Bli kund Annonsera
torsdag 16 maj 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 5 oktober 2009,

Om koncernen eller delar av koncernen har fått allvarliga ekonomiska problem till följd av finanskrisen - när kan moderbolags ansvar för dotterbolags skulder, så kallat ansvarsgenombrott, inträda?

Emma Norburg, Advokat och Partner på Advokatfirman Lindhs DLA Nordic KB svarar.
Emma Norburg Advokat/Partner Advokatfirman Lindhs DLA Nordic KB

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Grundprincipen när det gäller aktiebolag är att aktieägare inte har något ansvar för aktiebolagets förpliktelser utan aktieägarens risk begränsar sig till det aktiekapital som ägaren satsat. Det finns emellertid vissa undantag från denna grundprincip varav vissa följer direkt eller indirekt av lag (till exempel i vissa fall då likvidationsplikt föreligger eller vid bristtäckningsansvar i samband med olovlig värdeöverföring) medan andra kan inträda utan stöd i lag.

Det är vanligtvis det ansvar som kan inträda utan stöd i lag som åsyftas när man talar om ansvarsgenombrott Ansvarsgenombrott i denna snävare bemärkelse är mycket ovanligt i svensk rätt.

I praxis har det utarbetats vissa kriterier som ska vara uppfyllda för att ansvarsgenombrott ska kunna göras gällande: bolaget är underkapitaliserat, det saknar självständigt affärsmässigt syfte och förvaltning och det finns inslag av otillbörlighet på aktieägarens sida. Lite förenklat kan man säga att det handlar om situationer då aktieägaren använder bolaget endast i syfte att undandra sig ansvar och inte för att bedriva verksamhet. Om ett moderbolag sätter in ett tomt dotterbolag som part i ett avtal trots att det är moderbolaget som är den bakomliggande avtalsparten kan ansvarsgenombrott aktualiseras. Att ett dotterbolag har ekonomiska problem och moderbolaget inte tillför mer kapital motiverar således normalt sett inte ansvarsgenombrott.

Det är möjligt att vi till följd av finanskrisen kommer att få se fler fall då borgenärer hävdar att ansvarsgenombrott ska ske och i något fall kanske det kan lyckas. Dock ska man komma ihåg att det endast är i särskilda undantagsfall som ansvarsgenombrott kan inträda och att man därför inte ska förvänta sig att få betalt för sina fordringar på detta sätt. Vid förhandling med ett dotterbolag, vars förmåga att fullgöra sina ekonomiska förpliktelser är osäker, kan det därför istället vara en god idé att försöka få en garanti från det ofta finansiellt starkare moderbolaget eller annan säkerhet.

Emma Norburg

Foto Jiri Hera

Mediesem- inarium om brottsvinster

Åklagarmyndigheten har hållit ett kunskapshöjande medieseminarium om myndighetens arbete med att begränsa vinsterna av brott.

Får granska söktjänster

I ett nytt rättsligt ställningstagande gör IMY bedömningen att myndigheten är behörig att inleda tillsyn mot söktjänster med utgivnings-bevis med anledning av klagomål från enskilda.

RÅ vill genomföra fler bakgrundskontroller

Riksåklagaren har lämnat en begäran till regeringen om att kunna genomföra utökade bakgrundskontroller av fler medarbetare än vad som är möjligt i dag.

Klartecken för ny domstolsbyggnad

Regeringen har gett tillstånd till Domstolsverkets begäran om att ingå hyresavtal för en ny domstolsbyggnad i Växjö.

Foto TOMAS PICH

Ny domarutnämning

Johan Sjöö har av regeringen utnämnts att vara lagman i Malmö tingsrätt. 

DOMARBLOGGEN

En vanlig dag i kammarrätten

Förvaltningsmålen handlar om frågor som i stort och smått berör oss alla och det samhälle vi lever i, men trots detta är rapporteringen därifrån betydligt lägre än från den allmänna domstolarna.

Foto Boris Breytman

Förslag till ny president i Svea hovrätt

Efter att intervjuförfarande nu har genomförts konstaterar Domarnämnden att justitiekanslern Mari Heidenborg är lämplig för anställning som hovrättspresident i Svea hovrätt.

Foto Högsta domstolen

Stefan Lind- skog till CMS Wistrand

Stefan Lindskog, tidigare justitieråd i Högsta domstolen, ansluter till CMS Wistrand som senior rådgivare.

Klimatförändringarnas påverkan på juridiken

Vad betyder klimatförändringarna för rätten och juristprofessionen? Det var temat för dagen när Climate Change Counsel och JP Infonet höll i en konferens om rätten och klimatförändringarna.

Lindahl rekryterar arbetsrättsspecialist

Advokatfirman Lindahl rekryterar advokaten och arbetsrättsspecialisten Elin Pettersson. Hon tillträder den 29 april till Lindahls kontor i Uppsala.

Nya ledamöter i brotts-skadeersättningsnämnd

Regeringen har nu beslutat om en ny sammansättning i Brottsoffermyndighetens nämnd för brottsskadeersättning.

Foto Stuart Miles

Digitaliseringens på-verkan på lagstiftningen

Vad krävs av framtida lagstiftning för att kunna följa med den snabba tekniska och digitala utvecklingen, och riskerar vi att demokrati ersätts av teknokrati? Detta analyseras i en studie av professor Peter Wahlgren vid Stockholms Universitet.

Foto Vinge

Vinge prisades i London

Vinge tog nyligen emot fyra utmärkelser vid Managing IP EMEA Awards 2024 i London.

Kriminell mc-miljö växer i Sverige

I en ny nulägesrapport om den kriminella mc-miljön konstateras bland annat att denna miljö fortsätter att växa.

Delphi arrangerade GDPR-dag

För femte året i rad anordnade Advokatfirman Delphi i veckan GDPR-dagen i Göteborg.

Ny chefsjurist på Alecta

Karin Cederbaum blir ny chefsjurist och chef för avdelning Juridik på Alecta.

DOMARBLOGGEN

DNA som bevisning

Om DNA-bevisning i olika typer av brottmål handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Jurist får pris

Upphandlingsjurist Fredrik Rogö har fått utmärkelsen Årets inköpare 2024.

Misstänkt samband mellan tre sprängningar

Åklagarna ser ett samband mellan de sprängningar som inträffade i Hässelby, Linköping och Storvreta i slutet av september 2023, och händelserna kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk. Förundersökningarna har nu därför samordnats.

STUDENTARTIKEL

Ett urholkat anställningsskydd?

Studenten Zack Norén granskar hur arbetsbristuppsägningar i rättspraxis står sig i jämförelse med LAS ursprungliga syfte.

Foto Andrey Popov

Ersättning utreds

En särskild utredare ska nu se över regelverket för ersättning till rättsliga biträden

PRAKTIKERARTIKEL

Sanningen om könstillhörighetslagen

Den 17 april ska riksdagen besluta om en ny könstillhörighetslag som ska göra det enklare att ändra juridiskt kön. Vad innebär det egentligen – rent rättsligt?

Foto © Harvepino

Förordnandetaxan fungerar väl

Domstolsverket har nu gjort en uppföljning av den taxa i förordnandemål som infördes den 1 juni 2023.

DOMARBLOGGEN

Om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning fyller femton år i år och om den handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Bar diskriminerade gravid kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när en restaurang- och sportbar nekade en gravid kvinna fortsatt timanställning.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt