Bli kund Annonsera
tisdag 25 juni 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 8 maj 2015,

Hundra år med Wistrand

En av Sveriges äldsta advokatbyråer, Wistrand Advokatbyrå, firar 100 år i år. Det var år 1915 som advokaterna Folke Sjögren och Hugo Wikström bildade den affärsjuridiska advokatbyrån Wikström och Sjögren i Göteborg.
Folke Wistrand
Martin Wedén

Men först 1954 anställdes mannen som gav byrån dess nuvarande namn. Då anslöt den unge Folke Wistrand som biträdande jurist, för att sedan - bara fyra år senare - bli delägare, vilket han därefter fortsatte att vara i hela 54 år. Och hela tiden fram till sin bortgång vid 88 års ålder arbetade Folke Wistrand aktivt med olika uppdrag på byrån.

- Han var en mycket skicklig och hängiven processjurist. Redan på 1960-talet talade man i domstolarna om honom som en advokat som aldrig förlorade något mål. Under många år engagerade han sig dessutom i Sveriges advokatsamfund, först genom styrelsearbete och sedan i disciplinnämnden, berättar Martin Wedén, ordförande för Wistrand.

Öppnade Stockholmskontor

Med sin mångåriga erfarenhet från affärslivet på västkusten öppnade så byrån under 1990-talet ett kontor i Stockholm. Advokaterna Mårten Hulterström och Stefan Lindskog ansvarade då för etableringen av det kontor som idag sysselsätter ett 100-tal medarbetare.

- Stefan Lindskog kom till byrån 1978 och stannade kvar till 2008, då han tillträdde som justitieråd, ett faktum som vi naturligtvis är mycket stolta över, förklarar Martin Wedén.

Mest generalister

Fram till början av 1980-talet hade Wistrand, liksom de flesta andra svenska advokatbyråer på den tiden, relativt få medarbetare som var specialister.

- Men en ökad efterfrågan på advokattjänster under slutet av 1980-talet - tillsammans med den globalisering som skedde under samma period - innebar stora förändringar i klienternas krav på ökad spetskompetens, kapacitet och förmåga att hantera stora och komplexa ärenden, konstaterar Martin Wedén.

Advokaten gick från att vara generalist till specialist, fler och fler biträdande jurister anställdes för att möta den ökade efterfrågan och ökade krav på tillgänglighet blev vardag på de större affärsbyråerna.

- För att leva upp till klienternas förväntningar förändrades advokatbyråns arbetssätt och organisationsstruktur i grunden, vilket givetvis har varit en stor utmaning för oss likväl som för stora delar av branschen.

Blickar framåt

Snart halvvägs igenom årets hundraårsfirande förklarar Martin Wedén att han och hans medarbetare på Wistrand är stolta över byråns utveckling under det senaste decenniet.

- Men för den sakens skull kan vi ju inte låta bli att nyfiket blicka framåt och hela tiden sträva efter att hitta nya vägar att skapa mervärde för våra klienter och medarbetare, konstaterar han avslutningsvis.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt