Bli kund Annonsera
onsdag 27 maj 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 13 maj 2019,

Förundersökningen i Assangeärendet återupptas

Vice överåklagare Eva-Marie Persson har beslutat att återuppta den nedlagda förundersökningen om Assangeärendet.

Åklagaren kommer inom kort att begära Julian Assange häktad i sin frånvaro, på sannolika skälmisstänkt för en våldtäkt som begicks i augusti 2010.

För att kunna verkställa häktningsbeslutet kommer åklagaren att utfärda en europeisk arresteringsorder. Det framgår av ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

- I och med att han lämnat Ecuadors ambassad har förhållandena förändrats i ärendet och jag bedömer att det åter finns förutsättningar att driva ärendet framåt. Julian Assange har dömts för brott i Storbritannien och kommer att avtjäna 25 veckor av straffet innan han kan friges, enligt uppgifter som vi har fått från brittiska myndigheter. Jag är väl medveten om att det pågår en utlämningsprocess i Storbritannien, där han kan komma att utlämnas till USA. Vid en konkurrenssituation mellan en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk utlämningsbegäran, är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen. Utgången av den processen går inte att förutse och jag bedömer att en svensk förundersökning kan bedrivas parallellt med den brittiska handläggningen, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson i pressmeddelandet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt