Bli kund Annonsera
fredag 5 juni 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 3 maj 2019,

Utvidgad beredskap för tingsrätterna ska stärka rätten till försvarare

Domstolarna ska kunna förordna offentliga försvarare utanför kontorstid, årets samtliga dagar. Den utvidgade beredskapen bygger på att landets tingsrätter gemensamt ansvarar för bemanningen. Det är huvuddragen i det uppdrag Domstolsverket redovisar till regeringen.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Domstolsverket fick den 7 mars i uppdrag av regeringen att lämna förslag för utvidgad beredskap vid tingsrätterna för brådskande beslut om förordnande av offentliga försvarare. Bakgrunden till uppdraget är EU:s rättshjälpsdirektiv. Direktivet innebär att förordnande av försvarare ska fattas av en behörig myndighet utan onödigt dröjsmål.

- Domstolsverket har på den korta tid som stått till förfogande för uppdraget arbetat intensivt och i samverkan med domstolar och berörda aktörer. Vi har nu tagit fram ett förslag som redovisats till regeringen, säger Martin Holmgren, generaldirektör för Domstolsverket i ett pressmeddelande.

Det förslag som Domstolsverket lämnar innebär i korthet att tingsrätterna ska ha utvidgad beredskap för att förordna offentliga försvarare i särskilt brådskande fall. Beredskapen ska finnas klockan 17-24 årets alla dagar. Samtliga tingsrätter i landet delar på beredskapen, i två geografiska områden. Bemanningen sköts enligt ett rullande schema, och bygger på att en domare har beredskap i varje område. 

Domstolsverket föreslår att den utvidgade beredskapen införs den 1 januari 2020. 

Foto Vitaliy Pakhnyushchyy

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 4 juni utnämnt två rådmän och två tekniska råd.

Från Roschier till Hannes Snellman

Ola Åhman, som är specialiaserad på börsjuridik, har anslutit sig till Hannes Snellman som delägare i aktiemarknadsgruppen.

Var tionde incident är ett it-angrepp

Datainspektionen publicerar en rapport som analyserar de personuppgiftsincidenter som orsakas av olika former av it-angrepp.

Carler ändrar verksamhetsmodell

På advokatfirman Carler har de yngre delägarna har tagit över stafettpinnen och driver verksamheten vidare, i en lite förändrad tappning och som ett true partnership.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 14 maj utnämnt åtta nya domare, varav tre lagmän.

Foto Andrey Popov

Digitala förhandlingar fortsätter öka

Förra veckan genomfördes drygt 3.000 videokonferenssamtal från förhandlingssalar runt om i landet, vilket är en fördubbling jämfört med förra året.

Foto Dan Burch

Kamera- bevakning i hyreshus granskas

Datainspektionen ska undersöka hur ett kommunalt bostadsbolag i Uppsala gjort den rättsliga bedömning som krävs för att få kamerabevaka i trapphus.

Fel publicera känsliga personuppgifter

Datainspektionens granskning visar att Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län gjort fel vid publicering av känsliga personuppgifter på regionens webbplats om en patient som är intagen på rättspsykiatrisk klinik.

Jurist blir generaldirektör

Professor Per Bergling har utsetts till generaldirektör och chef för Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt