
Professor kommenterar ett gemensamt EU-patent
VERKTYG
Det kommer att bli billigare och enklare för uppfinnare och företag att skydda sina innovationer i EU. Det enades EU:s medlemsstater om i fredags när de kom fram till huvuddragen för EU-patentet och en gemensam europeisk patentdomstol.
Överenskommelsen innebär ett avgörande steg mot en slutlig lösning för EU-patentet. Det kan ni läsa om på annan plats här på InfoTorg juridik.
Ett EU-patent kommer att innebära att man genom en ansökan kan få ett patent som gäller i hela EU - en marknad om 500 miljoner människor. EU-patentet ska vara kostnadseffektivt och råda bot på den situation som råder idag där det är många gånger dyrare att få ett patentskydd i EU än på våra konkurrerande marknader.
Ett skydd i 13 medlemsländer kostar idag 11 gånger så mycket som ett patent i USA. I rådslutsatserna slås det fast att årsavgifterna ska bestämmas till en nivå som ska främja innovation och den europeiska industrins konkurrenskraft.
En sensation
Överenskommelsen beskrivs av initierade bedömare som ett genombrott, ja en sensation. I princip handlar det om 40 års väntan. Och handelsminister Ewa Björling har kammat hem mycket beröm eftersom hon under Sveriges ordförandeskap är ytterst ansvarig för förhandlingarna.
Marianne Levin, professor i immaterialrätt på Stockholms universitet, ansluter sig till hyllningskören.
- Jag är jätteimponerad av att Eva Björling rodde hem det här.
Är du nöjd med förslaget?
- Det är bättre att komma vidare på detta sätt än att vänta tills allt blir perfekt.
Det talas mycket om att det blir billigare att söka EU-patent nu. Är det den stora fördelen?
- Visst blir det billigare men det handlar om att få ner språken så mycket som möjligt. Det borde räcka med engelska. Men det blir nog några års förhandlande innan de når dit.
- Först när vi får ett språk kan vi konkurrera prismässigt med USA.
Vad ser du mer för fördelar med genombrottet?
- För dem som ser EU som ett integrationsprojekt är det här ett steg i den federala riktningen. Och rent psykologiskt kommer det finnas en samhörighetskänsla i att vi är européer har ett patent.
FAKTA
Rättsområde: Patenträtt

UTBILDNING
» Till utbildningarUppdatering av domar i Infotorg Juridik
Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.
Nya domarutnämningar
Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.
Hög rankning för Lund
Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.