Bli kund Annonsera
måndag 13 juli 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 7 juni 2019,

Domarmeritering för erfarna jurister

Regeringen har beslutat om en ny möjlighet för kvalificerade och erfarna jurister att meritera sig för en ordinarie domaranställning. Den nya anställningen som adjungerat råd stärker, enligt regeringen, möjligheterna för lämpade jurister utan bakgrund i domstol att utnämnas till ordinarie domare.

Domstolar i hela landet ska, skriver regeringen i ett pressmeddelande, även i framtiden kunna rekrytera de skickligaste och för yrket mest lämpade juristerna till domare. Domaryrket behöver fortsätta att vara tillgängligt för och locka till sig erfarna jurister med olika yrkesbakgrund.

Regeringen har därför beslutat att införa en ny tidsbegränsad anställning, adjungerat råd, som innebär en sammanhållen domarmeritering i överrätt och underrätt. Anställningen ger erfarna jurister bättre möjligheter att bedöma sitt intresse för arbetet som domare, även i tingsrätt och förvaltningsrätt. Den skapar också bättre förutsättningar för att kunna bedöma lämpligheten för yrket.

Den ettåriga anställningen som adjungerat råd inleds i hovrätt eller kammarrätt och fortsätter senare i tingsrätt eller förvaltningsrätt. Den kombinerar utbildning med praktiskt arbete och är öppen för åklagare, advokater eller andra kvalificerade och erfarna jurister.

Förordningsändringarna som gör den nya anställningen möjlig träder i kraft den 1 september 2019.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt