Bli kund Annonsera
måndag 20 januari 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 12 augusti 2019,

Forskare får miljonbelopp för projekt om marknadsmissbruk

Helene Andersson, postdoktor vid juridiska fakulteten i Stockholm, har av Nasdaq Nordic Foundation Grant tilldelats forskningsmedel om 1.390.000 kronor för ett ettårigt forskningsprojekt om EU:s marknadsmissbruksförordning ur ett rättssäkerhetsperspektiv. Det rapporterar fakultetens hemsida.

EU:s marknadsmissbruksförordning (MAR) trädde i kraft 2017 och riktar sig till företag på värdepappersmarknaden. Den förbjuder insiderhandel, marknadsmanipulation och olagligt röjande av insiderinformation.

Vad som ska räknas som insiderinformation är inte alltid helt tydligt, men den som hanterar sådan information felaktigt riskerar tuffa sanktioner. Både företag och dess företrädare omfattas av reglerna och en fysisk person kan bland annat åläggas fängelsestraff eller böter på upp till fem miljoner euro, skriver juridiska fakulteten på sin hemsida.

Förordningen innehåller dock få bestämmelser som tar sikte på själva förfarandet och hur det ska göras rättssäkert. Risken finns därmed att effektiviteten garanteras på bekostnad av rättssäkerheten. Helene Anderssons projekt syftar därför till att analysera det gällande regelverket och föreslå eventuella ändringar som kan garantera både effektivitet och rättssäkerhet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt