Bli kund Annonsera
lördag 25 maj 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 10 februari 2015,

Miljoner till forskningsprojekt

Torsten Söderbergs Stiftelse har presenterat sina beviljade anslag för 2014 års ansökningsomgång. Bland dessa går drygt 2,5 miljoner kronor till tre forskningsprojekt vid Uppsala universitets juridiska fakultet.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Tre projektledare vid Juridiska fakulteten i Uppsala har av Torsten Söderbergs Stiftelsebeviljats medel för sina forskningsprojekt. Det skriver fakulteten på sin hemsida.

Professor Bengt Lindell får - tillsammans med processrättskollegorna docent Hans Eklund och Hugo Fridén, universitetslektor - 1.158.333 kronor för projektet "Rättskipning - vad är det?". Syftet med projektet är att närmare undersöka begreppet rättskipning i svensk rätt i allmän process och förvaltningsprocess. Undersökningen ska göras med hjälp av ett antal kriterier (exempelvis rätt till muntlig förhandling, möjlighet att överklaga, verkställbarhet), och med hjälp av dessa ska man klassificera olika slags mål och förfaranden. Tanken är att sedan - med utgångspunkt i datainsamlingen och de använda kriterierna - formulera ett normativt rättskipningsbegrepp, för att skapa en mininivå för den verksamhet som bör få kallas rättskipning.

Anna Jonsson Cornell, docent i konstitutionell rätt, har beviljats 780.000 kronor för projektet "Den digitala yttrandefriheten - en komparativ studie". Syftet är att analysera huruvida förhållandena för utövandet av yttrandefrihet kan anses ha förändrats i grunden sedan början av den digitala tidsåldern. Detta ska göras genom att jämföra hur fyra olika länder har anpassat sina nationella yttrandefrihetsgarantier till den digitala miljön, och de länder som omfattas av studien är Sverige, Finland, Frankrike och Storbritannien.

Slutligen har jur. dr i civilrätt Stojan Arnerstål, kopplad till Akademin för Immaterial- Marknadsförings- och Konkurrensrätt vid Juridiska institutionen, tilldelats 628.000 kr för sitt projekt "Användning av annans varumärke i marknadsföring". I detta projekt ska han undersöka gränserna för i vilken utsträckning det är tillåtet att referera till eller åberopa varumärken i reklam och annan marknadsföring. Detta eftersom det idag råder en betydande osäkerhet om rättsläget och om gränserna för vilken användning som är tillåten.

1 TIDIGARE KOMMENTAR
Anna Hollander mailadress: aik.hollander@gmail.com
7 januari 2019 10:28

Hej! Jag läste nyss om en dom a Hovrätten för Nedre Norrland på Infotorg Juridik som gäller växelvis boende. Nu kan jag inte domen. Kan du hjälpa mig vidare. Hälsningar Anna Hollander

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll

Pris i arbetsrätt till professor i Lund

Professor emerita Ann Numhauser-Henning vid Lunds universitet tilldelas ett internationellt pris inom arbetsrätt för sin forskargärning.

Från Vinge till Delphi

Advokatfirman Delphi i Göteborg har rekryterat Elin Siwers, senior expert inom entreprenadrätt, från Vinge.

Jurist tilldelas pedagogiskt pris

Det fria pedagogiska priset vid Uppsala universitet tilldelas Katia Cejie vid juridiska institutionen för hennes förmåga att skapa ett positivt inlärningsklimat.

Jurist blir chef för IVO

Regeringen har utsett juristen Sofia Wallström till generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg.

Oro för hur person-uppgifter används

Tre av fyra svenskar är oroliga för hur deras personuppgifter används. Samtidigt är det bara hälften av svenska företag och myndigheter som arbetar kontinuerligt och systematiskt med dataskydd. Det visar Datainspektionens första nationella integritetsrapport.

Ny MP i Roschier

Mikko Manner har utnämnts till ny managing partner för advokatbyrån Roschier. Han efterträder Fredrik Rydin som blir styrelseordförande för byrån.

Förundersökning mot Assange återupptas

Vice överåklagare Eva-Marie Persson har beslutat att återuppta den nedlagda förundersökningen i Assangeärendet.

Jurist nominerad till Swedbanks styrelse

Swedbanks valberedning avser att nominera Josefin Lindstrand från Advokatfirman Hammarskiöld till styrelseledamot i banken.

Foto MRR-photography

40 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 40 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 9 maj.

Nytt allmänt ombud för socialförsäkringen

Regeringen har utsett juristen Essa Malmqvist till nytt allmänt ombud för socialförsäkringen.

Foto Inbj

Två domare utnämnda

Regeringen har den 9 maj utnämnt två nya rådmän.

Tom Kronhöffer till Next Advokater

Advokat Tom Kronhöffer ansluter som delägare till Next Advokater. Han kommer närmast från advokatbyrån Ramberg där han varit verksam som delägare de senaste tre åren.

Ny delägare i EY Law

EY Law i Sverige utökar sitt team med delägaren Anna Byström.

Amerikansk HD-domare på Sverigebesök

Den 6 maj besökte Ruth Bader Ginsburg, domare i USA:s högsta domstol, Stockholm för att ta emot årets Gilel Storch Award för sina insatser för mänskliga rättigheter.

Foto Stelya Dreamstime.com

Nytt projekt integrerar teknik och juridik

Sverige har ett glapp mellan tech-relaterade utbildningar och juristutbildningen, anser Linn Alfredsson som har startat Tech Academy vid Lunds Universitet.

Advokatbyrå lägger ned

Karlerö Liljeblad KLA Advokatbyrå lägger ned sin verksamhet men flera jurister fortsätter tillsammans i en nystartad byrå.

Från Baker McKenzie till Magnusson

Magnusson rekryterar advokat Magdalena Berg från Baker McKenzie.

Delägare återvänder till Hellström

En av byråns grundare, Hans Liljeblad, återinträder som delägare i byrån.

KU föreslår nya justitieombudsmän

Ett enigt konstitutionsutskott har beslutat att föreslå att riksdagen väljer hovrättslagmannen Katarina Påhlsson och chefsrådmannen Per Lennerbrant till justitieombudsmän.

Foto Kriminalvården

Ny generaldirektör för Försäkringskassan

Regeringen har utsett Nils Öberg till generaldirektör för Försäkringskassan. Dessutom har regeringen beslutat om ett nytt regleringsbrev för myndigheten.

Årets bolagsjurist

Oskar Brandt som är chefsjurist på Izettle har tilldelats utmärkelsen årets bolagsjurist.

Affärs- advokaterna ansluter till Bird & Bird

Mattias Lindberg kommer från boutiquebyrån Affärsadvokaterna och blir delägare i Bird & Bird.

57 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 57 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 11 april. Samtidigt utträdde 22 advokater ur samfundet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt