Bli kund Annonsera
måndag 16 juni 2025
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 15 november 2010,

Brittiskt fokus på svensk KM-konferens

80 procent av de yngre biträdande juristernas arbete på en affärsjuridisk byrå kräver inte juridisk utbildning. Det sa Lisa Göransson på Allen & Overy när det för första gången hölls en internationell konferens om KM-rollen på våra advokatbyråer i Sverige i förra veckan. Den engelska rådgivaren Nick Jarret-Kerr betonade vikten av nya affärsmodeller i en hårdnande konkurrens och företrädare för flera engelska och nordiska byråer och konsulter beskrev de nya trenderna och strategierna på Grand Hotell i Stockholm.
Nick Jarett-Kerr, Rowena Stent och Juliet Humphries
Helena Hallgarn och Ann Björk på VQ
Reidar Gjersvik på Thommessen
Hanna Munter på Bird & Bird
Magnus Sundqvist på Ernst & Young
Ledarskapskonsulten Carl-Henrik Lange
Kommunikatören Jenny Axäll
Christine Kirchberger, Stockholms universitet

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Helena Hallgarn och Ann Björk hann bara precis grundat VQ i våras innan de började ringa runt och boka talare till konferensen om knowledge management. Med de kostnaderna var det ett riskspel som dock visade sig gå hem. Ett 50-tal deltagare och därtill sponsorer på Grand Hotel i torsdags och fredags i förra veckan förde evenemanget i hamn. Tidigare har svenska KM-anställda tvingats åka ut i Europa för att hämta inspiration men nu kunde den första konferensen hållas i Sverige. Alla stora advokatbyråer var representerade och de har mycket att fundera på när de kommer tillbaka till kontoret i dag måndag. Infotorg fungerade som mediepartner

Det engelska fokuset första dagen anslog en ton av medvetenhet om tuffare affärsklimat. Nick Jarret-Kerr, den störste stjärnan på konferensen, som arbetar som managementkonsult och rådgivare till avokatbyråer över hela världen kunde vittna om hårdare konkurrens, pressade priser, finanskrisens påverkan och behovet av nya affärsmodeller och nya strategier.

Han beskrev tio rådande trender som kräver nytänkande. Allt kanske inte går att applicera på svenska byråer och frågan är till exempel hur hans tal om branding, att stärka varumärkena, ska gå ihop med den lågmälda ton byråerna har i dag. Vi fick också se exempel på nya prismodeller som kan vara svåra att smälta för det timprisorienterade Sverige.

Mer effektiv

Caroline Malm på Gartner talade bland annat om hur man ska ta hand om all oändlig information som möter KM-avdelningen.

Janet Day på Berwin Leighton Paisner i London med sina 1500 medarbetare representerade IT-perspektivet. Hon kom in på dels hur man kan bli mer effektiv med hjälp av IT och hur IT kan bidra till nya innovativa sätt att stödja klienterna.

Lisa Göransson på Nordendelen av Allen & Overy talade om kostnadseffektiv juridisk service och olika prismodeller, hela elva stycken om jag inte räknade fel. Ett påstående som säkert fick en och annan åhörare att sätta i halsen var att 80 procent av det som unga biträdande jurister gör på affärsjuridiska byråer inte kräver juridisk utbildning. Hon avslutade med ett citat av John F. Kennedy som kunde stå som överskrift för hela konferensen: ”Change is the law of life. And those who look only to the past or present are certain to miss the future”.

Juliet Humphries, chef för knowledge and learning på Bird & Bird talade om trender inom KM och vart KM är på väg. David Fitch fortsatte sedan på torsdagseftermiddagen med sitt perspektiv som ansvarig för KM-avdelningen på Simmons & Simmons och inskärpte att KM inte är en informationsteknologi men att IT är ett verktyg som ger många möjligheter för respektive byrå.

Ledarskap och kommunikation

Rowena Stent, jurist på BAE Systems, talade om klientens förväntningar på advokatbyråer och KM-arbete i ljuset av detta.

När vi nu hade förstått vilka utmaningar som väntar KM-avdelningarna i Sverige var det dags att under dag två få verktygen och inspirationen att ta sig igenom dessa. Därför hade ledarskapscoachen Car-Henric Lange och kommunikationskonsulten Jenny Axäll på JG Communiation bjudits in som friska fläktar in i den juridiska världen. ”Bra är det bästas största fiende” sa Lange och syftade på alla dem på företagen som är nöjda med det rådande läget och inte vill förändra. Han präntade in orden veta, göra och vara för att illustrera vad som krävs för att ta sig igenom förändringar. Lange utgick mer eller mindre från det förhållandet att ledningen ska få med sig de anställda i förändringar. Han hade dock inte någon större erfarenhet från advokatbyråer där man säljer något så udda som juridisk rådgivning och dessutom kan ha svårt att enas delägare emellan.

- Ofta är det ju ledningen själv som måste övertygas, påpekade en av åhörarna.

- Då är det viktigt att paketera informationen rätt för att kunna påverka delägaren, kommenterade Lange.

Göra rätt saker

Jenny Axäll talade också om man får med sig medarbetare. Hon uppehöll sig en del vid vikten att få medarbetarna att lägga tid på at göra rätt saker. Hon menade att det gäller att tydliggöra visioner så att medarbetarna vet vad som gäller och undvika detaljstyrning vilket utgör en ständig tidstjuv. När det gäller kommunikation gentemot klienter sa Axäll att de upplever professionalitet om det ges en samstämmig bild av företaget.

Magnus Sundqvist på Ernst & Young berättade om deras KM-arbete som hunnit betydligt längre än de flesta advokatbyråer. Här betonas vikten av kundfokus och att lära känna både kunden och branschen. Som ett led i detta kartläggs till exempel både Ericsson och hela telekombranschen. Medarbetarna specialiserar sig och eftersom Ernst & Young finns i 140 länder kan de i ett slags internt Facebook delge sina kunskaper till varandra och dessutom har ett slags Wikipedia byggts upp. Problemet är dock att medarbetarna inte är så flitiga som de borde att fylla på med information.

- De är betydligt svårare att få svenskar än amerikaner att medverka. Här är revisorer rädda att göra fel.

Reidar Gjersvik Knowledge Manager på Thommessen i Norge, berättade om hur man får medarbetarna att bi kreativa och innovativa. Han informerade om ett projekt för att ta fram idéer som byrån deltar i tillsammans med flera norska storföretag. Han tröstade församlingen med att det inte behöver röra sig om stora revolutionerande idéer utan det kan handla om små förändringar i vardagen. Och det gör inget at man misslyckas ibland.

- Vi brukar fira stora nederlag bara för att visa att vi tog en chans.

Standardiserade dokument

Därefter var det dags för Helena Hallgarn och Ann Björk att lansera en svensk världspremiär. De har tillsammans med Bolagsrätt Sundsvall tagit fram standardiserade dokument som med bara några få inmatningar ger exempelvis komplett ifyllda blanketter vid nyemissioner. Det som i dag tar en biträdande jurist flera timmar kan gå på tio minuter.

Därefter var det dags för Christine Kirchberger, doktorand i rättsinformatik på Stockholms universitet att tala om de nya KM-rollerna där hon orienterade oss i sociala medier och sökmotorer. Hon pekade dock på fallgropar som hennes studenter uppväxta med Google redan faller i. De litar alltför mycket på informationen trots att till exempel bara 6 procent av världens webbsidor söks igenom av Google.

- Bara för att man kan få fram dokument betyder inte det att man kan söka.

Christine Kirchberger berättade om studenter vars källor ibland kan spåras till mycket grumliga arbeten på andra sidan jordklotet och vars trovärdighet starkt kan ifrågasättas.

Man måste ha riktiga källor i juridiska sammanhang. Det går inte bara att hitta på eller hänvisatill vad som helst.

När det gäller wikipedia förordar Christine Kirchberger interna wikisar där kvalificerad personal tillför kunskaper. Men överlag ser Christine Kirchberger positivt på de nya medierna.

- Mycket kommunikation är textbaserad vilket är bra. Man kan gå tillbaka i en mailväxling exempelvis för att minnas exakt vad som sades. Det gick inte tidigare.

Hanna Munter, knowledge manager på tioårsjubilerande Bird & Birds Stockholms-kontor, berättade bland annat om hur byrån slagit ihop KM-arbetet med learning-delen vilket varit positivt för byrån.

Nu hoppas förstås deltagarna på att KM-konferensen ska bli en årligen återkommande tradition. Det vågade dock inte Ann Björk och Helena Hallgarn lova.

Ny ord-förande för Advokat-samfundet

Den 12 juni valdes advokaterna Johan Eriksson till ny ordförande och Emil Andersson till vice ordförande i Sveriges advokatsamfund vid samfundets fullmäktigemöte.

Stockholmsstudenter prisade i casetävling

För andra gången anordnade Ramberg Advokater nyligen en casetävling där ett tiotal lag med studenter från Uppsala och Stockholms universitet deltog och där till slut Kristoffer Johansson och Tom-Alexander Herbinger stod som segrare.

DOMARBLOGGEN

Domaren som utredare

I det senaste inlägget på Södertörns tingsrätts domarblogg beskrivs arbetet som en domare kan få som utredare för att ta fram förslag på ny lagstiftning åt regeringen.

Fler barn kan beviljas kontaktförbud

Åklagarmyndigheten har för avsikt att vidta åtgärder för att möjliggöra att fler barn än i dag beviljas kontaktförbud. Bakgrunden är en intern granskning som gjorts av avslagna kontaktförbudsansökningar som gäller barn under 15 år.

Expo får Advokatsam-fundets journalistpris

Med stark demokratisk kompass, djupa kunskaper och folkbildande pedagogik är Expo en journalistisk och humanitär fyrbåk i en mörk tid. Det är en del av nomineringen för det journalistpris som Advokatsamfundet nu delar ut till Stiftelsen Expo.

Fem nya domare

Regeringen har den 12 juni utnämnt nya domare i tingsrätterna i Göteborg, Malmö, Varberg och Östersund.

Foto USER_76523

Ny chef för polisens särskilda utredningar

Regeringen har utsett juristen Helena Trolläng till chef för avdelningen för särskilda utredningar (SU) vid Polismyndigheten.

Jurist ny GD för MTM

Regeringen har beslutat att anställa juristen Åsa Hemingway som generaldirektör och chef för Myndigheten för tillgängliga medier.

Nya domare

Regeringen har den 5 juni utnämnt 13 nya domare.

DOMARBLOGGEN

Digital medverkan i rättegångar

I veckans inlägg på Domarbloggen riktas fokus på ett aktuellt och ständigt växande område: den digitala medverkan i rättegångar.

Tre nya domare

Regeringen har den 28 maj utnämnt tre nya domare.

Centrum för rättvisa utser ny chef

Centrum för rättvisa har utsett Alexandra Loyd till biträdande chef för organisationen.

Åtalas för krigsbrott och terroristbrott i Syrien

En 32-årig svensk medborgare åtalas för grov krigsförbrytelse och terroristbrott i Syrien under perioden 24 december 2014 – 3 februari 2015.

Foto GABBY BALDROCCO

Skola diskriminerade barn vid ansökan

Det var enligt DO fråga om diskriminering som har samband med funktionsnedsättning när en skola nekade ett barn plats på skolan.

Axel Holmgren får årets Stig Strömholms pris

Axel Holmgren, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, har utsetts till mottagare av Stig Strömholms pris för humanistisk rätts- och samhällsvetenskaplig forskning 2025.

Google stäms i Sverige

Prisjämförelsetjänsten PriceRunner har, i Patent- och marknadsdomstolen, nyligen stämt amerikanska Google för överträdelser av konkurrensrätten.

Regeringen vill införa tidsobestämt straff

Regeringen har gett Rättsmedicinalverket i uppdrag att förbereda verksamheten inför regeringens avsikt att införa en ny påföljd i svensk lag som innebär att personer ska kunna dömas till en tidsobestämd frihetsberövande påföljd kallad säkerhetsstraff.

Åtal för grova ekobrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har, vid Ångermanlands tingsrätt, åtalat en huvudmisstänkt och en så kallad möjliggörare för grova ekobrott kopplade till en bilåterförsäljare i Sollefteå.

Nya domare

Regeringen har den 22 maj utnämnt fem nya domare.

Foto SYDA PRODUCTIONS

Om rätten till ersättning enligt GDPR

Vad innebär rätten till skadestånd enligt GDPR och hur förhåller sig reglerna till nationell rätt? I en ny avhandling analyserar Fredrik Sandberg vid Stockholms universitet de rättsliga förut-sättningarna för ersättning vid felaktig hantering av personuppgifter.

Ny ordförande i HFD

Justitierådet Linda Haggren kommer att intervjuas inför rollen som ny ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Domstolarna och dataskyddet

I veckans inlägg på Domarbloggen skriver kammarrättsrådet Elisabet Reimers om dataskyddets utveckling i Sverige och hur det har påverkat domstolarna, såväl i egenskap av domstolsinstans och som personuppgiftsansvarig myndighet.

Foto Patrik Svedberg

Nya domare

Regeringen har den 15 maj utnämnt 18 nya domare.

PUBLICERING AV DOMAR

Begränsad publicering av kammarrättsdomar

Även om Infotorg Juridik på grund av ny rättspraxis inte längre kan publicera en del av kammarrättsdomarna kommer det även framöver att skrivas nyhetsartiklar om de mest intressanta och vägledande av kammarrättsdomarna.

Foto MIHAJLO MARICIC

Åtalas för grova narkotikabrott

En man och en kvinna åtalas vid Umeå tingsrätt misstänkta för synnerligen grov narkotika-smuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Ytterligare en man åtalas misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Elev utsattes för rasistiska trakasserier

En elev utsattes regelbundet för rasistiska trakasserier av andra elever på skolan under två års tid. Diskrimineringsombudsmannen, DO, bedömer att skolan brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet och begär att skolans huvudman ska betala ersättning till eleven.

Ny generaldirektör för Konsumentverket

Regeringen har beslutat att utse Lena Aronsson till generaldirektör för Konsumentverket och Konsumentombudsman.

Grova ekobrott kopplade till rut- och rot

Ekobrottsmyndigheten genomförde nyligen ett tillslag mot flera personer som misstänks för brott begångna i ett upplägg där rut- och rotsystemet utnyttjas. En misstänkt begärdes häktad den 9 maj vid Stockholms tingsrätt.

Foto © Alexei Averianov | Dreamstime.com

Region diskriminerade hjärtpatient

Diskrimineringsombudsmannen, DO, gör bedömningen att det var diskriminering i form av bristande tillgänglighet när en döv patient som akut lagts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte fick tillgång till teckenspråkstolk.

Legal Director till Kronans Apotek

Kronans Apotek har rekryterat Marie Snellman som ny Legal Director.

DOMARBLOGGEN

Svenska domstolar i europeiskt samarbete

Senaste inlägget på Södertörns tingsrätt domarblogg handlar om The European Commission for the Efficiency of Justice senaste möte i Strasbourg.

Ny chefsjurist till Nabo

Fastighetsförvaltaren Nabo har rekryterat Hanna Scherman som ny chef för verksamhetsområde Juridik.

Åtalas för kvinnomord

Åklagare har väckt åtal mot sju personer i ett ärende där en kvinna anträffades avliden i sin bostad i centrala Eskilstuna den 17 september 2024.

Foto Tommaso Salvia

Från enskilda brott till organiserade systemhot

Den ekonomiska brottsligheten i Sverige har blivit allt mer komplex, mer omfattande och den genererar allt större brottsvinster. Penningtvätt har central betydelse för grov organiserad brottslighet. Detta framgår i Ekobrottsmyndig-hetens lägesbild 2025.

Mats Melin ny heders-doktor i juridik

Stockholms universitet har utsett 2025 års hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt har bidragit till universitetets forskning och utbildning. Inom juridik tilldelas hedersdoktoratet till Mats Melin.

Juridikprofessor blir prorektor i Stockholm

Universitetsstyrelsen för Stockholms universitet har beslutat att juridikprofessorn och dekanen Jane Reichel ska bli ny prorektor. Hon tillträder den 1 juli 2025 och efterträder Clas Hättestrand vars förordnande går ut den 30 juni.

Foto Roland Magnusson

Jurist får kunglig riddarorden

Kungliga riddarordnar har idag förlänats ett 20-tal svenskar eller i Sverige bosatta personer för exceptionella insatser inom skiftande områden och på olika nivåer – internationellt, nationellt, regionalt och lokalt. En av dessa är före detta justitierådet Bertil Bengtsson.

Cirio arrangerar Transaction Week 2025

Den 5–8 maj arrangerar Cirio Advokatbyrå för femte året i rad mötesplatsen Cirio Transaction Week i Stockholm.

Foto Jagen51

Juridik populäraste programmet i Lund

Juristprogrammet är det mest sökta programmet vid Lunds universitet inför höstterminen.

Åtalas för arbetsplats-olycka på Frövi bruk

Åklagare har nu väckt talan om arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död mot Billerud Skog & Industri Aktiebolag, efter att en anställd man avlidit av svavelväteförgiftning på bolagets anläggning i Örebro.

DOMARBLOGGEN

Svenskt projekt i Bosnien-Hercegovina

Sedan 2017 har Domstolsverket och ett antal svenska domstolar varit involverade i ett Sida-finansierat projekt i Bosnien-Hercegovina och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtal för svart apoteks-arbetskraft

Tre personer med kopplingar till ett beman-ningsföretag åtalas nu för grova ekobrott. Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har företaget, som hyrde ut farmaceuter till apotek, betalat sin personal i svarta löner.

Ny rättschef i UD

Regeringen har utsett Therese Hydén till rättschef i Utrikesdepartementet.

ÖPPNAT INFLÖDE AV DOMAR

Uppdatering av domar i Infotorg Juridik

Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.

Åtalas för grova bedrägerier mot äldre

Åtal har väckts i ett omfattande bedrägeriärende med internationella förgreningar och med kopplingar till den nätverkskriminella grova organiserade brottsligheten. Brotten har riktats mot äldre personer i Sverige.

Foto Anna Hansen

Två nya justitieråd och en ny lagman

Regeringen har den 16 april utnämnt två nya justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Ovanliga mål vid förvaltningsdomstolen 

I veckans inlägg på Domarbloggen berättar Magnus Åhammar och Anders Mellstrand, domare vid Förvaltningsrätten i Stockholm, om några av de mer ovanliga målen vid en förvaltningsdomstol. 

Åtalas för grova brott i Helsingborg

Åtal har nu väckts mot totalt fem personer för grova brott begångna i Helsingborg och Bjuv mellan september och november 2023. Brottsrubriceringarna är försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott, människorov och rån.

Foto Vige

E-post till Sveriges domstolar

En lista med samlad kontaktinformation till Sveriges domstolar gör det enklare att ta del av brottmålsdomar.

Bevistalan framställd om mord i Skurup

Åklagare har nu gjort framställan om bevistalan i Ystads tingsrätt mot två minderåriga pojkar för mord på en man i 50-årsåldern och för försök till mord på två av hans söner. De två pojkarna var 14 år vid brottstillfället och misstänks även för grovt vapenbrott.

Foto Andrey Popov

Skydd för person-uppgifter och databaser

Nyligen genomfördes ett Riksdagsseminarium om publicering av personuppgifter, rättsdata-baser och bakgrundskontroller. Deltog gjorde politiker samt representanter för myndigheter, organisationer och branscher som alla påverkas av det osäkra rättsläget efter Högsta domstolens beslut i februari.

Foto MRR-photography

41 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 41 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 april.

Årets bolagsjurist

SAS chefsjurist Anna Almén har utsetts till Årets Bolagsjurist 2025.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
» Logga in automatiskt

Du behöver vara inloggad för att läsa artikeln

» Logga in automatiskt