Bli kund Annonsera
måndag 16 juni 2025
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 28 april 2010,
Peter Danowsky, Mark Klamberg, Robert Nordh, Erica Olivius, Lars Ilshammar, PM Nilsson och Christine Kirchberger.
Foto: Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

Juridik och sociala medier

Stiftelsen för rättsinformation anordnade på tisdagen en workshop på temat sociala medier inom juridiken. Tankar om bloggar kontra traditionella juristtidningar, förströelseläsning kontra nytta och andrahandsinformation kontra autenticitet fördes fram, inte minst under den vitala paneldebatten som modererades av advokaten Peter Danowsky.
Cecilia Magnusson Sjöberg.
Mark Klamberg.
Christine Kirchberger.
Peter Danowsky var moderator för paneldebatten.
Lars Ilshammar och PM Nilsson.
Robert Nordh och InfoTorgs Erica Olivius.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Workshopen, som ägde rum på Kungliga Biblioteket i Stockholm, handlade om sociala medier inom juridiken. Närmare bestämt om hur tillämpningar av webbteknologi i form av Facebook, LinkedIn, MySpace och personliga bloggar inverkar på rättsutvecklingen. I fokus stod de rättsliga konsekvenserna av att myndigheter, företag, organisationer samt allmänheten använder sociala medier såväl i rollen som producent som konsument.

Cecilia Magnusson Sjöberg, professor vid Institutet för rättsinformatik, höll i inledningstalet och kastade upp några bollar i luften - vad finns det för utrymme för förvaltningsmyndigheter och domstolatt att använda sig av sociala medier i sina rättsutredningar? Vilken normativ status har myndighetsinformation som förmedlas via sociala medier? Vilket bevisvärde har information som en advokat för fram via Facebook? Hur ska man se på de anställdas tillgång till sociala medier via arbetsgivarens IT-utrustning? Hur ska man skilja mellan yttranden som privatperson på sociala medier respektive yttrande i tjänsten? Magnusson Sjöberg gav inga svar men visade en stor passion för teknikens utveckling.

Juristbloggar

Mark Klamberg, doktorand i folkrätt vid Stockholms universitet, är en av Sveriges mest kända bloggande jurister. Han bloggar både om juridik och politik, och om detta och om bloggens ökande betydelse i juridiken talade han. Klamberg avslöjade att politikerbloggar är de mest populära i Sverige, och att det i USA och England är betydligt vandligare än i Sverige att jurister bloggar.

- Traditionella kanaler smälter samman med sociala medier när jurister som publicerar artiklar i juridiska tidskrifter länkar till de senaste artiklarna i sina bloggar, sa han. Fördelen är att reaktionerna kommer mer direkt, i form av kommentarer till blogginlägget. Dessutom kan bloggaren, om han eller hon är ödmjuk, kasta ut frågor till sina läsare och få respons - det blir som att hålla i ett seminarium.

Christine Kirchberger, doktorand vid Institutet för rättsinformatik, talade om internationella utblickar och om sociala medier som juridisk utmaning. Om domare visar sig vara vänner med advokater på Facebook, innebär det då jäv? Kirchberger berättade att det i USA blivit ett problem att jurymedlemmar "twittrar", det vill säga skickar meddelanden som publiceras på Twitter genom mobiltelefoner eller bärbara datorer, under rättegång. Men också att sociala medier börjat användas för att kalla personer till rättegång som inte kunnat nås på annat sätt - i Australien har Facebook använts, i England har man använt Twitter.

Sociala medier som verktyg i rättegång

Att använda information som skapats genom sociala medier är en känslig fråga. Kirchberger poängterade att det inte lämpar sig för lagtolkning, men att det finns andra användningsområden. Amerikanska domstolar har hänvisat till Wikipedia för vissa geografiska fakta, och även för att få en bild av hur allmänheten tänker: "hur skulle en konsument ha förstått det här begreppet?" På samma sätt har slangsajten Urban Dictionary blivit användbar vid förtalsmål eftersom det är viktigt att förstå vad vissa slanguttryck betyder och hur grovt det är. Kirchberger berättade också att en domstol i Kanada har använt Facebook som bevis i ett socialförsäkringsmål som handlade om en kvinna som fejkat att hon brutit benet.

Institutionschefen vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek Lars Ilshammars tal hade rubriken dåtid, nutid och framtid. Han lyfte fram hur mediateknologi genom historien ofta har visat sig få andra användningsområden än de man först föreställde sig - exempelvis telefonen, radion och Internet. Han förklarade tankemodellen SCOT, Social Construction of Technology, som går ut på att tolkningsflexibilitet leder till stabilisering, som leder till stängning, som eventuellt leder till omtolkning, för att låta hela cykeln börja om igen. Den slutgiltiga funktionen för modern informationsteknologi har med andra ord kanske ännu inte anlänt - om det ens finns någon slutgiltig funktion. Ilshammar poängterade också att sociala medier har brutit ned två klassiska motsatspar: offentligt/privat och sändare/mottagare.

Workshopen avslutades med en paneldiskussion där deltagarna bestod av ovanstående talare samt PM Nilsson, grundare och VD för Newsmill, Robert Nordh, rektor för Domstolsakademin och professor i processrätt, samt Erica Olivius som är affärsutvecklare på InfoTorg. Moderator var ingen mindre än advokaten Peter Danowsky, som med Pirate Bay- och EPHONE-målen har en hel del erfarenheter av kolllissionen mellan juridiken och dagens Internetanvändning.

När brottsoffrets mamma bloggar

PM Nilsson talade om autenticitet. Newsmill bygger på autentiska röster - tolkande ombud är inte intressanta - och däri ligger kanske nyckeln till sajtens framgång. Nilsson lyfte också fram att modern i det uppmärksammade brottmålet om flickan Engla startade en egen blogg mitt under rättegången och därmed skapade en möjlighet att ge sin egen version - de stora tidningarna kunde inte göra annat än kapitulera och rapportera vad som stod i bloggen.

- Den typen av tillfälliga bloggar kommer vi nog att se mer av, trodde PM Nilsson. Vi har en ungdomsgeneration som skriver i en omfattning som vi inte sett tidigare - det kommer de att fortsätta med.

Robert Nordh avslöjade att domarna inte lär sig så mycket om sociala medier. Han ansåg att domare måste få uttrycka sig, och att de absolut borde medverka i den rättspolitsika diskussionen, men att det är viktigt att man håller personliga åsikter åt sidan och utgår från lagen när man arbetar. Vidare poängterade han att utskrifter från bloggar, Facebook etc givetvis kan åberopas som bevisning i en rättegång - hur denna bevisning sedan värderas är en annan sak.

Massmedias kraft

Nordh, som inte ansåg att juristbloggar kan anses ha samma tyngd som en artikel i Juridisk Tidskrift eller Svensk Juristtidning, var lika pigg på att diskutera traditionella medier som sociala medier. Han konstaterade att media har en stark kraft i det allmänna rättsmedvetandet:

- Den bild som svenskar har av hur det går till på domstol får man genom massmedier. Och även om domarna inte direkt påverkas av media så kan bevisningen som kommer in till domstolen påverkas - närmare bestämt vittnen, som ju läser tidningar som alla andra.

Han talade också om att det i uppmärksammade mål skapas förväntningar i massmedia under den känsliga tiden mellan att förhandlingen avslutats och att domen förkunnats:

- När domen väl kommer hamnar domarna lätt i försvarsställning - och det är extra svårt att försvara en dom eftersom man inte dömer ensam utan kollegialt. Det enda man kan göra som domare är att sträva efter att skriva domskäl som alla kan förstå och som inte kan förvanskas i media.

PM Nilsson hakade på kritiken av massmedia:

- Kvalitetsbristen hos etablerade medier är anledningen till att folk vill uttrycka sig själva. Den amerikanska bloggosfären är rik och kvalificerad - är man någon i forskarvärlden ska man ha en blogg. Vill man vara någon i "googlesamhället" ska man ha ett ställe där man själv pratar.

Ny ord-förande för Advokat-samfundet

Den 12 juni valdes advokaterna Johan Eriksson till ny ordförande och Emil Andersson till vice ordförande i Sveriges advokatsamfund vid samfundets fullmäktigemöte.

Stockholmsstudenter prisade i casetävling

För andra gången anordnade Ramberg Advokater nyligen en casetävling där ett tiotal lag med studenter från Uppsala och Stockholms universitet deltog och där till slut Kristoffer Johansson och Tom-Alexander Herbinger stod som segrare.

DOMARBLOGGEN

Domaren som utredare

I det senaste inlägget på Södertörns tingsrätts domarblogg beskrivs arbetet som en domare kan få som utredare för att ta fram förslag på ny lagstiftning åt regeringen.

Fler barn kan beviljas kontaktförbud

Åklagarmyndigheten har för avsikt att vidta åtgärder för att möjliggöra att fler barn än i dag beviljas kontaktförbud. Bakgrunden är en intern granskning som gjorts av avslagna kontaktförbudsansökningar som gäller barn under 15 år.

Expo får Advokatsam-fundets journalistpris

Med stark demokratisk kompass, djupa kunskaper och folkbildande pedagogik är Expo en journalistisk och humanitär fyrbåk i en mörk tid. Det är en del av nomineringen för det journalistpris som Advokatsamfundet nu delar ut till Stiftelsen Expo.

Fem nya domare

Regeringen har den 12 juni utnämnt nya domare i tingsrätterna i Göteborg, Malmö, Varberg och Östersund.

Foto USER_76523

Ny chef för polisens särskilda utredningar

Regeringen har utsett juristen Helena Trolläng till chef för avdelningen för särskilda utredningar (SU) vid Polismyndigheten.

Jurist ny GD för MTM

Regeringen har beslutat att anställa juristen Åsa Hemingway som generaldirektör och chef för Myndigheten för tillgängliga medier.

Nya domare

Regeringen har den 5 juni utnämnt 13 nya domare.

DOMARBLOGGEN

Digital medverkan i rättegångar

I veckans inlägg på Domarbloggen riktas fokus på ett aktuellt och ständigt växande område: den digitala medverkan i rättegångar.

Tre nya domare

Regeringen har den 28 maj utnämnt tre nya domare.

Centrum för rättvisa utser ny chef

Centrum för rättvisa har utsett Alexandra Loyd till biträdande chef för organisationen.

Åtalas för krigsbrott och terroristbrott i Syrien

En 32-årig svensk medborgare åtalas för grov krigsförbrytelse och terroristbrott i Syrien under perioden 24 december 2014 – 3 februari 2015.

Foto GABBY BALDROCCO

Skola diskriminerade barn vid ansökan

Det var enligt DO fråga om diskriminering som har samband med funktionsnedsättning när en skola nekade ett barn plats på skolan.

Axel Holmgren får årets Stig Strömholms pris

Axel Holmgren, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, har utsetts till mottagare av Stig Strömholms pris för humanistisk rätts- och samhällsvetenskaplig forskning 2025.

Google stäms i Sverige

Prisjämförelsetjänsten PriceRunner har, i Patent- och marknadsdomstolen, nyligen stämt amerikanska Google för överträdelser av konkurrensrätten.

Regeringen vill införa tidsobestämt straff

Regeringen har gett Rättsmedicinalverket i uppdrag att förbereda verksamheten inför regeringens avsikt att införa en ny påföljd i svensk lag som innebär att personer ska kunna dömas till en tidsobestämd frihetsberövande påföljd kallad säkerhetsstraff.

Åtal för grova ekobrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har, vid Ångermanlands tingsrätt, åtalat en huvudmisstänkt och en så kallad möjliggörare för grova ekobrott kopplade till en bilåterförsäljare i Sollefteå.

Nya domare

Regeringen har den 22 maj utnämnt fem nya domare.

Foto SYDA PRODUCTIONS

Om rätten till ersättning enligt GDPR

Vad innebär rätten till skadestånd enligt GDPR och hur förhåller sig reglerna till nationell rätt? I en ny avhandling analyserar Fredrik Sandberg vid Stockholms universitet de rättsliga förut-sättningarna för ersättning vid felaktig hantering av personuppgifter.

Ny ordförande i HFD

Justitierådet Linda Haggren kommer att intervjuas inför rollen som ny ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Domstolarna och dataskyddet

I veckans inlägg på Domarbloggen skriver kammarrättsrådet Elisabet Reimers om dataskyddets utveckling i Sverige och hur det har påverkat domstolarna, såväl i egenskap av domstolsinstans och som personuppgiftsansvarig myndighet.

Foto Patrik Svedberg

Nya domare

Regeringen har den 15 maj utnämnt 18 nya domare.

PUBLICERING AV DOMAR

Begränsad publicering av kammarrättsdomar

Även om Infotorg Juridik på grund av ny rättspraxis inte längre kan publicera en del av kammarrättsdomarna kommer det även framöver att skrivas nyhetsartiklar om de mest intressanta och vägledande av kammarrättsdomarna.

Foto MIHAJLO MARICIC

Åtalas för grova narkotikabrott

En man och en kvinna åtalas vid Umeå tingsrätt misstänkta för synnerligen grov narkotika-smuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Ytterligare en man åtalas misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Elev utsattes för rasistiska trakasserier

En elev utsattes regelbundet för rasistiska trakasserier av andra elever på skolan under två års tid. Diskrimineringsombudsmannen, DO, bedömer att skolan brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet och begär att skolans huvudman ska betala ersättning till eleven.

Ny generaldirektör för Konsumentverket

Regeringen har beslutat att utse Lena Aronsson till generaldirektör för Konsumentverket och Konsumentombudsman.

Grova ekobrott kopplade till rut- och rot

Ekobrottsmyndigheten genomförde nyligen ett tillslag mot flera personer som misstänks för brott begångna i ett upplägg där rut- och rotsystemet utnyttjas. En misstänkt begärdes häktad den 9 maj vid Stockholms tingsrätt.

Foto © Alexei Averianov | Dreamstime.com

Region diskriminerade hjärtpatient

Diskrimineringsombudsmannen, DO, gör bedömningen att det var diskriminering i form av bristande tillgänglighet när en döv patient som akut lagts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte fick tillgång till teckenspråkstolk.

Legal Director till Kronans Apotek

Kronans Apotek har rekryterat Marie Snellman som ny Legal Director.

DOMARBLOGGEN

Svenska domstolar i europeiskt samarbete

Senaste inlägget på Södertörns tingsrätt domarblogg handlar om The European Commission for the Efficiency of Justice senaste möte i Strasbourg.

Ny chefsjurist till Nabo

Fastighetsförvaltaren Nabo har rekryterat Hanna Scherman som ny chef för verksamhetsområde Juridik.

Åtalas för kvinnomord

Åklagare har väckt åtal mot sju personer i ett ärende där en kvinna anträffades avliden i sin bostad i centrala Eskilstuna den 17 september 2024.

Foto Tommaso Salvia

Från enskilda brott till organiserade systemhot

Den ekonomiska brottsligheten i Sverige har blivit allt mer komplex, mer omfattande och den genererar allt större brottsvinster. Penningtvätt har central betydelse för grov organiserad brottslighet. Detta framgår i Ekobrottsmyndig-hetens lägesbild 2025.

Mats Melin ny heders-doktor i juridik

Stockholms universitet har utsett 2025 års hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt har bidragit till universitetets forskning och utbildning. Inom juridik tilldelas hedersdoktoratet till Mats Melin.

Juridikprofessor blir prorektor i Stockholm

Universitetsstyrelsen för Stockholms universitet har beslutat att juridikprofessorn och dekanen Jane Reichel ska bli ny prorektor. Hon tillträder den 1 juli 2025 och efterträder Clas Hättestrand vars förordnande går ut den 30 juni.

Foto Roland Magnusson

Jurist får kunglig riddarorden

Kungliga riddarordnar har idag förlänats ett 20-tal svenskar eller i Sverige bosatta personer för exceptionella insatser inom skiftande områden och på olika nivåer – internationellt, nationellt, regionalt och lokalt. En av dessa är före detta justitierådet Bertil Bengtsson.

Cirio arrangerar Transaction Week 2025

Den 5–8 maj arrangerar Cirio Advokatbyrå för femte året i rad mötesplatsen Cirio Transaction Week i Stockholm.

Foto Jagen51

Juridik populäraste programmet i Lund

Juristprogrammet är det mest sökta programmet vid Lunds universitet inför höstterminen.

Åtalas för arbetsplats-olycka på Frövi bruk

Åklagare har nu väckt talan om arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död mot Billerud Skog & Industri Aktiebolag, efter att en anställd man avlidit av svavelväteförgiftning på bolagets anläggning i Örebro.

DOMARBLOGGEN

Svenskt projekt i Bosnien-Hercegovina

Sedan 2017 har Domstolsverket och ett antal svenska domstolar varit involverade i ett Sida-finansierat projekt i Bosnien-Hercegovina och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtal för svart apoteks-arbetskraft

Tre personer med kopplingar till ett beman-ningsföretag åtalas nu för grova ekobrott. Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har företaget, som hyrde ut farmaceuter till apotek, betalat sin personal i svarta löner.

Ny rättschef i UD

Regeringen har utsett Therese Hydén till rättschef i Utrikesdepartementet.

ÖPPNAT INFLÖDE AV DOMAR

Uppdatering av domar i Infotorg Juridik

Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.

Åtalas för grova bedrägerier mot äldre

Åtal har väckts i ett omfattande bedrägeriärende med internationella förgreningar och med kopplingar till den nätverkskriminella grova organiserade brottsligheten. Brotten har riktats mot äldre personer i Sverige.

Foto Anna Hansen

Två nya justitieråd och en ny lagman

Regeringen har den 16 april utnämnt två nya justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Ovanliga mål vid förvaltningsdomstolen 

I veckans inlägg på Domarbloggen berättar Magnus Åhammar och Anders Mellstrand, domare vid Förvaltningsrätten i Stockholm, om några av de mer ovanliga målen vid en förvaltningsdomstol. 

Åtalas för grova brott i Helsingborg

Åtal har nu väckts mot totalt fem personer för grova brott begångna i Helsingborg och Bjuv mellan september och november 2023. Brottsrubriceringarna är försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott, människorov och rån.

Foto Vige

E-post till Sveriges domstolar

En lista med samlad kontaktinformation till Sveriges domstolar gör det enklare att ta del av brottmålsdomar.

Bevistalan framställd om mord i Skurup

Åklagare har nu gjort framställan om bevistalan i Ystads tingsrätt mot två minderåriga pojkar för mord på en man i 50-årsåldern och för försök till mord på två av hans söner. De två pojkarna var 14 år vid brottstillfället och misstänks även för grovt vapenbrott.

Foto Andrey Popov

Skydd för person-uppgifter och databaser

Nyligen genomfördes ett Riksdagsseminarium om publicering av personuppgifter, rättsdata-baser och bakgrundskontroller. Deltog gjorde politiker samt representanter för myndigheter, organisationer och branscher som alla påverkas av det osäkra rättsläget efter Högsta domstolens beslut i februari.

Foto MRR-photography

41 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 41 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 april.

Årets bolagsjurist

SAS chefsjurist Anna Almén har utsetts till Årets Bolagsjurist 2025.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
» Logga in automatiskt

Du behöver vara inloggad för att läsa artikeln

» Logga in automatiskt