Bli kund Annonsera
tisdag 26 september 2023
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 8 juni 2023,

Sommarpratare och juridik

Sveriges Radio har släppt listan över årets sommarvärdar och bland dessa ingår både en före detta partiledare och Säpochefen.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Programmet Sommar sänds i P1 i Sverigs Radio med start den 24 juni.

Bland årets programvärdar finns några personer som på ett eller annat sätt har anknytning till eller har berörts av juridikens område.

24 juni - Annie Lööf, före detta partiledare och jurist.

7 juli - Charlotte von Essen, chef för Säkerhetspolisen. Säpochefen ska enligt en kommentar till Sveriges Radio berätta om "spioner och terrorister - och att stoppa allvarliga brott innan de begås".

19 juli - Lise Tamm, åklagare vid Internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Hennes sommarprat ska handla om krigsbrott, sexhandel och varför det är viktigt att säga som det är.

28 juli - Fatemeh Khavari, människorättsaktivist.

Av uppgift från Sveriges Radio framgår att hon kom som papperslös flykting från Iran när hon var 15 år och därefter blev ansiktet utåt för organisationen Ung i Sverige, som sittstrejkade mot utvisningar av unga afghaner. Hon har tilldelats flera priser för sitt engagemang i flyktingfrågan.

Diplomat och president

Bland övriga programvärdar finns bland andra Livia Fränkel. Hon är överlevande från andra världskriget och ska prata om tonårsdrömmar, livslust och systerskapet som räddade henne. Hennes program sänds den 16 juli.

Programvärd den 17 juli är hjälparbetaren Tilde Addenbrooke  som berättar om att lämna tryggheten och flytta till Ukraina mitt under brinnande krig.

Den 26 juli är Judith Gough programvärd.  Hon är diplomat och i sitt sommarprat ska hon tala om mötet med Volodymyr Zelenskyj i Ukraina och om att vara gay som ambassadör.

Dessutom är ett stort antal personer inom idrott, kultur, media, forskning och näringsliv värdar för programmet, som avslutas den 20 augusti med att Finlands president talar om den förändrade omvärlden, Nato och vår gemensamma säkerhet.

STUDENTREPORTAGE

Meriter är mer än betyg

För fem år sedan, när jag precis hade börjat på juridikprogrammet, sa professorn att betyg inte spelar så stor roll längre. När jag fem år senare söker mitt första juristjobb spelar det istället ofta all roll. Det är en skev syn på vad meritokrati är.

EU-jurist går till Vinge

EU- och konkurrensrättsjuristen Per Hellström har anslutit till Vinge som expert.

PRAKTIKERARTIKEL

Nya upphandlingsregler

Den 15 september meddelade regeringen att man beslutat om ändringar i upphandlings-annonser i syfte att underlätta för mindre företag att delta i offentliga upphandlingar samt för att motverka oseriösa aktörer i upphandlingar. Om de nya reglerna skriver Hanna Trygg och Emelie Baniameri, Wistrand Advokatbyrå, i en ny praktikerartikel.

Foto Wavebreakmedia

Tre nya domare

Regeringen har den 21 september utnämnt tre nya domare.

Misstänks för grovt brott mot tystnadsplikt

En anställd på Attunda tingsrätt anhölls på onsdagen, misstänkt för att ha spridit sekretessbelagd information.

PRAKTIKERARTIKEL

Utdelningsbeskattning i fåmansföretag

I artikeln diskuteras två olika fall som prövats av förvaltningsdomstolarna under senare tid, som båda rört frågan om beskattningstidpunkten för utdelning från fåmansföretag.

Foto Andrey Popov

Ökade resurser till domstolarna

Domstolsverket välkomnar nu regeringens ökning av budgetmedel.

DOMARBLOGGEN

Om fiskalers utveckling

Vid Södertörns senaste utvecklingsinternat för domstolens fiskaler var temat olika strategier och metoder för att bli en bättre tingsfiskal.

Foto Wavebreakmedia

Stark arbetsmarknad för nya jurister

Årets arbetsmarknadsundersökning från fackförbundet Akavia visar på en stark arbetsmarknad för akademiker i allmänhet och jurister i synnerhet.

Foto Gamma-Man

HD prövar inte mål om grovt spioneri

Högsta domstolen har på tisdagen beslutat att inte meddela prövningstillstånd i målet där två bröder dömts för grovt spioneri och hovrättens dom står därmed fast.

Foto Natalie Oliwsson

Torsten och Ragnar Söderbergs professur i rättsvetenskap till Mauro Zamboni

Mauro Zamboni, professor i allmän rättslära vid Stockholms universitet, har utsetts till innehavare av Torsten Söderbergs professur i rättsvetenskap för perioden 2024–2027. Professuren kommer att ägnas åt forskning om lagstiftningsprocessen, med fokus på den fas där politiska intentioner omvandlas till konkreta lagtexter.

Elva nya domare

Regeringen har den 14 september utnämnt elva nya domare.

Foto Domstolsverket

Upphäver omdiskuterad lagändring

Den omdiskuterade lagändringen gällande utökad sekretess för målsäganden och vittnen ska upphävas. Det har riksdagen nu beslutat.

Foto Delphi

Nya delägare i Delphi

Advokatfirman Delphi har valt in Sandra Broneus och Karin Roberts som partners på byråns Stockholmskontor.

Vad är egentligen miljörätt?

I det senaste inlägget på Domarbloggen skriver domaren Joel Björk-Werner vid Södertörns tingsrätt om miljörätten och hur den har utvecklats till att bli ett eget juridiskt ämne.

Ny delägare i Vinge

Sam Seddigh, arbetsrättslig specialist, har anslutit som ny delägare vid Vinges Stockholmskontor.

Ökade möjligheter till internationellt advokatsamarbete

Efter att Advokatsamfundet reviderat sitt vägledande uttalande om internationellt samarbete, ökar nu möjligheterna till samarbeten med advokatbyråer i andra länder.

Åtal väckt om mord på 15-åring

Åklagaren har väckt åtal mot tio personer i ärendet om mord på en 15-åring i Skogås den 28 januari i år.

Om digitala bolagsstämmor

I anslutning till den tillfälliga stämmolagen, vilken möjliggjorde för bolag att hålla digitala bolagsstämmor helt utan fysiskt deltagande under pandemin, har regeringen nu lagt fram en proposition med avsikt att permanent tillåta digitala bolagsstämmor och om denna skriver nu Charles Arbro och Emelie Johannesson, Wistrand Advokatbyrå, i en ny praktikerartikel.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt