Bli kund Annonsera
lördag 20 april 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 31 juli 2018,

Migrationsdomstol begär förhandsavgörande

Mot bakgrund av att migrationsdomstolarna har gjort olika bedömningar av om den så kallade gymnasielagen är förenlig med EU-rätten har Migrationsdomstolen i Göteborg beslutat att hämta in ett förhandsavgörande från EU-domstolen.

Den 1 juli 2018 trädde en ny bestämmelse i kraft i den svenska migrationslag­stiftningen, som under vissa förutsättningar medger att uppehållstillstånd får beviljas för studier på gymnasial nivå. Enligt bestämmelsen kan uppehållstillstånd beviljas till den som saknar skyddsskäl eller annan grund för uppehållstillstånd (16 f § lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheterna att få uppehållstillstånd i Sverige).

I bestämmelsen återfinns bland annat ett lägre beviskrav för identitet än vad som normalt får anses gälla på migrationsrättens område, skriver Migrationsdomstolen i Göteborg i ett pressmeddelande. Sedan lagen trädde i kraft har frågan om det sänkta beviskravet står i överensstämmelse med såväl EU-rätten som svensk grundlag (regeringsformen) behandlats och bedömts på olika sätt mellan och inom migrationsdomstolarna i Malmö, Stockholm och Luleå.

Bestämmelsen kan komma att tillämpas vid uppehållstillståndsprövningen i en mycket stor mängd öppna mål i migrationsdomstolarna. Med hänsyn till det oklara rättsläget har Migrationsdomstolen i Göteborg därför beslutat att inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen rörande frågan om det sänkta beviskravet är förenligt med EU-rätten.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt