Bli kund Annonsera
torsdag 13 augusti 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 28 september 2012,

Rättegångstecknare i uppmärksammade brottmål

Sedan tidigt 80-tal har Sten Johnson anlitats som rättegångstecknare av bland annat SVT. Han har tecknat från kända rättegångar som Helén-mordet och Rödebymålet.
Sten Johnson
Foto: Självporträtt av Sten Johnson
Från rättegången mot Helén Nilssons mördare
Foto: Teckning av Sten Johnson

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Sten Johnson har sedan tidigt 80-tal tecknat i brottmålsrättegångar från olika domstolar. Som frilansare får han uppdrag av bland annat SVT och TV4. Han har bara tecknat från brottmål och det har alltid varit uppmärksammade, massmediala mål.

Kända rättegångar som Sten Johnson tecknat från är bland annat den om mordet på Helén Nilsson 2005 och Rödebymålet 2008. Hans strävan är att göra bilderna porträttlika. Det är oftast inte han själv som avgör vad som ska tecknas av, utan det görs i samråd med reportern som skriver om rättegången. Men han berättar att den person han sympatiserar med ofta blir "snällare" tecknad.

- Bilderna uttrycker en känsla, säger han.

Sten Johnson säger att eftersom det är uppmärksammade mål har det ofta medfört att det blivit trångt bland åhörarna.

- Ofta får man vänta på att bli insläppt och det blir trångt att teckna med alla människor runt omkring, berättar han.

De olika beställarna av teckningar har olika avtal om sändningsrätten. Det är alltid tecknaren som har upphovsrätten, säger Sten Johnson, men det är olika i vilken utsträckning som tv-bolagen har viss sändningsrätt eller om de enbart betalar timlön för själva tecknandet.

Det är, enligt Sten Johnson, inte längre så vanligt med rättegångsteckningar. Istället används nyhetsgrafik - kartskisser med bland annat pilar och infällda bilder.

1 TIDIGARE KOMMENTAR
Kerstin Olsson
1 augusti 2020 13:16

Hej, hur blir man domstolstecknare. Jag målar mycket porträtt.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Foto ©kzenon

Svårt köpa juridiska tjänster

Enligt en ny undersökning från Konsumentverket tycker Sveriges konsumenter att det är svårt att veta vilka juridiska tjänster man ska välja och vad man får för pengarna.

Nya lagar i augusti

Den 1 augusti försvinner kravet på tillstånd för kamerabevakning i vissa situationer och nya regler börjar gälla med syftet att förbättra informationsutbytet mellan polis och socialtjänst.

Foto Roland Magnusson

Svensk seger i nordisk juristtävling

Det blev svensk vinst för sex studenter vid Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet i årets omgång av den "Nordiska Rättegångstävlingen om de Mänskliga Rättigheterna".

Foto Roland Lundgren

Dom mot Kinaambassa-dör överklagas inte

Åklagarna har beslutat att inte överklaga domen från Stockholms tingsrätt om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Foto © Mikael Damkier Dreamstime.com

Juridiska problem med digital vård

I en ny rapport visar Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i juridik vid Stockholms universitet, på ett antal svårigheter med dataskydd för digitala vårdtjänster.

Foto designtock

JO utreder kommuners utlämnande av coronauppgifter

JO har beslutat att utreda en anmälan mot åtta kommuner och en region som påstås ha samordnat sin hantering av en journalists begäran om att få ta del av uppgifter som rör covid-19.

Särskilt sändebud mot organiserad brottslighet

Juristen och före detta ambassadören Håkan Jevrell har utsetts till regeringens särskilda sändebud mot organiserad brottslighet.

Foto Andrey Popov

Ny generaldirektör för Domstolsverket

Kammarrättspresidenten Thomas Rolén har utsetts till generaldirektör för Domstolsverket, en tjänst han tidigare innehaft 2005-2007.

Byggstart för Hudiksvalls tingsrätt

Projektet med ny- och ombyggnation av domstolen i Hudiksvall kommer att starta i september och beräknas vara slutfört 2022.

Foto Patrik Svedberg

Nya regler vid halvårsskiftet

Kring halvårsskiftet 2020 börjar ett antal nya lagar och förordningar att gälla.

Mats Melin leder coronakommissionen

Ordförande i den kommission som ska granska Sveriges hantering av coronapandemin blir före detta justitierådet Mats Melin.

Ny ledning vid Juridiska institutionen i Umeå

Den första juli tillträder Ulf Vannebäck som prefekt vid Juridiska institutionen, Umeå universitet. Tillsammans med Lena Landström och Johan Lindholm bildar han den nya ledningen vid institutionen.

Ny domstols- byggnad i Jönköping

Regeringen har gett klartecken för en ny domstolsbyggnad i Jönköping, som ska inrymma Göta hovrätt och Kammarrätten i Jönköping. Byggstarten är planerad till hösten och inflyttning sker hösten 2022.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 1 kommentar

Foto © tomloel

Rekordmånga vill bli notarie

Intresset för att bli notarie är just nu rekordstort. Inte sedan 1990-talet har så många sökt till höstens notarietjänstgöring, visar antagnings- processen som just nu är i full gång hos Domstolsverket.

Ny delägare i Kilpatrick Townsend

Tobias Öd inträder som delägare i Kilpatrick Townsend och är verksam på byråns Stockholmskontor.

Foto Rawlik Dreamstime.com

Jurister får medaljer

Flera jurister får medaljer av kungen, bland dem professorn Said Mahmoudi och advokaten Lena Frånstedt Lofalk. Även förre detta justitieministern Beatrice Ask tilldelas medalj.

Foto David Naylor

Ny ledning i Uppsala

Den 1 juli tillträder professor Anna Singer som ny dekan för Juridiska fakulteten vid Uppsala Universitet, samt professor Anna Jonsson Cornell och docent Hans Eklund som prodekaner.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt