Bli kund Annonsera
onsdag 17 oktober 2018
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 30 januari 2018,

Åtal väckt i terrormålet

Åtal har nu väckts för bland annat terrorbrott mot Rakhmat Akilov efter lastbilskapningen och vansinnesfärden på Drottninggatan i april förra året som slutade med att fem personer dödades.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Chefsåklagaren Hans Ihrman har nu väckt åtal mot den 39-årige uzbekiska medborgaren Rakhmat Akilov i mål nummer B 4708-17 angående händelserna på Drottninggatan den 7 april förra året. Akilov åtalas för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara.

Enligt åtalet ska Akilov, med början den 16 januari 2017 och fram till att terroristbrottet fullbordades den 7 april, i ett flertal chatkonversationer med andra personer ha erbjudit sig eller åtagit sig att utföra ett terroristbrott i Stockholm för Islamiska Statens (IS) räkning. Han har vidare, enligt åklagaren, som ett led i en förberedelse till terroristbrott under denna tid, sammanställt information om tilltänkt brottsplats samt införskaffat utrustning till en spränganordning.

Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson uppger till tidningen Aftonbladet att hans klient erkänner de tre brott som han åtalas för.

Stockholms tingsrätt har utfärdat stämning mot Akilov och meddelat en prelimininär huvudförhandlingsplan. Enligt denna inleds huvudförhandlingen den 13 februari med yrkanden och åklagarens inledning av sakframställning. Den 20 februari fortsätter sakframställningen i ansvarsdelen från målsägandebiträden och försvaret och från den 22 februari och fram till den 25 april planeras för de många målsägandeförhören. Totalt finns 155 målsäganden i målet.

Först den 2-3 maj planeras förhöret med Rakhmat Akilov och den 9 maj äger det sista slutanförandet rum. Dom beräknas enligt Stockholms tingsrätt kunna meddelas före midsommar.

Foto Roland Magnusson

Succé för årets Juristdagar i Stockholm

I förra veckan genomfördes Juristdagarna vid Stockholms Universitet och det blev en vecka fylld av olika arrangemang.

Foto Wavebreakmedia

Nya domare utnämnda

Regeringen har den 11 oktober utnämnt sju nya domare.

Ny domstolsbyggnad på gång i Malmö

Regeringen gav nyligen klartecken för en ny domstolsbyggnad i Malmö, som ska inrymma Malmö tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö samt Hyres- och arrendenämnden.

54 nya advokater

Sveriges advokatsamfunds styrelse antog 54 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 5 oktober.

Foto Bert Eriksson

Justitieråd väljs in i Svenska Akademien

Justitierådet Eric Runesson har valts in på stol nummer ett i Svenska Akademien.

Nacka tingsrätt flyttar

Nacka tingsrätt med mark- och miljödomstolen och hyres- och arrendenämnden har flyttat in i en ny domstolsbyggnad i Sickla.

Mänskliga rättighetspris till Buergenthal

Den amerikanska juridikprofessorn Thomas Buergenthal är årets mottagare av Stockholm Human Rights Award. Han får priset för att han, genom sin forskning, undervisning och rättstillämpning, har gjort stora insatser för rättsstaten och skyddet av mänskliga rättigheter.

Livstids fängelse för Madsen står fast

Den danska landsretten fastställer livstidsdomen mot uppfinnaren Peter Madsen som dömts för mord på den svenska journalisten Kim Wall.

Foto Inbj

Lyckat försök med domarutbyte

I januari inleddes ett försök med korsvis tjänstgöring mellan Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen genom att justitieråden Kerstin Calissendorff och Kristina Ståhl bytte domstol under en period.

Nya delägare i Ramberg

Den 1 september började Björn Bergström och Anders Ekborg som nya delägare i Ramberg Advokater.

Ny delägare i MAQS

Den 1 oktober ansluter Erik Palmgren till MAQS Advokatbyrå i Göteborg.

Foto © tomloel

Nya domare utnämnda

Regeringen har utnämnt elva nya domare.

Hovrätten ändrar häktningsbeslut

Göta hovrätt har beslutat att den 16-årige pojke som misstänks för mord i Huskvarna ska vara fortsatt häktad.

Ny ordförande i SACG

Svenska Föreningen mot Piratkopiering har utsett en ny ordförande, advokaten Sara Sparring, delägare i Synch Advokatbyrå.

Trägårdh Advokatbyrå tar in delägare

Nya delägare i byrån är Viviénne Dahlstrand, Johan Klåvus och Helena Olenmark Malmström.

Utträdda advokater med nya karriärer

Advokatsamfundet har antagit 91 nya advokater medan 43 ledamöter lämnade samfundet. En av dem ska nu vägleda en yngre generation och en annan blir justitieråd.

Foto Wavebreakmedia

Tingsrätter anställer jämställdhetsstrateg

Flera tingsrätter har tillsammans anställt en strateg för att stötta i jämställdhetsintegrering.

Nya ordföranden i de högsta instanserna

Helena Jäderblom har tillträtt som ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen. Anders Eka har tillträtt som ordförande i Högsta domstolen och Eric M. Runesson som justitieråd.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt