Bli kund Annonsera
tisdag 28 september 2021
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 24 oktober 2014,

Gott om jobb för unga jurister

Arbetsmarknaden är bra för yngre jurister och det är ett högre tryck på marknaden nu än det var för ett år sedan. Det menar flera av rekryterarna som Infotorg Juridik talat med och det framgår också av SACO:s prognos för nyexaminerade jurister 2017.
Helene Björk och Alexander Proca, Jurek
Rosita von Feilitzen

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Det finns idag ungefär 35.000 yrkesverksamma jurister i Sverige, varav 58 procent är verksamma i privat sektor, 36 procent i statlig sektor och sex procent i kommunal sektor.

Enligt SACO:s prognos råder det en balans på arbetsmarknaden för nyexaminerade jurister, med ungefär lika många utbildade idag som det finns jobb. När det gäller de mer erfarna juristerna råder det liten konkurrens om jobben då det finns det fler arbeten är det finns utbildade.

Bättre marknad än förra året

- Branschen ser bra ut, både på kund- och kandidatsidan, säger Alexander Proca på Jurek Rekrytering & Bemanning. Det är mer rörligt nu än för ett år sedan, man nyrekryterar mer.

Tillsammans med sin kollega Helene Björk besökte han tidigare i månaden juristmässan på Stockholms Universitet och uttalade sig om hur juristbranschen ser ut.

- Det är fortfarande en uppåtgående trend, säger Helene Björk.

Av SACOs prognos framgår vidare att arbetsmarknaden för juristerna är bred och relativt okänslig för konjunktursvängningar. Majoriteten jurister arbetar inom områden med stabil efterfrågan på arbetskraft, som exempelvis rättsväsendet, övrig offentlig förvaltning samt på advokatbyråer och juristbyråer. Skillnaderna i efterfrågan på jurister i hög- respektive lågkonjunktur är därför små.

Intresset för affärsjuridik har sjunkit

Även Rosita von Feilitzen på von Feilitzen & Partners anser att arbetsmarknaden är bra för yngre jurister.

- De stora byråerna söker många biträdande jurister och det är ett mycket högre tryck på marknaden. De juriststudenter som går ut nu har en betydligt bättre jobbmarknad än de som gick ut förra året, säger hon.

Men det tycks som att de yngre juristerna är mer intresserade av humanjuridik och brottmål, och att intresset för att arbeta med affärsjuridik har sjunkit.

- Kanske är det så att denna generation inte drivs lika mycket av pengar utan har lite andra värderingar och prioriterar andra värden, funderar Rosita von Feilitzen.

I sin prognos konstaterar SACO dessutom att många yrkeserfarna väntas gå i pension de kommande åren. Efterfrågan på jurister tros därför öka, samtidigt som tillgången på framför allt nyexaminerade jurister väntas vara god.

2 TIDIGARE KOMMENTARER
Relativt nyexad
9 april 2015 18:24

Snacka om verklighetsfrånvänd artikel. Det är enorm överexaminering av jurister sen ett antal år tillbaka. En tjänst kan ha flera hundra kvalificerade sökande. Någon balans är det inte ens tal om. Inte ens ting är aktuellt för de som inte går ut med raka AB och sidomeriter. 50/50 AB och Ba + meriter är inte nog för ens en plats i över Norrland. Arbetsmarknaden är allt annat än god för nya jurister.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Relativt nyexad
9 april 2015 18:25

Snacka om verklighetsfrånvänd artikel/information. Det är en enorm överexaminering av jurister sen ett antal år tillbaka. En tjänst kan ha flera hundra kvalificerade sökande. Någon balans är det inte ens tal om. Inte ens ting är aktuellt för de som inte går ut med raka AB och sidomeriter. 50/50 AB/Ba + meriter är inte nog för ens en plats i över Norrland. Arbetsmarknaden är allt annat än god för nya jurister.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll

Ny delägare till MAQS

Mikael Satama Granberg blev den 1 september ny delägare vid MAQS Advokatbyrå.

Två nya domare

Regeringen har den 16 september utnämnt en lagman och en chefsrådman.

Ökat anslag till domstolarna

I den nya budgetpropositionen tillförs Sveriges Domstolar 535 miljoner kronor för planeringsperioden 2022-2024 i ökade budgetramar.

Foto Micheal Erhardsson

Riksdagens öppnande

Tisdag den 14 september öppnar Sveriges riksdag och det utgör starten på riksmötet 2021/22.

Hovrätten sänder webbinarier

Hovrätten över Skåne och Blekinge fyller 200 år och bjuder på på åtta webbinarier tillsammans med tingsrätterna i regionen.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 9 september utnämnt en hovrättspresident, två rådmän och tre kammarrättsråd.

Norburg & Scherp rekryterar

Advokaten Helena Selander har anslutit till Norburg & Scherp Advokatbyrå.

Ny delägare i Lindahl

David Ackebo ansluter som delägare i Lindahl och kommer att utveckla verksamheten inom tvistlösning.

Foto Juergen Priewe

Ny domare

Regeringen har den 2 september utnämnt en ny chefsrådman.

Fler brottsmisstänkta unga än äldre

Brå-rapporten avser andel misstänkta för brott bland folkbokförda personer 15 år och äldre med inrikes respektive utrikes bakgrund. Störst andel brottsmisstänkta finns bland inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar.

Kompass nyrekryterar

Kompass Advokat rekryterar Artur Ogelid där han främst ska arbeta med försäkring och finansiell reglering.

Ny delägare till Fylgia

Advokaten Joakim Johansson går in som delägare i Fylgia med tillträde den 1 september. Han kommer närmast från Wistrands advokatbyrå.

300 miljoner satsas inom juridik

Kalmar kommun och Linnéuniversitetet satsar på att juridik ska bli ett utbildnings- och forskningsfält med bas i Kalmar.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 6 kommentarer

Foto © tomloel

Nya domarutnämningar

Regeringen har utnämnt sex domare i tingsrätter och kammarrätt.

Ny Säpo-chef

Regeringen har utnämnt Charlotte von Essen till säkerhetspolischef och chef för Säkerhetspolisen.

Ny delägare i Cirio

Den 1 oktober rekryterar Cirio advokatbyrå Hanna Tilus som delägare. Hon kommer att arbeta med life science-bolag och IP-kapacitet.

92 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 92 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 24 augusti. 47 advokater har lämnat samfundet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt