Bli kund Annonsera
torsdag 20 september 2018
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 3 september 2018,

Ny riksåklagare på plats

Måndagen den 3 september gör Petra Lundh sin första arbetsdag som riksåklagare och chef för Åklagarmyndigheten.
Foto: Åklagarmyndigheten

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Riksåklagaren är landets högsta åklagare och enda allmänna åklagare i Högsta domstolen. Riksåklagaren är också chef för Åklagarmyndigheten, en myndighet som omfattar samtliga åklagare i Sverige med undantag för de cirka 85 stycken som är anställda på Ekobrottsmyndigheten. Riksåklagaren är dock högsta åklagare även för Ekobrottsmyndighetens åklagare.

Petra Lundh kommer närmast från en befattning som lagman för Södertörns tingsrätt, en befattning som hon innehaft sedan år 2012. Dessförinnan har hon bland annat varit chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och hovrättsråd vid Svea hovrätt. Dessutom har hon varit särskild utredare i flera statliga utredningar.

– Petra Lundh har ett omvittnat gott ledarskap och det är förstås utmärkt när man ska leda en sådan stor myndighet som Åklagarmyndigheten är, förklarade justitieminister Morgan Johansson i samband med att hon utnämndes tidigare i somras.

Petra Lundh blir Sveriges första kvinnliga riksåklagare och efterträder Anders Perklev som den 1 juni blev president i Svea hovrätt. Under sommaren har vice riksåklagare Kerstin Skarp varit tillförordnad riksåklagare men hon återgår nu till sin ordinarie tjänst.

– Jag har träffat många väldigt kompetenta åklagare genom åren och ser verkligen fram emot mitt nya arbete, förklarar Petra Lundh i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Vid Riksåklagarens huvudkontor finns förutom stöd till den operativa verksamheten också funktioner med ansvar för bland annat rättslig utveckling och tillsyn samt verksamheten i Högsta domstolen. Rättsavdelningen har ett övergripande ansvar för verksamheten i Högsta domstolen samt centrala internationella frågor, medan tillsynsavdelningen är ansvarig för riksåklagarens rättsliga tillsynsverksamhet.

Nya delägare i Ramberg

Den 1 september började Björn Bergström och Anders Ekborg som nya delägare i Ramberg Advokater.

Ny delägare i MAQS

Den 1 oktober ansluter Erik Palmgren till MAQS Advokatbyrå i Göteborg.

Foto © tomloel

Nya domare utnämnda

Regeringen har utnämnt elva nya domare.

Hovrätten ändrar häktningsbeslut

Göta hovrätt har beslutat att den 16-årige pojke som misstänks för mord i Huskvarna ska vara fortsatt häktad.

Ny ordförande i SACG

Svenska Föreningen mot Piratkopiering har utsett en ny ordförande, advokaten Sara Sparring, delägare i Synch Advokatbyrå.

Trägårdh Advokatbyrå tar in delägare

Nya delägare i byrån är Viviénne Dahlstrand, Johan Klåvus och Helena Olenmark Malmström.

Utträdda advokater med nya karriärer

Advokatsamfundet har antagit 91 nya advokater medan 43 ledamöter lämnade samfundet. En av dem ska nu vägleda en yngre generation och en annan blir justitieråd.

Foto Wavebreakmedia

Tingsrätter anställer jämställdhetsstrateg

Flera tingsrätter har tillsammans anställt en strateg för att stötta i jämställdhetsintegrering.

Nya ordföranden i de högsta instanserna

Helena Jäderblom har tillträtt som ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen. Anders Eka har tillträtt som ordförande i Högsta domstolen och Eric M. Runesson som justitieråd.

Foto MRR-photography

91 nya advokater

Hela 91 nya advokater antogs vid Advokat-samfundets senaste styrelsemöte den 31 augusti. Samtidigt utträdde 43 advokater ur samfundet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt