Bli kund Annonsera
torsdag 25 april 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 30 september 2011,

Hårdare tag mot stalking

Den 1 oktober 2011 införs stalking - eller olaga förföljelse - som ett nytt brott i brottsbalken. Samtidigt ändras lagen om besöksförbud - det blir möjligt att förebygga brott med fotboja och GPS-övervakning. Sverige blir först med att använda tekniken i förebyggande syfte.
Foto: © Alanpoulson Dreamstime.com

Syftet med lagändringarna är att förbättra skyddet för personer som utsätts för stalking, det vill säga upprepat våld, hot och systematisk förföljelse.

Genom att införa brottsrubriceringen olaga förföljelse kan man se på helheten istället för varje enskilt fall av olaga hot, hemfridsbrott eller ofredande. Det handlar om gärningar som är led i en upprepad kränkning. Påföljden blir fängelse i högst fyra år. 

Besöksförbud blir kontaktförbud

Samtidigt ändrar man begreppet besöksförbud till kontaktförbud men ger det inte därigenom något nytt innehåll. Ordet kontaktförbud ska tydligare signalera att förbudet inte bara avser fysisk kontakt utan även sms, telefonsamtal, e-mail och liknande.

Elektronisk fotboja

Som en brottsförebyggande åtgärd införs även möjlighet att villkora ett särskilt utvidgat kontaktförbud med elektronisk övervakning, vilket beslutas av åklagare.

Åklagare beslutar normalt i ett första steg att meddela grundläggande eller utvidgat kontaktförbud. Om ett utvidgat kontaktförbud överträds blir nästa steg att utfärda ett särskilt utvidgat kontaktförbud. Den geografiska zon där gärningsmannen inte får röra sig utvidgas därmed. Ofta avser ett kontaktförbud till en början området kring offrets bostad vilket kan utvidgas till flera kvarter eller en del av en stadsdel.

Man ger offret en fredad zon och kan med hjälp av den elektroniska övervakningen kontrollera att förbudet verkligen följs. Fotbojan är alltså ingen påföljd utan ägnad att skapa en reell möjlighet att beivra överträdelser. Gärningsmannen informeras tydligt om i vilket område han inte får röra sig.

Polisen övervakar med GPS

Med användning av GPS-teknik kan polisen försäkra sig om att gärningsmannen inte befinner sig i den fredade zonen. Gör han det går ett larm till polisen som kan se var personen befinner sig. Likaså larmas polisen om man försöker att manipulera bojan. Av rättsäkerhetsskäl kommer det inte att vara möjligt för polisen att utöva en generell övervakning av var gärningsmannen befinner sig.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt