Bli kund Annonsera
fredag 5 juni 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 24 juni 2019,

Nya regler om fotoförbud i rättssalar

Den 1 juli träder nya regler i kraft som syftar till att öka tryggheten i domstolen. De innebär bland annat ett utökat fotoförbud samt förbud mot att använda elektronisk utrustning som kan störa ordningen eller ta upp bild i rättssalen.

De nya lagändringarna ska stärka säkerheten och tryggheten för dem som vistas i domstolen, uppger Domstolsverket i ett pressmeddelande.

Domstolarna får fler verktyg för att kunna genomföra sammanträden under ordnade och säkra former och så att förhörspersoner kan lämna sina uppgifter utan att känna sig störda, hotade eller utsatta för påtryckningar.

Det är sedan tidigare förbjudet att fotografera inne i rättssalen och med de nya reglerna utökas förbudet till att även gälla fotografering in i rättssalen och straffskalan för brott mot förbudet skärps.

Elektronisk utrustning som kan störa ordningen eller användas för att ta upp bild, och som åhörare har med sig i rättssalen, ska som huvudregel vara avstängd och undanstoppad. Det kan till exempel gälla mobiltelefoner, surfplattor, datorer och smarta klockor. Utrustning som enbart kan ta upp ljud, till exempel diktafoner, får fortsatt användas.

De nya reglerna ger rättens ordförande möjlighet att göra undantag från förbudet och varje domstol bestämmer själv hur en begäran om undantag praktiskt ska hanteras.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt