Bli kund Annonsera
måndag 13 juli 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 12 juni 2019,

Datainspektionen granskar rätten till registerutdrag

Datainspektionen granskar nu hur Spotify hanterar rätten för personer att få veta vilka uppgifter som företaget hanterar om dem.

Myndigheten inleder nu, skriver man i ett pressmeddelande, en granskning av hur Spotify hanterar rätten till registerutdrag. Datainspektionen har blivit uppmärksammad på att det kan finnas vissa brister i hur företaget hanterar registerutdrag, bland annat att utdragen inte är kompletta och att informationen inte är tillräckligt tydlig.

– Eftersom Spotify hanterar en stor mängd uppgifter om ett mycket stort antal användare är det viktigt att användarnas begäran om registerutdrag hanteras korrekt, förklarar Karin Ekström som är jurist på Datainspektionen i pressmeddelandet.

Datainspektionen begär svar från Spotify på ett antal frågor som rör hur företaget lämnar ut registerutdrag.

– Du har rätt att vända dig till ett företag eller myndighet som behandlar dina personuppgifter och genom ett registerutdrag  få veta vilka uppgifterna är. Du ska också få information om hur uppgifterna används beskrivet med ett tydligt och enkelt språk, säger Karin Ekström.

Rätten att ta del av sina personuppgifter gör, skriver Datainspektionen, det möjligt för en person att kontrollera att uppgifterna är korrekta. Det är en förutsättning för att personen ska kunna använda andra rättigheter, som möjligheten att begära att uppgifter ska rättas eller raderas eller att invända mot hur uppgifterna används.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt