Bli kund Annonsera
onsdag 20 februari 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 3 september 2018,

Ny riksåklagare på plats

Måndagen den 3 september gör Petra Lundh sin första arbetsdag som riksåklagare och chef för Åklagarmyndigheten.
Foto: Åklagarmyndigheten

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Riksåklagaren är landets högsta åklagare och enda allmänna åklagare i Högsta domstolen. Riksåklagaren är också chef för Åklagarmyndigheten, en myndighet som omfattar samtliga åklagare i Sverige med undantag för de cirka 85 stycken som är anställda på Ekobrottsmyndigheten. Riksåklagaren är dock högsta åklagare även för Ekobrottsmyndighetens åklagare.

Petra Lundh kommer närmast från en befattning som lagman för Södertörns tingsrätt, en befattning som hon innehaft sedan år 2012. Dessförinnan har hon bland annat varit chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och hovrättsråd vid Svea hovrätt. Dessutom har hon varit särskild utredare i flera statliga utredningar.

– Petra Lundh har ett omvittnat gott ledarskap och det är förstås utmärkt när man ska leda en sådan stor myndighet som Åklagarmyndigheten är, förklarade justitieminister Morgan Johansson i samband med att hon utnämndes tidigare i somras.

Petra Lundh blir Sveriges första kvinnliga riksåklagare och efterträder Anders Perklev som den 1 juni blev president i Svea hovrätt. Under sommaren har vice riksåklagare Kerstin Skarp varit tillförordnad riksåklagare men hon återgår nu till sin ordinarie tjänst.

– Jag har träffat många väldigt kompetenta åklagare genom åren och ser verkligen fram emot mitt nya arbete, förklarar Petra Lundh i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Vid Riksåklagarens huvudkontor finns förutom stöd till den operativa verksamheten också funktioner med ansvar för bland annat rättslig utveckling och tillsyn samt verksamheten i Högsta domstolen. Rättsavdelningen har ett övergripande ansvar för verksamheten i Högsta domstolen samt centrala internationella frågor, medan tillsynsavdelningen är ansvarig för riksåklagarens rättsliga tillsynsverksamhet.

Foto G. Fessy

Ett steg närmare ny svensk EU-domare

Efter att Domarnämnden genomfört intervjuer med de fyra kvarvarande kandidaterna till svensk domare i EU-domstolen, har nämnden nu gjort en rangordning med sitt förslag och högst upp hamnar Nils Wahl.

Nya delägare hos Wesslau Söderqvist

Nicolina Hallerby, Caroline Olausson och Alexandra Jaktelius Ferm har den 1 januari inträtt som nya delägare i advokatbyrån.

Nya domarutnämningar

Vid sitt senaste sammanträde har regeringen utnämnt sex nya domare.

Försök med snabb-förfarande i brottmål

Sedan januari 2018 pågår i norra Stockholm en försöksverksamhet för att snabbare kunna utreda och lagföra vissa typer av brott. Försöket utvidgas nu till att också omfatta unga lagöverträdare under 18 år..

Foto Europeiska unionens domstol

Fyra kandidater kvar till EU-domartjänst

Av nio kvalificerade sökande till tjänsten som svensk domare i EU-domstolen i Luxemburg efter Carl Gustav Fernlund, har Domarnämnden nu beslutat att kalla fyra till intervju.

Nordia utser ny delägare

Carl-Johan Allansson har valts in som delägare i Nordia med start den första januari.

DI leder arbete med nya EU-riktlinjer

Datainspektionen kommer att leda arbetet med att ta fram nya EU-riktlinjer för tolkning av begreppen personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde och deras respektive skyldigheter.

Foto MRR-photography

53 nya advokater

Sveriges advokatsamfund antog 53 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 24 januari.

Foyen rekryterar inom miljörätt

Foyen Advokatfirma har anställt bolagsjurist Tomas Fjordevik från Swedavia AB. Han ingår i advokatfirmans affärsområde för Mark och Miljö.

Juristmässan för Göteborgs studenter

När Gaius arbetsmarknadsmässa för jurister ägde rum på Handelshögskolan i Göteborg stod mingel med ett 70-tal utställare, spännande föreläsare och flera event på schemat.

DLA Piper nyanställer

Byrån rekryterar advokaterna Mikael Moreira och Björn Rustare som kommer att fokusera på transaktioner och avtal inom teknologisektorn samt arbetsrätt.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt