Bli kund Annonsera
torsdag 9 juli 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 1 november 2010,

Advokat beskyller hovrättsråd för lögn

Högsta domstolen har idag meddelat prövningstillstånd i ett barnsexmål. Den tilltalades advokat har i överklagandet gått hårt åt ett hovrättsråd. Hon beskylls för såväl lögn som förvanskning.

I en ansökan om prövningstillstånd i ett mål om bland annat grova våldtäkter mot barn uppger den tilltalades advokat, tillika privat försvarare, advokat Peter Haglund, att åklagaren inte kunnat "förete ett enda bevis, av vad slag det än må vara, till stöd för åtalet".

Ändå fälls en 49-årig tidigare helt ostraffad man för de påstådda sexbrotten. Advokat Haglund skriver att hovrättsrådet Ingrid Engqvist Lunning med stöd av två "handplockade" nämndemän i sina fällande domskäl på punkt efter punkt medvetet:

  • ljugit om vad som framkommit under huvudförhandlingen,
  • förvanskat innehållet i åberopat processmaterial,
  • hittat på egna vetenskapliga förklaringar grundade på myten om "förträngda minnen", och
  • undanhållit/mörkat/vilselett allmänheten allt innehåll i försvarets bevisning.

Advokat Haglund menar att hovrättsrådet och de två nämndemännen varit fullständigt medvetna om att det var uteslutet för dem att fälla den tilltalade om domskälen innehållit en korrekt beskrivning av vad som framkom under huvudförhandlingen.

Hovrättsrådet uppges ha satt i system att "sätta klorna" i de två nämndemännen för att därefter med stöd av dessa kunna fälla tilltalade i sexualbrottsmål, även för det fall de två övriga juristdomarna skulle komma fram till friande dom.

- Hon ska inte vara kvar som domare, säger advokat Peter Haglund. Det är ovanligt att ett hovrättsråd och nämndemän ställer sig på tvären mot de två andra juristdomarna. Hovrättsrådet Ingrid Engqvist Lunning gör detta gång på gång i mål där män är anklagade för olika former av övergrepp mot kvinnor eller barn.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt