Bli kund Annonsera
fredag 29 mars 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 15 november 2010,

Brittiskt fokus på svensk KM-konferens

80 procent av de yngre biträdande juristernas arbete på en affärsjuridisk byrå kräver inte juridisk utbildning. Det sa Lisa Göransson på Allen & Overy när det för första gången hölls en internationell konferens om KM-rollen på våra advokatbyråer i Sverige i förra veckan. Den engelska rådgivaren Nick Jarret-Kerr betonade vikten av nya affärsmodeller i en hårdnande konkurrens och företrädare för flera engelska och nordiska byråer och konsulter beskrev de nya trenderna och strategierna på Grand Hotell i Stockholm.
Nick Jarett-Kerr, Rowena Stent och Juliet Humphries
Helena Hallgarn och Ann Björk på VQ
Reidar Gjersvik på Thommessen
Hanna Munter på Bird & Bird
Magnus Sundqvist på Ernst & Young
Ledarskapskonsulten Carl-Henrik Lange
Kommunikatören Jenny Axäll
Christine Kirchberger, Stockholms universitet

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Helena Hallgarn och Ann Björk hann bara precis grundat VQ i våras innan de började ringa runt och boka talare till konferensen om knowledge management. Med de kostnaderna var det ett riskspel som dock visade sig gå hem. Ett 50-tal deltagare och därtill sponsorer på Grand Hotel i torsdags och fredags i förra veckan förde evenemanget i hamn. Tidigare har svenska KM-anställda tvingats åka ut i Europa för att hämta inspiration men nu kunde den första konferensen hållas i Sverige. Alla stora advokatbyråer var representerade och de har mycket att fundera på när de kommer tillbaka till kontoret i dag måndag. Infotorg fungerade som mediepartner

Det engelska fokuset första dagen anslog en ton av medvetenhet om tuffare affärsklimat. Nick Jarret-Kerr, den störste stjärnan på konferensen, som arbetar som managementkonsult och rådgivare till avokatbyråer över hela världen kunde vittna om hårdare konkurrens, pressade priser, finanskrisens påverkan och behovet av nya affärsmodeller och nya strategier.

Han beskrev tio rådande trender som kräver nytänkande. Allt kanske inte går att applicera på svenska byråer och frågan är till exempel hur hans tal om branding, att stärka varumärkena, ska gå ihop med den lågmälda ton byråerna har i dag. Vi fick också se exempel på nya prismodeller som kan vara svåra att smälta för det timprisorienterade Sverige.

Mer effektiv

Caroline Malm på Gartner talade bland annat om hur man ska ta hand om all oändlig information som möter KM-avdelningen.

Janet Day på Berwin Leighton Paisner i London med sina 1500 medarbetare representerade IT-perspektivet. Hon kom in på dels hur man kan bli mer effektiv med hjälp av IT och hur IT kan bidra till nya innovativa sätt att stödja klienterna.

Lisa Göransson på Nordendelen av Allen & Overy talade om kostnadseffektiv juridisk service och olika prismodeller, hela elva stycken om jag inte räknade fel. Ett påstående som säkert fick en och annan åhörare att sätta i halsen var att 80 procent av det som unga biträdande jurister gör på affärsjuridiska byråer inte kräver juridisk utbildning. Hon avslutade med ett citat av John F. Kennedy som kunde stå som överskrift för hela konferensen: ”Change is the law of life. And those who look only to the past or present are certain to miss the future”.

Juliet Humphries, chef för knowledge and learning på Bird & Bird talade om trender inom KM och vart KM är på väg. David Fitch fortsatte sedan på torsdagseftermiddagen med sitt perspektiv som ansvarig för KM-avdelningen på Simmons & Simmons och inskärpte att KM inte är en informationsteknologi men att IT är ett verktyg som ger många möjligheter för respektive byrå.

Ledarskap och kommunikation

Rowena Stent, jurist på BAE Systems, talade om klientens förväntningar på advokatbyråer och KM-arbete i ljuset av detta.

När vi nu hade förstått vilka utmaningar som väntar KM-avdelningarna i Sverige var det dags att under dag två få verktygen och inspirationen att ta sig igenom dessa. Därför hade ledarskapscoachen Car-Henric Lange och kommunikationskonsulten Jenny Axäll på JG Communiation bjudits in som friska fläktar in i den juridiska världen. ”Bra är det bästas största fiende” sa Lange och syftade på alla dem på företagen som är nöjda med det rådande läget och inte vill förändra. Han präntade in orden veta, göra och vara för att illustrera vad som krävs för att ta sig igenom förändringar. Lange utgick mer eller mindre från det förhållandet att ledningen ska få med sig de anställda i förändringar. Han hade dock inte någon större erfarenhet från advokatbyråer där man säljer något så udda som juridisk rådgivning och dessutom kan ha svårt att enas delägare emellan.

- Ofta är det ju ledningen själv som måste övertygas, påpekade en av åhörarna.

- Då är det viktigt att paketera informationen rätt för att kunna påverka delägaren, kommenterade Lange.

Göra rätt saker

Jenny Axäll talade också om man får med sig medarbetare. Hon uppehöll sig en del vid vikten att få medarbetarna att lägga tid på at göra rätt saker. Hon menade att det gäller att tydliggöra visioner så att medarbetarna vet vad som gäller och undvika detaljstyrning vilket utgör en ständig tidstjuv. När det gäller kommunikation gentemot klienter sa Axäll att de upplever professionalitet om det ges en samstämmig bild av företaget.

Magnus Sundqvist på Ernst & Young berättade om deras KM-arbete som hunnit betydligt längre än de flesta advokatbyråer. Här betonas vikten av kundfokus och att lära känna både kunden och branschen. Som ett led i detta kartläggs till exempel både Ericsson och hela telekombranschen. Medarbetarna specialiserar sig och eftersom Ernst & Young finns i 140 länder kan de i ett slags internt Facebook delge sina kunskaper till varandra och dessutom har ett slags Wikipedia byggts upp. Problemet är dock att medarbetarna inte är så flitiga som de borde att fylla på med information.

- De är betydligt svårare att få svenskar än amerikaner att medverka. Här är revisorer rädda att göra fel.

Reidar Gjersvik Knowledge Manager på Thommessen i Norge, berättade om hur man får medarbetarna att bi kreativa och innovativa. Han informerade om ett projekt för att ta fram idéer som byrån deltar i tillsammans med flera norska storföretag. Han tröstade församlingen med att det inte behöver röra sig om stora revolutionerande idéer utan det kan handla om små förändringar i vardagen. Och det gör inget at man misslyckas ibland.

- Vi brukar fira stora nederlag bara för att visa att vi tog en chans.

Standardiserade dokument

Därefter var det dags för Helena Hallgarn och Ann Björk att lansera en svensk världspremiär. De har tillsammans med Bolagsrätt Sundsvall tagit fram standardiserade dokument som med bara några få inmatningar ger exempelvis komplett ifyllda blanketter vid nyemissioner. Det som i dag tar en biträdande jurist flera timmar kan gå på tio minuter.

Därefter var det dags för Christine Kirchberger, doktorand i rättsinformatik på Stockholms universitet att tala om de nya KM-rollerna där hon orienterade oss i sociala medier och sökmotorer. Hon pekade dock på fallgropar som hennes studenter uppväxta med Google redan faller i. De litar alltför mycket på informationen trots att till exempel bara 6 procent av världens webbsidor söks igenom av Google.

- Bara för att man kan få fram dokument betyder inte det att man kan söka.

Christine Kirchberger berättade om studenter vars källor ibland kan spåras till mycket grumliga arbeten på andra sidan jordklotet och vars trovärdighet starkt kan ifrågasättas.

Man måste ha riktiga källor i juridiska sammanhang. Det går inte bara att hitta på eller hänvisatill vad som helst.

När det gäller wikipedia förordar Christine Kirchberger interna wikisar där kvalificerad personal tillför kunskaper. Men överlag ser Christine Kirchberger positivt på de nya medierna.

- Mycket kommunikation är textbaserad vilket är bra. Man kan gå tillbaka i en mailväxling exempelvis för att minnas exakt vad som sades. Det gick inte tidigare.

Hanna Munter, knowledge manager på tioårsjubilerande Bird & Birds Stockholms-kontor, berättade bland annat om hur byrån slagit ihop KM-arbetet med learning-delen vilket varit positivt för byrån.

Nu hoppas förstås deltagarna på att KM-konferensen ska bli en årligen återkommande tradition. Det vågade dock inte Ann Björk och Helena Hallgarn lova.

PRAKTIKERARTIKEL

Sanningen om könstillhörighetslagen

Den 17 april ska riksdagen besluta om en ny könstillhörighetslag som ska göra det enklare att ändra juridiskt kön. Vad innebär det egentligen – rent rättsligt?

Ny domare

Regeringen har den 27 mars utnämnt en ny lagman.

MSA studenternas po-puläraste arbetsgivare

För femte gången erövrar Mannheimer Swartling titeln som den mest attraktiva arbetsgivaren när juriststudenterna rankar sina kommande potentiella arbetsplatser.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Ny EU-domare föreslås

Efter att ha genomfört intervjuförfarande förslår nu Domarnämnden att Fredrik Schelin utses till Sveriges domare i EU-domstolen.

Jurist blir ledamot i Fondtorgsnämnden

Chefsjuristen Anders Sjöborg förordnas som ledamot i Fondtorgsnämnden.

DOMARBLOGGEN

Häktning av barn

Om lagens särskilda krav för häktning av barn handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

52 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 52 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 14 mars. 35 advokater har utträtt ur samfundet.

Det gångna året i Advokatsamfundet

Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för år 2023 har nu publicerats.

Wistrand ingår i CMS

Efter mer än 100 år som svensk advokatbyrå integreras Wistrand Advokatbyrå med CMS och blir därfär CMS Wistrand.

Foto Andrey Popov

Nya domare

Regeringen har den 14 mars utnämnt fem nya domare.

DOMARBLOGGEN

Domarbloggen växer

Domarbloggen kommer framöver att kunna ge en ännu mer komplett inblick i svenskt rättsväsende. Detta då Förvaltningsrätten respektive Kammarrätten i Stockholm från och med nu medverkar som gästskribenter.

Ny delägare till Hammarskiöld

Sanna Isaksson har anslutit till Hammarskiöld som ny delägare med fokus på Private M&A och Private Equity-transaktioner.

Uteslutning av advokat

Advokatsamfundets disciplinnämnd har uteslutit en advokat ur samfundet. Bristerna har handlat om att advokaten åsidosatt sitt oberoende, antagit uppdrag trots att intressekonflikt förelegat och inte övervakat en biträdande jurist.

Foto Vinge

Ny VD för Vinge

Louise Brorsson Salomon, som är delägare på Vinge, efterträder under våren Maria-Pia Hope som varit VD sedan 2012.

DOMARBLOGGEN
Foto © tomloel

Vittnesstöd i domstolar

En kanske mindre känd, men ändå viktig, del i domstolarnas verksamhet är vittnesstödet och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtalas för krigsbrott

En man i 50-årsåldern åtalas nu för två fall av krigsförbrytelser i Syrien under 2015.

Foto © Valentin Armianu

Domstolar vill ha bättre registerkontroller

Domstolsverket vill se utökade möjligheter till registerkontroller i samband med anställning och har därför lämnat en hemställan till regeringen om detta.

Nya arvsregler utreds

Regeringen har tillsatt en utredning som ska göra en bred översyn av reglerna om arv och testamente.

Få förändringar i nämndemannakåren

Trots insatser för att föryngra och bredda nämndemannakåren har det endast skett marginella förändringar bland nämndemännen sedan förra valet.

Ny MP på Lindahl

Från den 1 mars har Advokatfirman Lindahls kontor i Uppsala en ny Managing Partner.

Foto GAMMA-MAN

Många utmaningar för landets domstolar

Domstolsverket har nu lämnat in sitt budget-underlag för 2025-2027 till regeringen. I underlaget lyfts särskilt frågor rörande domstolarnas förutsättningar att även fortsatt kunna avgöra mål snabbt och rättssäkert.

Ny MP på Harvest

Harvest Advokatbyrå har utsett Gustav Sälgström till ny Managing Partner. Han efterträder Amin Bell som kvarstår som partner.

Foto Per Groth

Ny Riksåklagare

Regeringen har utsett Katarina Johansson Welin till ny riksåklagare.

Åtalas för två fall av allmänfarlig ödeläggelse

Åklagaren har väckt åtal mot två personer för delaktighet i en sprängning i Uppsala i december förra året. En av personerna åtalas även för att ha placerat en sprängladdning i ett flerfamiljshus i Upplands-Bro i november.

DOMARBLOGGEN
Foto OLEKSANDR PRYKHODKO

Domstolsutveckling inom Europarådet

Karin Wennberg Boberg och Björn Lindén på Domstolsverket är engagerade som svenska experter för arbetet inom Europarådets kommitté för domstolsutveckling och om detta arbete handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Twonix

Jurister som engagerar i sociala medier

I den nyligen publicerade "Maktbarometern: Juridik", framgår vilka som engagerar och når flest svenskar på våra största sociala medier. Högst upp i flera medier kommer Ardalan Shekarabi och Elisabeth Massi Fritz.

Bank missgynnade föräldraledig kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att Klarna Bank missgynnade en kvinnlig anställd i samband med föräldraledighet och begär nu att banken betalar 135 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Foto Valery Voennyy

Året som gått i HFD

Högsta förvaltningsdomstolens verksamhetsberättelse för 2023 innehåller bland annat rättsfall i korthet, statistik samt artiklar som beskriver verksamheten och vardagen för medarbetarna på domstolen.

STUDENTARTIKEL

En tvär rättsveten- skaplig reflektion

Myndighetsutövning förekommer som rekvisit inom flertalet vitt skilda rättsområden. Med det i åtanke är det förvånande att det inte är klart vad rekvisitet omfattar. I denna artikel gör studenten Zack Norén ett försök att precisera begreppet.

Foto Sten-Åke Stenberg

HD:s verksamhet 2023

Högsta domstolen har nu publicerat sin verksamhetsberättelse för 2023. Den innehåller bland annat en presentation av två nya justitieråd och texter om den ombyggnation som genomfördes i Bondeska palatset under året

Inkomna mål ökade under 2023

Under 2023 ökade antalet inkomna mål till domstolarna. Det visar årsredovisningen från Sveriges Domstolar. Redovisningen visar också på fortsatta prioriteringar avseende digitalisering, kompetensförsörjning och säkerhet.

DEBATT

Är en uranrusch möjlig?

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vill tillåta uranbrytning i Sverige. Mellan 1960 och 2018 skedde ingen uranbrytning trots att det var lagligt. Ska uran brytas, finns ett minfält av hinder som måste övervinnas.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare ska rekryteras

Domarnämnden har beslutat att gå vidare med fyra sökanden till tjänsten som Sveriges domare vid EU-domstolen i Luxemburg.

Kammarrätten skärper säkerheten

Kammarrätten i Stockholm inrättar från och med den 22 februari en fast säkerhetskontroll.

Åklagaren avslutar Estonia-ärende

Åklagaren har beslutat att inte återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen och inte heller inleda förundersökning i samband med Estonias förlisning.

Nya domare

Regeringen har den 15 februari 2024 utnämnt fem nya domare.

Bostadsbolag diskriminerade kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när ett bostadsbolag nekade en kvinna en hyresrätt eftersom hennes inkomst bygger på sjukersättning.

Inbetalda återkrav från gärningspersoner ökar

Brottsoffermyndigheten betalar ut brottskadeersättning till brottsoffer och kräver sedan tillbaka beloppet från gärningspersonerna. Under 2023 ökade andelen inbetalda återkrav med 18 procent, vilket motsvarar cirka 9 miljoner kronor.

Foto David Naylor, Uppsala universitet

Vinterpromotion vid Uppsala universitet

Nyligen genomfördes Uppsala universitets årliga vinterpromotion. För Juridiska fakultetens räkning installerades bland annat de två hedersdoktorerna professor, dr Vesna Rijavec och Anders Eka, justitieråd och ordförande i Högsta domstolen.

Årets Advokatbyrå

Vinnarna av Årets Advokatbyrå inom ett antal olika kategorier presenterades nyligen på ett lunchevent på Berns i Stockholm.

Foto Andrey Popov

Förbättrade möjligheter till delgivning

Domstolsverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan har till Justitiedepartementet lämnat en hemställan om att regeringen närmare låter utreda och överväga förbättrade möjligheter till delgivning.

Kommun missgynnade föräldraledig kvinna

Det var ett missgynnande som är förbjudet enligt föräldraledighetslagen när en kvinna inte fick tillbaka sitt tidigare arbete när hon återgick i tjänst efter föräldraledigheten, slår Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast.

DOMARBLOGGEN

Tingsfiskaler på kurs

I det senaste inlägget på Södertörns tingsrätts blogg skriver tingsfiskalen Sofia Holje om en utbildning vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) som tingsrättens fiskaler har gått på.

Ny JO-granskning av Migrationsverket

Trots att JO vid upprepade tillfällen granskat och uttalat kritik om Migrationsverkets handläggningstider har ett stort antal anmälningar fortsatt komma med klagomål om detta. Därför inleder JO nu en ny granskning.

Nya domare

Regeringen har den 1 februari utnämnt 16 domare.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt