Bli kund Annonsera
lördag 19 oktober 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 23 januari 2019,

Ny svensk domare i Europadomstolen

Europarådets parlamentariska församling har valt Erik Wennerström till ny svensk domare i Europadomstolen i Strasbourg.
Erik Wennerström
Foto: David Lagerlöf

Erik Wennerström arbetar sedan 2012 som generaldirektör för Brottsförebyggande rådet. Han har avlagt juris doktorsexamen vid Uppsala universitet med forskning inriktad på interntionell rätt och särskilt frågor rörande rättsstatsprincipens tillämpning.

Han arbetade som ämnesråd vid Justitiedepartementet år 2000–2007, först vid EU-enheten och sedan vid Enheten för polisfrågor och allmän ordning, samt därefter som folkrättsrådgivare vid Enheten för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt på Utrikesdepartementet. Han har även erfarenhet från EU-kommissionen samt har varit chefsjurist vid Folke Bernadotteakademin.

Åren 2013-2015 var Erik Wennström regeringens särskilde utredare för informations- och cybersäkerhet och han är Sveriges ledamot i styrelsen för EU:s byrå för grundläggande rättigheter (Fundamental Rights Agency, FRA).

Erik Wennerström efterträder Helena Jäderblom, som satt som svensk domare i Europadomstolen i nästan sex år och som sedan september 2018 är ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt