Bli kund Annonsera
fredag 28 februari 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 15 januari 2020,

Ny svensk-norsk storbyrå

Vid årsskiftet gick den svenska byrån Hamilton ihop med norska Schjødt och utgör nu den största nordiska advokatfirman baserat på antal transaktioner och omsättning.
Jon Ericson

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Bakgrunden till samgåendet är en gemensam vision om att konsolidera den nordiska marknaden genom att skapa den första ledande svensk-norska advokatfirman. Det berättar Jon Ericson, delägare i byrån och verksam på Stockholmskontoret.

- Norge är Sveriges största handelspartner i Norden och efter Tyskland vår näst största handelspartner globalt. Det finns betydande synergier och tillväxtpotential att realisera från samgåendet, förklarar han.

Samgåendet kommer enligt honom framförallt att leda till att byrån växer snabbare i Stockholm än vad man hade kunnat göra på egen hand.

- Schjødt har också en hypereffektiv affärsmodell och styrning som vi kommer att implementera och kunna dra nytta av även här i Stockholm.

Med 245 jurister på den nya byrån, varav 65 i Stockholm och 180 i Norge, ser Jon Ericsson många fördelar med samgåendet.

- Förutom de direkta synergierna får vi en unik positionering. Vi blir inte bara den enda norsk-svenska advokatfirman utan vi blir även den största nordiska advokatfirman baserat på antal transaktioner och omsättning.

Hamilton blev nyligen, och för andra året i rad, utsedd till årets advokatbyrå i kategorin 200+ miljoner kronor i Regis branschundersökning.

- Vi fick också det nyinrättade klienternas M&A-pris och allt detta är förstås en bra start för den sammanslagna firman, konstaterar han.

Foto © Paulpaladin Dreamstime.com

Polisens belastnings-register granskas

Polisen har under en period skickat ut felaktiga utdrag ur sitt belastningsregister och Datainspektionen ska utreda händelsen.

Kammarrättens verksamhet

Kammarrätten i Stockholm har nu presenterat sin verksamhetsberättelse för år 2019.

Inkomna mål ökade 2019

Antalet inkomna mål till domstolarna fortsatte under 2019 att öka och ligger nu på de högsta nivåerna någonsin. Arbetet med digitalisering av verksamheten har fortsatt och resulterat i nya e-tjänster.

Hundra nya åklagare

Åklagarmyndigheten har överlämnat 2019 års årsredovisning till regeringen och av den framgår bland annat att fler åklagare än någonsin rekryterats till myndigheten.

Nya domare

Regeringen har den 20 februari utnämnt respektive anställt två nya rådmän.

Två nya delägare till Lindahl

Advokatfirman Lindahl tar in advokaterna Monica Lagercrantz och Dennis Westermark som delägare i Stockholm. Dessutom ansluter juristerna Nicklas Bexelius och Lisa Liljekvist.

Nytt hovrättsråd

Regeringen har den 13 februari utnämnt ett nytt hovrättsråd.

Ny generaldirektör för Kriminalvården

Regeringen har utsett Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren till generaldirektör för Kriminalvården.

Foto Igor Stevanovic

Översyn av domstolars oberoende

Regeringen har tillsatt en parlamentarisk kommitté som ska se över formerna för ändring av grundlag och utreda åtgärder för att stärka domstolarnas och domarnas oberoende.

Foto © Dave Bredeson | Dreamstime.com

Ingen åtgärd mot advokater i musikvideo

De tre advokaternas medverkan i en inspelning av en musikvideo i en tingsrätt bröt inte mot god advokatsed och lämnas därmed utan åtgärd av Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Foto Nagy-bagoly Arpad

Skatteverkets kontroller

Skatteverket kommer i år att granska privata kostnader och oredovisade förmåner i företag samt städ- och transportbranscherna i kampen mot svartarbete. Dessutom görs insatser mot identitetsrelaterat fusk och skenutvandring.

Felaktig kommentar av advokat

Advokaten borde inte ha kommenterat ett inlägg på Instagram på sätt som skett. Det slår Advokatsamfundets disciplinnämnd fast i ett uttalande.

Professor i offentlig rätt

Pernilla Leviner befordrades den 1 februari till professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet.

Foto stocksnapper

Stor skillnad i andelen direktavskrivna brott

Direktavskrivning av brott skiljer sig mellan landets sju regioner. Brottsstrukturen förklarar en stor del av skillnaden. Det visar en ny kortanalys från Brå.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt