Bli kund Annonsera
fredag 26 april 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 8 oktober 2012,

Slipper skuld för skolfoton

Hovrätten anser att den 24-åriga kvinnan inte behöver betala de skulder för skolfoton som hon ådrog sig som omyndig. - Effekten av domen blir att alla avtal från 1995 och framåt är ogiltiga om man inte har haft samtycke från överförmyndaren, säger Pär Magnusson på Konsumentombudsmannen.

Under flera år ingick den då omyndiga kvinnans mamma ett flertal avtal om kreditköp gällande skolfoton för sin dotters räkning. Mamman betalade inte för fotografierna och när dottern blivit myndig krävde inkassobolaget att hon skulle betala skulderna.

Tingsrätten kom fram till att avtalen var ogiltiga eftersom det saknades samtycke från överförmyndaren. Domstolen tolkade lagstiftningen så att en förälder inte har rätt att skuldsätta sitt barn vare sig enligt lydelsen i 1995 års föräldrabalk eller i 2009 års lydelse.

Samtycke krävs

Hovrätten instämmer nu till fullo i den bedömningen.

- Det var inte så oväntat. Även om 2009 års regler är lite tydligare vad gäller skuldsättning av barn gällde förmodligen samma regler även tidigare. Men eftersom det handlar om så många drabbade barn är det skönt att undanröja alla oklarheter i lagstiftningen, säger Pär Magnusson, byråchef på Konsumentombudsmannen.

Enligt honom är det frekvent förekommande att föräldrar ingår avtal där de inte är part utan agerar som företrädare för barnet. När föräldern sedan inte betalar så är det barnet som blir skuldsatt.

- Vi har valt att gå in som ombud i det här målet eftersom det dels finns ett starkt allmänintresse, dels ett prejudikatintresse gällande den här typen av fordringar. Det är väldigt många barn som berörs av de här frågorna och vi hoppas därför att många skuldsatta barn ska kunna dra nytta av domen.

- Effekten av domen blir att alla avtal från 1995 och framåt är ogiltiga om man inte har haft samtycke från överförmyndaren, avslutar Pär Magnusson.

Fredrik Engström på Engström & Hellman AB är överens med Konsumentombudsmannen om att det efter 2009 inte varit möjligt att ingå den här typen av avtal, inte ens med målsmans samtycke, men anser att rättsläget varit oklart mellan 1994 och 2009. Man har därför valt att tillsammans med Konsumentombudsmannen driva fram en prövning av frågan.

- Vår uppfattning är att det varit möjligt att ingå bindande avtal med målsmans samtycke innan 2009. Men självklart kommer min huvudman att rätta sig efter domen om den står fast, säger Fredrik Engström.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt