Bli kund Annonsera
onsdag 20 februari 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 23 januari 2019,

Ny svensk domare i Europadomstolen

Europarådets parlamentariska församling har valt Erik Wennerström till ny svensk domare i Europadomstolen i Strasbourg.
Erik Wennerström
Foto: David Lagerlöf

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Erik Wennerström arbetar sedan 2012 som generaldirektör för Brottsförebyggande rådet. Han har avlagt juris doktorsexamen vid Uppsala universitet med forskning inriktad på interntionell rätt och särskilt frågor rörande rättsstatsprincipens tillämpning.

Han arbetade som ämnesråd vid Justitiedepartementet år 2000–2007, först vid EU-enheten och sedan vid Enheten för polisfrågor och allmän ordning, samt därefter som folkrättsrådgivare vid Enheten för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt på Utrikesdepartementet. Han har även erfarenhet från EU-kommissionen samt har varit chefsjurist vid Folke Bernadotteakademin.

Åren 2013-2015 var Erik Wennström regeringens särskilde utredare för informations- och cybersäkerhet och han är Sveriges ledamot i styrelsen för EU:s byrå för grundläggande rättigheter (Fundamental Rights Agency, FRA).

Erik Wennerström efterträder Helena Jäderblom, som satt som svensk domare i Europadomstolen i nästan sex år och som sedan september 2018 är ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen.

Foto G. Fessy

Ett steg närmare ny svensk EU-domare

Efter att Domarnämnden genomfört intervjuer med de fyra kvarvarande kandidaterna till svensk domare i EU-domstolen, har nämnden nu gjort en rangordning med sitt förslag och högst upp hamnar Nils Wahl.

Nya delägare hos Wesslau Söderqvist

Nicolina Hallerby, Caroline Olausson och Alexandra Jaktelius Ferm har den 1 januari inträtt som nya delägare i advokatbyrån.

Nya domarutnämningar

Vid sitt senaste sammanträde har regeringen utnämnt sex nya domare.

Försök med snabb-förfarande i brottmål

Sedan januari 2018 pågår i norra Stockholm en försöksverksamhet för att snabbare kunna utreda och lagföra vissa typer av brott. Försöket utvidgas nu till att också omfatta unga lagöverträdare under 18 år..

Foto Europeiska unionens domstol

Fyra kandidater kvar till EU-domartjänst

Av nio kvalificerade sökande till tjänsten som svensk domare i EU-domstolen i Luxemburg efter Carl Gustav Fernlund, har Domarnämnden nu beslutat att kalla fyra till intervju.

Nordia utser ny delägare

Carl-Johan Allansson har valts in som delägare i Nordia med start den första januari.

DI leder arbete med nya EU-riktlinjer

Datainspektionen kommer att leda arbetet med att ta fram nya EU-riktlinjer för tolkning av begreppen personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde och deras respektive skyldigheter.

Foto MRR-photography

53 nya advokater

Sveriges advokatsamfund antog 53 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 24 januari.

Foyen rekryterar inom miljörätt

Foyen Advokatfirma har anställt bolagsjurist Tomas Fjordevik från Swedavia AB. Han ingår i advokatfirmans affärsområde för Mark och Miljö.

Juristmässan för Göteborgs studenter

När Gaius arbetsmarknadsmässa för jurister ägde rum på Handelshögskolan i Göteborg stod mingel med ett 70-tal utställare, spännande föreläsare och flera event på schemat.

DLA Piper nyanställer

Byrån rekryterar advokaterna Mikael Moreira och Björn Rustare som kommer att fokusera på transaktioner och avtal inom teknologisektorn samt arbetsrätt.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt