Bli kund Annonsera
torsdag 2 december 2021
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 5 november 2009,

15 år av stängda dörrar för blivande affärsjurister

Advokatsamfundet och domstolarna är kallsinniga. Dit släpps ingen in från de affärsjuridiska programmen som i år fyller 15 år. Men den här veckan uppvaktas advokatbyråer, banker och revisionsbyråer i storstäderna av kampvilliga studenter från Jönköping. - Det är ingen större skillnad mot den traditionella juristutbildningen, tycker Cigdem Günes, ordförande i Programrådet för Affärsjuristprogrammet i Jönköping.
Cigdem Günes

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Linköpings Universitet och Högskolan i Jönköping har erbjudit ett affärsjuridiskt program sedan 1994. Efter 15 år är dörrarna för dessa studenter i princip stängda hos de traditionella arbetsgivarna. Domstolsverket anställer dem inte och Advokatsamfundet släpper inte in dem som medlemmar.

Advokatsamfundet sa nej

Detta ställdes på sin spets då en kvinna med affärsjuristexamen och anställd på en advokatbyrå begärde inträde i samfundet. Hon nekades och fick också nej i Högsta domstolen i december 2004. Detta trots att hon hade kompletterat med en jur.kand-utbildning. Problemet var att hennes arbetslivserfarenhet kom i fel ordning.

I den här veckan skickar studenterna i Jönköping ut ett brev till arbetsgivare som exempelvis advokatbyråer, juristbyråer, revisionsbyråer, banker och liknande arbetsgivare för att marknadsföra sig. De erbjuder personliga besök med frukostmöten för hugade potentiella arbetsgivare. Resor och andra omkostnader står skolan för.

- Det är ingen större skillnad mot de traditionella utbildningarna förutom att det inte är någonstraffrätt. Det är synd att folk har så svårt att se det, säger Cigdem Günes, ordförande i Programrådet för Affärsjuristprogrammet i Jönköping.

Men i de samtal jag haft de senaste dagarna med representanter för de affärsjuridiska programmen framträder tydligt kampviljan och hoppet. Cigdem Günes som börjat sitt tredje år i Jönköping tycker sig märka en attitydförändring hos arbetsgivarna.

Skattekonsult i annonserna

- I platsannonserna ser man numera ”skattekonsult”, ”affärsjurist” och liknande, berättar hon entusiastiskt.

Men hon uppger också att skolan uppvaktat Advokatsamfundet som visat sig kallsinnigt. Och det påverkar intresset för de affärsjuridiska utbildningarna. Kan man inte bli medlem i samfundet stängs dörren automatiskt för att bli delägare på advokatbyråerna.

- Och det är största skälet till att vi har svårt att få jobb där.

- Men vi vill inte bli jur.kand:are utan bara bli uppskattade och få samma status som dem. Vi är här för att bli spceialister inom det affärsjuridiska området.

Affärsjuristprogrammet består numera av ett treårigt kandidatprogram som ger en affärsjuridisk kandidatexamen och ett tvåårigt masterprogram vilket leder fram till en affärsjuridisk masterexamen. Den osäkerhet på arbetsmarknaden som följer efter fem års utbildning kan självfallet få vilken ung människa som helst att tveka. Men de 100 som kommer in varje år gör det i hård konkurrens. Utbildningen är attraktiv. Ändå förekommer det att studenterna efter examen sätter sig i skolbänken igen för att vara på den säkra sidan. Det gör just nu Magnus Toftgård som gick ut programmet i Jönköping i januari i år. Trots att han hör till de lyckliga som fått ett toppjobb, som Staff Counsel på Husqvarna Legal Affairs, tar han det säkra före det osäkra.

- Jag läser in en jur.kandexamen på kvällarna. Min uppfattning är att ett flertal dörrar inom det juridiska arbetslivet är stängda för oss, till stor del med anledning av den konservativa hållning som lever inom juristskrået. Advokatsamfundets negativa inställning är ett tydligt exempel, vilket medför att exempelvis advokatbyråer inte ges möjligheten att satsa på oss.

- Men jag tycker att tanken med en affärsjuridisk utbildning är väldigt bra, kombinationen av juridik och ekonomi gör utbildningen till en bra bas, för i första hand affärsjuridiskt arbete.  På skatterättssidan är genomslaget redan stort, exempelvis anställer flertalet större revisionsbyråer gladeligen från programmet i Jönköping.

24 TIDIGARE KOMMENTARER
Ole
6 november 2009 07:23

Duktiga studenter! Det är på tiden att man tar Er på allvar! Stå på Er

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Pernilla
6 november 2009 09:35

Bra med ambitiösa studenter! Stödjer Ert arbete för förändring fullständigt.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Arbetsgivaren
6 november 2009 09:54

Varför skulle man välja en jurist från högskolan i jönköping, trollhättan, skövde etc. när man kan få en jurist från ett universitet?

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Till "Arbetsgivaren"
6 november 2009 16:50

Om du nu tvunget vill ha en jurist skolad från ett universitet har du möjlighet att anställa affärsjurister från Linköpings universitet. Eller klämmer skon någon annanstans då?!

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Till "Arbetsgivaren"
6 november 2009 18:07

Vad är det som säger att en jurist från ett universitet är så mycket bättre än en jurist från en högskola. Man kanske borde utgå ifrån juristen i sig istället för att bedömma dennes kunskaper/talanger utifrån vilken skola den har valt för sin utbildning. Det är tyvärr denna "vilket universitet är har du studerat på-status" syn som sätter stopp för många studenter när de ska ut i arbetslivet. Tyvärr tror jag , Arbetsgivaren, att även om just du skulle välja att anställa en jurist från ett universitet så är det därmed inte säkert att din jurist blir så mycket mer framgångsrik än en affärsjurist från t.ex. Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Lycka till med anställningara.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Student jkp
9 november 2009 12:31

Till "Arbetsgivaren" Du skrev "Varför skulle man välja en jurist från högskolan i jönköping, trollhättan, skövde etc. när man kan få en jurist från ett universitet?" Anledningen till att man ska välja en student från ett affärsjuridiskt program är att vi helt enkelt har en högre kompetens som nyexaminerade. Jag har full respekt för Jur.kand som utbildningsform men för affärsjuridiskt arbete är vi betydligt mer kompetenta då vi går ut. Beträffande just jönköping har vi bland annat en unik praktisk termin under den sista terminen som ger en viss praktisk erfarenhet. Jag skulle våga hävda att vi konkurrerar med personer som innehar dubbel examen i juridik och ekonomi. För de flesta yrken torde en ren dubbel examen, dvs 9 års studier vara rent förkastlig. Nästa gång du ska anställa en affärsjurist tycker jag du borde pröva en student från affärsjuridiska programmet i jönköping. Tror inte du kommer ångra dig.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Elisabeth
10 november 2009 23:23

Arbetsgivaren, om jag minns rätt från artikeln så har även Linköpings UNIVERSITET Affärsjuridiska programmet. Betyg säger heller inte så mycket, vi i GBG använder inte lika mycket kurslitteratur till våra kurser som i ex. Jönköping. VI har heller inte samma betygsgrad GBG 50% G, 75% VG. Jönköping 60% G 80% VG.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Blivande affärsjurist från Jkpg
13 november 2009 12:03

Det är väl klart att affärsjuristerna ska få mer rättigheter och kunna uppnå en status jämförbar med advokaternas. Det är ju faktiskt så att titeln advokat innebär en säkerhet för klienten som kan förvänta sig att advokaten i fråga är tillräckligt kompetent på sitt område och och att samfundet står bakom detta. Jag ser ingen skillnad mellan affärsjurister och andra personer med juridisk utbildning förutom att jur.kand. studenter kommer från universitet (vilket inte behöver betyda något alls i realiteten) och att affärsjuristerna är mycket bättre lämpade för arbete i näringslivet där ekonomin är ett viktigt område. Därför ska affärsjurister också kunna få en skyddad titel som likt advokaterernas är baserad på kompetens. För den som är intresserad, gå in och jämför programplanerna för affärsjurist programmet i Jkpg och jur.kand. vid Uppsala och jämför vilket som spontant tycks vara bäst för anställning på ett företag där i slutändan ekonomin styr allt.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Lisa
16 november 2009 21:58

Ni vet ju förutsättningarna redan innan ni väljer att plugga juridik i Jönköping eller Linköping. Varför gnäller ni på arbetgivarna om att de går miste om er kompetens? Om ni vill jobba på en advokatbyrå så är det bara att läsa en jur kand. Om det är så att jur kand programmen saknar ekonomisk utbildning får man göra om de programmen istället för att hitta på nya utbildningar som leder till missnöjda studenter. Utbildningen motsvarar inget behov på arbetsmarknaden. Jur kand är en kvalitetsstämpel trots att ni hävdar att ni är mer kompetenta.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Till Lisa
18 november 2009 12:15

Jag tror inte någon påstår att jur.kand generellt saknar kvalité. Problemet är att det finns ett behov av kunniga jurister som behärskar samspelet mellan ekonomi och juridik. Som affärsjurist saknas ett behov av kunskap inom straffrätt och vice versa. Däremot är spetskunskap inom skatterätt, redovisning och bolagsrätt m.m betydligt mer värdefullt. Att utbildningar måste hålla en viss kvalitetsnivå är en självklarhet. Dock måste advokatsamfundet bredda spelreglerna och titta på fördelarna med spetskompetens inom affärsrätten. Anledningen till att jag valde att läsa i Jönköping var att jag inte vill jobba med straffrätt.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
En tanke bara
7 december 2009 17:42

Märkligt att "välja" Jönköping trots att man vet att det inte leder till en jur.kand. endast för att slippa 12 veckor straffrätt.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
svar " en tanke bara"
8 december 2009 22:52

Visst är det märkligt, för det är ju inte alls så att utbildningen är inriktad på ett visst område eller så...låt dig tänka vidare på samma spår, det kan ju leda någon vart ;)

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Jur stud
6 januari 2010 16:49

Jönköping känns så B jämfört med t ex Stockholms universitet...

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Både och!
9 januari 2010 02:30

Jag har läst juridik i Umeå, men valde att läsa Affärsjurist i Jönköping istället.. för det stämde mer överens med vad jag ville rikta in mig på. Studierna i Jönköping har visat sig mer givande för min del. Jurkand är väldigt fint av tradition visst är det. Men det är faktist så att Jurkand skiljer sig mer än 12veckors straffrätt, jag kollade upp möjligheterna innan jag sökte vidare.. och det visade sig att många Jurkandare måste komplettera sin kunskap med ekonomistudier m.m. i efterhand. I Jönköping är detta kombinerat redan i grundutbilndingen. Enligt tradition har Jurkand funnits med längre och ansetts väldigt fint, ja nästan heligt.. men är det inte på tiden för en modernisering på det området? Många studenter valde bort civilrättsliga ämnen för att kunna satsa på just handel och ekonomi.. är det inte då befängt att med arbetsmarknaden tvinga studenterna att läsa in dessa ämnen ändå, endast för att kunna kalla sig för något annat?

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Både och!
9 januari 2010 03:28

Jag har läst juridik i Umeå, men valde att läsa Affärsjurist i Jönköping istället.. för det stämde mer överens med vad jag ville rikta in mig på. Studierna i Jönköping har visat sig mer givande för min del. Jurkand är väldigt fint av tradition visst är det. Men det är faktist så att Jurkand skiljer sig mer än 12veckors straffrätt, jag kollade upp möjligheterna innan jag sökte vidare.. och det visade sig att många Jurkandare måste komplettera sin kunskap med ekonomistudier m.m. i efterhand. I Jönköping är detta kombinerat redan i grundutbilndingen. Enligt tradition har Jurkand funnits med längre och ansetts väldigt fint, ja nästan heligt.. men är det inte på tiden för en modernisering på det området? Många studenter valde bort civilrättsliga ämnen för att kunna satsa på just handel och ekonomi.. är det inte då konstigt att med arbetsmarknaden tvinga studenterna att läsa in dessa ämnen ändå, endast för att kunna kalla sig för något annat?

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
jur. kand. (snart)
22 januari 2010 10:23

Jag förstår inte hur de tänkte när de startade den här affärsjuristutbildningen. Det är möjligt att det finns ett behov av den specialkompetensen på arbetsmarknaden, men borde man inte först försökt undanröja de hinder som finns på arbetsmarknaden? Det känns lite bakvänt att först starta utbildningen och sen klaga över att halva den potentiella arbetsmarknaden är stängd. Sedan undrar jag hur klara de studenter som väljer aff. jur. mag. är över problemen. De ska ha klart för sig när de börjar att advokatbyrå i princip är uteslutet. Annars känns det som att de bli lurade.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Mr. M
22 januari 2010 10:25

Man borde faktiskt anställa såna affärsjurister mer. De är duktiga. Man kanske inte tror det först men de kan läsa rättsfall och lagtext och allt.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Mr X
24 februari 2010 11:46

Har ni många tunga professorer i Jönköping/Linköping?

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Mr
16 mars 2010 09:48

Såklart ni INTE ska kunna bli advokater. Eran utbildning är inte heltäckande och kraven sätts mycket lägre än i t ex Stockholm. När studenterna söker sig vidare från Linköping till Stockholm eller annat lärosäte blir dem chockade över att kraven där är så mycket högre. Dessutom har dem ingen processrätt, ingen straffrätt, ingen förvaltningsrätt, ingen arbetsrätt. Med sådana luckor, såklart man inte kan få sitta ting eller bli advokat.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Henrik
11 maj 2010 17:04

Man kan ju också faktiskt fråga sig hur många jurister på de affärsjuridiska byråerna som egentligen behöver vara advokater? Det är ju mest ett självändamål att söka inträde i samfundet - behövs ju knappas om man ska syssla uteslutande med syndikerade finansieringsavtal hela dagarna...

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Daniel
14 maj 2010 16:05

Förstår inte riktigt hur man resonerar. Att man läser 30 hp FEK väger knappast upp två års kortare utbildning i juridik, av lägre kvalitet än på de klassiska lärosätena. Med tanke på vilka kurser som man inte har läst så hade det varit direkt absurt om Domstolsverket ens hade övervägt att anta studenter från Jönköping. Oavsett vad man påstår så är det de facto en väsentlig skillnad mellan utbildningarna. 30 hp FEK är inte direkt någon som väger tungt med tanke på vilken nivå grundkurserna ligger på. Är man seriös och vill jobba med affärsjuridik så läser man in både en jur. kand. och en kandidat i ekonomi. Utbildningen i sig fyller säkert ett syfte men man får ta den för vad den är och vara medveten om vad det är för utbildning man läser och vad konsekvenserna av det valet blir när det är dags att ge sig ut i arbetslivet.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Emanuela
16 juni 2010 15:39

Det verkar som de flesta här bortser från konsekvenserna som EU-medlemskapet faktiskt har. Svenska jurister utesluter svenska affärsjurister från den lilla svenska marknaden. I verkligheten konkurrerar jurister inom EU affärsrätt mot alla andra jurister med EU-medborgarskap oavsett nationalitet. Fundera lite på non-diskriminerings reglerna och ni kommer att inse hur EU-rätten påverkar svenska förhållande de facto. Hur kan ni vara säkra att en viss juristutbildning från Budapest är sämre eller bättre än den från Uppsala? Jag tror att en smart arbetsgivare skulle vara mer intresserad av individens kompetens och potential att utvecklas än att tänka på vilket studentkår denna hör till. Däremot är jag medveten att affärsjuridiska program inte ger undervisning i processrätt. Det är kanske på tiden att ändra på det och bevilja en möjlighet till dessa studenter att skaffa sig den kompetensen som krävs för att ha en helhetsbild över juridiska förhållanden.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
David
28 oktober 2012 17:58

Jag tog examen från Jönköping för ett flertal år sedan. Arbetar i dag som Processförare på en statlig myndighet. Fick jobbet i konkurrens med jur kandare. Har aldrig varit någon diskussion om min kompetens. Handleder sedan något år även nya Processförare med jur kand examen. Det enda som räknas är vad du presterar inget annat. Du får stor del av din utbildning på jobbet och genom erfaenheter och inte i skolbänken. Där läggs bara grunden till det juridiska tänkandet. Du kan vara advokat men det är inget värt om du inte vinner dina case i domstol!

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Gustav
14 november 2012 15:10

Till framför allt Mr: Undrar vilka studenter du har pratat med som studerat i både Linköping och Stockholm. Jag som har tagit båda examen kan informera om att det är klart högre standard på utbildningen i Linköping än i Stockholm. Det flesta kurser sköts på ett mer proffsigt och utvecklande sätt och det ställs högre krav på studenterna. De flesta kurser på SU kan klaras utan vidare förstudier vilket inte gäller LiU. HSV:s utvärderingar av utbildningarna visar ju även klart att utbildningen i Linköping är bättre än Stockholms i dag. Jag kan dock endast svara för juristutbildningarna på SU och LiU. Fattar å andra sidan inte varför det gnälls på att person med affärsjuridisk examen inte kan bli invald i advokatsamfundet. Det klart en yrkeskår som funnits ett antal hundra år skyddar sig själv mot en utbildning som endast funnits i 15 år. Lös problemet med att skaffa en jur. kand. All det som jag lärt mig i Linköping är ändå ovärderligt för mig idag och ger mig hela tiden fördelar mot de som endast har studerat en jur. kand.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll

Ny delägare i Bird & Bird

Martin Folke ansluter som delägare i Bird & Bird i januari.

Nya domarutnämningar

Regeringen har utnämnt fyra rådmän i Nacka tingsrätt.

Glimstedt renodlar verksamheten

Advokatverksamheten kommer att bedrivas under de nya varumärkena Born Advokater i Stockholm och Norma Advokater i Göteborg. Samtidigt fortsätter Glimstedts verksamhet på tolv kontor i Sverige.

Fröberg & Lundholm rekryterar

Fröberg & Lundholm Advokatbyrå har rekryterat Siri Strömberg från Vattenfall samt biträdande juristen Frida Andersson.

Ny generaldirektör för Brottsoffermyndigheten

Den 1 november tillträdde Anders Alenskär som generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.

Foto © tomloel

Ny domare

Regeringen har den 18 november utnämnt en hovrättslagman.

IMY varnar Migrationsverket

Integritetsskyddsmyndigheten varnar för risken att Migrationsverkets hantering av ett visumsystem mellan EU-länderna kan strida mot dataskyddsförordningen.

33 advokater

Advokatsamfundet har antagit 33 ledamöter och 28 advokater har lämnat samfundet.

Foto Mikael Damkier

Domarutnämningar

Regeringen har den 11 november utnämnt två hovrättsråd och ett tekniskt råd.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt