Bli kund Annonsera
onsdag 6 juli 2022
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 24 oktober 2014,

Gott om jobb för unga jurister

Arbetsmarknaden är bra för yngre jurister och det är ett högre tryck på marknaden nu än det var för ett år sedan. Det menar flera av rekryterarna som Infotorg Juridik talat med och det framgår också av SACO:s prognos för nyexaminerade jurister 2017.
Helene Björk och Alexander Proca, Jurek
Rosita von Feilitzen

VERKTYG

»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Det finns idag ungefär 35.000 yrkesverksamma jurister i Sverige, varav 58 procent är verksamma i privat sektor, 36 procent i statlig sektor och sex procent i kommunal sektor.

Enligt SACO:s prognos råder det en balans på arbetsmarknaden för nyexaminerade jurister, med ungefär lika många utbildade idag som det finns jobb. När det gäller de mer erfarna juristerna råder det liten konkurrens om jobben då det finns det fler arbeten är det finns utbildade.

Bättre marknad än förra året

- Branschen ser bra ut, både på kund- och kandidatsidan, säger Alexander Proca på Jurek Rekrytering & Bemanning. Det är mer rörligt nu än för ett år sedan, man nyrekryterar mer.

Tillsammans med sin kollega Helene Björk besökte han tidigare i månaden juristmässan på Stockholms Universitet och uttalade sig om hur juristbranschen ser ut.

- Det är fortfarande en uppåtgående trend, säger Helene Björk.

Av SACOs prognos framgår vidare att arbetsmarknaden för juristerna är bred och relativt okänslig för konjunktursvängningar. Majoriteten jurister arbetar inom områden med stabil efterfrågan på arbetskraft, som exempelvis rättsväsendet, övrig offentlig förvaltning samt på advokatbyråer och juristbyråer. Skillnaderna i efterfrågan på jurister i hög- respektive lågkonjunktur är därför små.

Intresset för affärsjuridik har sjunkit

Även Rosita von Feilitzen på von Feilitzen & Partners anser att arbetsmarknaden är bra för yngre jurister.

- De stora byråerna söker många biträdande jurister och det är ett mycket högre tryck på marknaden. De juriststudenter som går ut nu har en betydligt bättre jobbmarknad än de som gick ut förra året, säger hon.

Men det tycks som att de yngre juristerna är mer intresserade av humanjuridik och brottmål, och att intresset för att arbeta med affärsjuridik har sjunkit.

- Kanske är det så att denna generation inte drivs lika mycket av pengar utan har lite andra värderingar och prioriterar andra värden, funderar Rosita von Feilitzen.

I sin prognos konstaterar SACO dessutom att många yrkeserfarna väntas gå i pension de kommande åren. Efterfrågan på jurister tros därför öka, samtidigt som tillgången på framför allt nyexaminerade jurister väntas vara god.

2 TIDIGARE KOMMENTARER
Relativt nyexad
9 april 2015 18:24

Snacka om verklighetsfrånvänd artikel. Det är enorm överexaminering av jurister sen ett antal år tillbaka. En tjänst kan ha flera hundra kvalificerade sökande. Någon balans är det inte ens tal om. Inte ens ting är aktuellt för de som inte går ut med raka AB och sidomeriter. 50/50 AB och Ba + meriter är inte nog för ens en plats i över Norrland. Arbetsmarknaden är allt annat än god för nya jurister.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Relativt nyexad
9 april 2015 18:25

Snacka om verklighetsfrånvänd artikel/information. Det är en enorm överexaminering av jurister sen ett antal år tillbaka. En tjänst kan ha flera hundra kvalificerade sökande. Någon balans är det inte ens tal om. Inte ens ting är aktuellt för de som inte går ut med raka AB och sidomeriter. 50/50 AB/Ba + meriter är inte nog för ens en plats i över Norrland. Arbetsmarknaden är allt annat än god för nya jurister.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll

Nya delägare i Vinge

Vinge har utsett två nya delägare och sex nya counsels.

Ny prefekt på Juridiska institutionen i Uppsala

Den 1 juli 2022 tillträdde Vladimir Bastidas, docent i europarätt, som ny prefekt för Juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Han efterträder professorn i civilrätt, Bengt Domeij, som innehaft tjänsten i tre år.

Ny delägare i Baker McKenzie

Advokaten Stefan Balazs inträder som delägare i Baker McKenzie.

Nya lagar och förordningar inför halvårsskiftet

Regeringskansliet publicerar en skrift om ett antal av de nya lagar och förordningar som träder i kraft vid halvårsskiftet 2022.

Polisen måste bli bättre på att gallra

Integritetsskyddsmyndigheten har granskat polisens misstankeregister och konstaterar att polisen måste bli bättre på att gallra uppgifter som inte längre får finnas kvar i registret.

Roschier nyanställer

Advokat Emma Johansson ansluter till Roschiers konkurrensrättsteam i Stockholm.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 22 juni utnämnt fem nya domare.

Foto Andrey Popov

Nya domare

Fredagen den 16 juni utnämnde regeringen elva nya domare.

Advokater åtalas

Två advokater, som utelöts ur Advokat-samfundet i juni förra året, åtalas för brott som de misstänks ha begått under tiden de var advokater. En av männen åtalas för bland annat förberedelse till mord.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 1 kommentar

Foto Mikhail Kokhanchikov

Advokatsamfundets journalistpris

Jens Littorin tilldelas Advokatsamfundets journalistpris för sin bevakning av matchfixning inom svensk idrott.

40 nya advokater

Advokatsamfundet har antagit 40 ledamöter och 14 ledamöter har lämnat samfundet.

IMY inleder tillsyn av apotekskedjor

Integritetsskyddsmyndigheten ska utreda incidenter där personuppgifter har överförts från tre apoteks webbshopar till Facebook.

Ny domstolsbyggnad i Vänersborg

Domstolsverket har genomfört en upphandling av en ny domstolsbyggnad för tingsrätten samt mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

38 nya advokater

Advokatsamfundet har antagit 38 ledamöter och 18 ledamöter har lämnat samfundet.

Ny COO på DLA Piper

Advokatbyrån DLA Piper har rekryterat Anders Fernström till rollen som chief operating officer i Stockholm.

IMY publicerar vägledning för politiska aktörer

Integritetsskyddsmyndigheten har tagit fram en vägledning för politiska aktörer som beskriver hur dessa bör följa och tillämpa dataskyddsförordningen i samband med valkampanjer.

Nya riktlinjer om sanktionsavgifter och ansiktsigenkänning

Europeiska dataskyddsstyrelsen har antagit två nya riktlinjer om beräkning av sanktionsavgifter och brottsbekämpande myndigheters användning av ansiktsigenkänning.

IMY granskar Klarna

Integritetsskyddsmyndigheten har tagit emot ett antal klagomål från bland annat Tyskland och Finland mot Klarnas Checkout-tjänst och har nu därför inlett en tillsyn av bolaget.

Magnusson rekryterar

Advokat Ulf Djurberg lämnar Setterwalls och ansluter till Magnusson.

Ny delägare på Lindskog Malmström

Advokaten Erik Öhrskog har inträtt som ny delägare på Lindskog Malmström Advokatbyrå.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt