Bli kund Annonsera
torsdag 28 mars 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 28 februari 2014,

Populärt bland juriststudenter att arbeta pro bono

Många juriststudenter arbetar ideellt genom att ge kostnadsfri juridisk rådgivning till allmänheten. Juristjouren i Lund och Juridikinstitutet i Stockholm är två exempel på rättspraktikverksamheter som helt eller delvis drivs av studenter.
Mårten Schultz, ordförande för Juridikinstitutet
Foto: Stockholms universitet

Det blir allt vanligare att yrkesverksamma jurister arbetar pro bono. Flera advokatbyråer uppmuntrar sina anställda att sätta av tid för ideellt arbete. Men även många juriststudenter arbetar ideellt. Det finns ett antal rättspraktikverksamheter i universitetsstäder runt om i landet där juriststudenter lämnar kostnadsfri juridisk information och rådgivning.

Lång tradition av ideellt arbete i Lund

I Lund finns sedan länge en tradition av ideellt arbete som utförs av juriststudenter. Sedan mer än 35 år tillbaka tillhandahåller Juristjouren gratis information och upplysning inom olika juridiska ämnesområden. Jouren drivs av cirka 75 studenter från Juristprogrammet vid Lunds universitet, som alla engagerar sig ideellt vid sidan av studierna. Verksamheten finansieras främst av bidrag från Lunds kommun men också av medlemsavgifter och donationer.

Juriststudenterna, som måste ha läst minst tre terminer på Juristprogrammet, tillhandahåller sina tjänster i egna lokaler och på olika medborgarkontor och bibliotek runt om i Lund och Malmö. De arbetar i grupp och ger information och upplysning, men skriver inga handlingar och agerar inte ombud.   

- Vår verksamhet går ut på att ge allmänheten gratis juridisk information och upplysning. Vi försöker reda ut våra besökares situationer och förklara juridiken på ett lättförståeligt sätt. Vi förklarar de alternativ som står till buds, och kan vi inte det, försöker vi att ge tips vart de ska vända sig för att få mer hjälp, berättar My Torstensson, som är vice ordförande på Juristjouren.

Varierande ämnesområden

Av policyskäl besvarar Juristjouren inte frågor om skatterätt, men i övrigt varierar ämnesområdena.

- Vår verksamhet finns i många olika stadsdelar och områden i Lund och Malmö, vilket gör att det kommer väldigt många olika personer till oss. Frågorna varierar lika mycket, men vardagsproblem av alla sorter är nog ändå mest frekvent, säger My Torstensson.

Huvudanledningen till att studenter söker medlemskap i Juristjouren är en vilja att hjälpa människor, dels genom att ge juridisk information som annars skulle ha kostat pengar, dels genom att finnas som stöd och lyssna på besökarna.

- Känslan av att få dela med sig av det man lärt sig som student för att hjälpa människor att ta sig igenom problem, stora som små, är det som gör Juristjourens arbete till ett vinnande koncept tycker vi. Dessutom ger Juristjouren våra medlemmar en chans att öva på sina färdigheter i praktisk juridisk problemlösning och att få se verkliga exempel på de problem och frågeställningar som man i framtiden kan komma att få jobba med, avslutar My Torstensson.

Verkar för att internet ska bli ett bättre ställe

Institutet för Juridik och Internet, Juridikinstitutet, är en ideell förening med bas i Stockholm där juriststudenter under överinseende av yrkeserfarna jurister hjälper personer som har blivit utsatta för nätkränkningar. Ordförande i föreningen är Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. 

Institutet grundades för ett år sedan efter att Mårten Schultz, en enligt egen utsago ”sann internetevangelist”, såg stora problem med kränkningar och hot i olika nätsammanhang. Han kom på idén med en så kallad legal clinic med inriktning mot nätkränkningar och grundade Juridikinstitutet. Målsättningen var tydlig: att göra internet till ett bättre ställe.

- Tidigare rådde uppfattningen att internet var en yttrandefrihetsanarki, det vill vi förändra. Vi har definitivt en rättspolitisk agenda. Vår ambition är också att vara den självklara mittpunkten i alla debatter om juridiken kring kränkningar på nätet, säger Mårten Schultz.

Erbjuder kostnadsfri juridisk hjälp

På Juridikinstitutet arbetar ett tiotal juriststudenter från Stockholms och Uppsala universitet med internetrelaterade kränkningar. Till sin hjälp har de en expertgrupp bestående av yrkesverksamma jurister, bland annat en försvarsadvokat och en åklagare. Föreningen håller även på att utveckla ett samarbete med en brottmålsbyrå och en advokatbyrå inriktad mot tvistemål. 

Mårten Schultz lägger ut riktlinjerna för verksamheten. Han lägger ner ungefär 15 timmar i veckan på Juridikinstitutet och uppskattar att studenterna lägger ner ungefär lika mycket. Det handlar bland annat om att tillhandahålla utbildning för skolor och lärare om vilka regler som gäller på internet. Folkbildning och opinionsbildning är en annan viktig del av verksamheten. Juridikinstitutet erbjuder också kostnadsfri juridisk hjälp för personer som har blivit utsatta för allvarliga kränkningar på internet. Ofta ger de rådgivning, men de agerar också ombud i vissa fall.

Biträder personer som utsatts för allvarliga nätkränkningar

- Vi har bistått vid åtminstone fyra stämningsansökningar och hjälpt till med att framställa ett stort antal krav. Därutöver har vi gett rådgivning till säkert ett tresiffrigt antal personer, berättar Mårten Schultz.

Klienterna är alltifrån direktörer till 16-åringar som vill begå självmord för att de känner sig jagade på nätet. Det kan också röra sig om personer som har pekats ut som våldtäktsmän på nätet eller kvinnor som utsatts för näthat. 

- Syftet med vår verksamhet är dels att göra folk medvetna om de normer som skyddar mänskliga rättigheter och friheter på internet, dels att hjälpa personer som inte fångas upp av rättsväsendet, det vill säga de som inte vet hur man vänder sig till en advokat eller inte har råd, förklarar Mårten Schultz.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt