagen. Hamilton vann kategorin "Stora byråer 200+ mkr” och delar även första platsen med Lindahl i klassen ”Stora klientpriset”.

Ny delägare i Setterwalls

Advokaten Henrik Trölle blir ny delägare vid Setterwalls i Malmö.

Foto stocksnapper

Domstolsbyggnad i Norrköping upphandlad

Domstolsverket har genomfört en upphandling för en ny domstolsbyggnad för tingsrätten i Norrköping. Inflyttning beräknas ske 2022.

Wåhlin utser ny MP

Jonas Holmstedt har utsetts till ny managing partner för Wåhlin.

Cederquist utser ny delägare

Elsa Arbrandt har valts in som delägare med start första januari.

Ny delägare i Kilpatrick Townsend

Hanna Sundberg inträdde som partner på Kilpatrick Townsend Stockholmskontoret per den 1 januari 2019.

Ny storbyrå i Stockholm

Den 1 januari slog Advokatbyrån Cirio, med tidigare medarbetare från Lindahl, upp sina portar i Stockholm.

Foto JanneBanan

Nya justitieråd i HD

Regeringen har utnämnt Cecilia Renfors och Stefan Reimer till justitieråd i Högsta domstolen.

Fyra nya delägare i Glimstedt

Fyra nya delägare tillträder på Glimstedt vid årsskiftet.

Ny delägare i Ramberg

Advokaten Mango Kask lämnar MAQS och inträdde den 1 januari som ny delägare i Ramberg.

”Mansfri” festival var diskriminering

Det var en överträdelse av diskriminerings- förbudet när musikfestivalen Statement uttalade att cis-män inte skulle ges tillträde till festivalen.

Foto Wavebreakmedia

Nya domare

Regeringen har den 12 december utnämnt en lagman, sju rådmän och ett tekniskt råd.

Forskare får rätts- vetenskapligt pris

Lundaforskarna Niklas Arvidsson och Lotta Maunsbach belönas för framstående insatser och får ta emot Emil Heijnes rättsvetenskapliga pris.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt