Bli kund Annonsera
Praxis
onsdag 5 oktober 2022
Publicerad: 5 februari 2010,

Fredagsintervjun: "Åklagarens plikt driva barnläkarmålet"

 - Jag har sett att vissa inte ens velat att det ska drivas en brottsutredning i fallet med barnläkaren. Det är en åklagares skyldighet att driva en brottsutredning om det finns anledning att misstänka att det begåtts ett brott. Det säger Marianne Ny, chef för Utvecklingscentrum i Göteborg, som granskar åtal rörande grova våldsbrott.
Marianne Ny

Åklagaren Peter Claeson har bestämt sig för att inte uttala sig i media rörande barnläkarfallet. Undertecknad fick samma besked på onsdagen i samtal med honom. Peter Claeson är utsatt för hård press och allt kan vändas mot honom. Han väljer att låta förundersökningen på ett antal hindra sidor tala.

Vi som tagit del av förundersökningen inser vilka spänningar som råder mellan sjukvård och de rättsvårdande myndigheterna. Förhörd sjukvårdspersonal uppträder med misstänksamhet och avvaktan. Det inledande förhöret med den anklagade avslutas efter två minuter. Läkaren uppger sig inte förstå anklagelserna och informerar om att hennes uppgift är att rädda liv, inte släcka liv. Sedan begär hon advokat.

En rättsläkare beskriver hur hon jagar dokumentation av personalen på Karolinska och i synnerhet från den aktuella barnläkaren men att all väsentlig dokumentation från den sista dagen i livet för den lilla flickan är borta. Det finns drag av mörkläggning i läsningen av förundersökningen. Motiven till detta kan självfallet diskuteras.

Kritik i Dagens nyheter mot åklagarna

Frågan är hur man som åklagare står emot påtryckningar och kritik från sjukvård och i detta fall även från media. Dagens Nyheter skrev i en huvudledare dagen efter åtalsbeslutet i veckan: ”Även om åklagaren skulle få läkaren fälld finns det många frågor om hanteringen som åklagarsidan ännu ett och ett halvt år efteråt lämnat obesvarade. Och det är frågor som bara ska besvaras i en rättsstat. Även om åklagarna helst skulle slippa”.

Detta är något som förvånar Marianne Ny.

- Vad är det som gör att DN tror att åklagare skulle vilja slippa granskning? De blir ju dagligen utsatta för granskning i domstol. Och JO och JK granskar regelbundet åklagarna i deras arbete.

Marianne Ny tillträdde som chef för Utvecklingscentrum i Göteborg för två år sedan efter arbete som åklagare i Malmö. Hon har ett helikopterperspektiv genom myndighetens fokusering kring bland annat grova våldsbrott, sexualbrott och brott mot barnkonventionen. Hennes enhet överprövar också beslut om att lägga ned åtal. Också motsatsen – att ompröva ett väckt åtal – ingår i uppgifterna men det förekommer i stort sett aldrig. Men i barnläkarfallet finns det både en och annan som gärna hade sett att åtalet aldrig väckts.

- Det fallet sticker uppenbarligen ut. Man kan ha olika uppfattningar om de rättsliga frågorna och det ligger i sakens natur men det har förekommit övertoner här. Man borde hålla sig till fakta.

Sekretessen

Vad tror du det beror på?

- Kanske på förundersökningssekretessen. Läkare och andra som uttalade sig hade inte fakta.

Marianne Ny betonar vikten av att åklagaren har ett ”stort mått av integritet”. Det anser hon att Peter Claeson har. Och han kommer inte att undslippa granskning.

- Kanske inte av någon myndighet men både i domstol och av medierna kommer han att granskas.

Marianne Ny arbetar inte som operativ åklagare längre. Men hon trivs mycket bra på Utvecklingscentrum och gläds åt att kunna påverka åklagarnas vardag.

Utvecklingscentrum är inte mer än fem år gammalt. Sedan dess har samhällsklimatet hårdnat. Brottsutredningar i sjukhusmiljö är en sak. Att gå in i mc-världen kan vara förenat med livsfara. Då kan det vara frestande att inte väcka åtal.

- Det är risker man måste ta på allvar. Åklagare som handlägger mål där de kan bli utsatta för påtryckningar och hot måste känna trygghet.

FAKTA

Rättsområde: Allmän straffrätt

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt