Bli kund Annonsera
fredag 26 april 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 22 mars 2012,

Oraklet på Delphi blickar snett uppåt framåt

BYRÅINTERVJUN: Stefan Erhag har en ny framtidsinriktad logga att leva upp till. Nu berättar han hur det ska gå till.

Stefan Erhag är managing partner på advokatbyrån Delphi i Stockholm sedan fyra år (han återvaldes för två år sedan). Byrån har nyss bytt logotype till en som pekar snett uppåt för att förmedla framtidsorientering, och konkurrenten Lindahls managing partner Mikael Smedebys stafettfråga handlar följaktligen om Delphis syn på sig själva idag och om tre år.

[Mikael Smedeby:] Vad tänker marknaden/klienterna när de hör Delphi idag, och vad vill du att de skall tänka och känna om tre år?

– Jag tror och hoppas att de har en bild av oss som en framtidsinriktad byrå, kanske mycket tack vare vår tradition av att vara involverade i IT-relaterade uppdrag och branscher. Jag hoppas att det håller i sig: något vi tror mycket på är nämligen transaktioner med ett stort inslag av IT och immaterialrätt, svarar Stefan Erhag.

Han träffar Infotorg Juridik på Delphis kontor intill Tändstickspalatset. Utsikten från Delphis takterrass och det konferensrum som intervjun genomförs i över Kungsträdgården, Stockholms centrala delar och Saltsjön är en tydlig kontrast från den som syns från Hålabäckskolan i Kungsbacka, där Stefan Erhag visar sig ha gått på högstadiet i likhet med Infotorg Juridiks reporter. Från de av skolans klassrum som har utsikt syns det mer prosaiska Inlags industriområde, med bland annat en betongpålefabrik.

Från framtid till fjolåret: vad hade ni för märkesuppdrag under 2011?
– Ett av de viktigaste är Saab-konkursen, där Hans Bergqvist på vårt Göteborgskontor utsågs till konkursförvaltare jämte Anne-Marie Pouteaux på Wistrand. Det är ett otroligt viktigt uppdrag, inte bara för oss utan även för Saabs anställda. Att vi utsågs till konkursförvaltare visar att det finns ett förtroende för oss och vår förmåga att hantera stora uppdrag.

Stefan Erhag nämner därutöver Delphis uppdrag åt Nibe i förvärvet av schweiziska värme-, kyl- och tvättmaskinsbolaget Schulthess. Projektet hanterades av delägarna Per-Ivar Svensson i Malmö, Marcus Nivinger – som kom till Delphi från G&D 2011 – och Clas Romander.

– Det var ett stort och gränsöverskridande uppdrag med många av våra jurister inblandade, säger Stefan Erhag om varför han nämner det.

Nyligen förvärvade Nibe ett industribolag i just Kungsbacka, Structurgruppen, som har cirka tio anställda (Schulthess har cirka 1 000). Säljaren Bjarke Olsen uppger till Infotorg Juridik att Delphi var involverade även denna gång (själv anlitade Bjarke Olsen Swedbank som rådgivare i transaktionen, säger han).

Åter till Stefan Erhag: han konstaterar att 2011 har inneburit att Delphi, som tidigare mest har fått vara med på midcap-bolagstranaktioner, fått allt fler uppdrag från större bolag. Nibe står visserligen på Stockholmsbörsens midcap-lista, men har ett börsvärde på över en miljard euro (den traditionella gränsen för large cap-listan).

Därutöver nämner Stefan Erhag ett private equity-uppdrag som höjdpunkt under 2011: tyska fonden Perusa köpte svenska Dynasafe, som knoppades av från Bofors 1991 och sysslar med bombdesarmering. Per Granström var ansvarig.

– Vi försöker ha en stark internationell närvaro, och reser mycket för att träffa byråer och klienter utomlands. Vi har satsat mycket på private equity under de senaste åren, och att vi får in nya fonder på det här sättet känns tillfredsställande, konstaterar Stefan Erhag.

Han säger att Delphi har fått förtroende att arbeta med flera private equity-hus vid sidan av Perusa – dock inte med Altor, vars nybyggda kontor ovanpå Hamburger Börs skymmer Delphis utsikt en smula.

Tror 2011 var rekordår

Delphis fjolår blev ett ”bra år”, enligt Stefan Erhag: omsättningen landade på strax under 300 miljoner på runt 180 medarbetare varav 130 jurister.

– Jag tror att det var ett rekordår, även om det inte var väldigt mycket högre än vårt tidigare rekord. Vad gäller 2012 har januari och februari börjat bra och vi ligger över budget, men det är lite ryckigt nu.

Stefan Erhag nämner angående det osäkra marknadsläget att Delphi är verksamma inom affärsjuridikens samtliga områden, något som är en fördel i en eventuellt vikande M&A-marknad.

– Jag läste Infotorg Juridik-intervjun med Joakim Edoff på Setterwalls, och konceptet med fullservicebyrå (en byrå som har flera olika tjänsteområden) är något även vi håller fast vid.

Han uppger apropå det att bland Delphis lönsamma uppdrag utöver M&A finns diverse ryska skiljeprocesser samt biträde i outsourcingavtal av exempelvis lönehantering och IT-drift.

– Och vår strävan är att få förtroende att arbeta med fler klienter där vi får sälja in hela vårt koncept.

Hur ser du på transaktionsklimatet nu under 2012?
– Vi är ju kanske inte med på de allra största affärerna, men inom midcapsegmentet finns det transaktioner och vi har många på gång. Men man vet inte om de blir av; det tar lång tid.

Stefan Erhag apostroferar förutom Joakim Edoff på Setterwalls även Roschiers managing partner Jens Bengtsson, som i en intervju i Infotorg Juridik nämnde sin iakttagelse om starka svenska banker.

– Så är det. Jag var på ett möte med utländska advokater förra veckan, och i exempelvis Holland, Italien, Spanien och delvis Frankrike är det mycket tuffare att få bankfinansiering.

Stort utländskt fastighetsintresse

Bland Delphis satsningar på senare tid sticker den på fastigheter ut, med flera rekryteringar och en stor transaktion mitt i Stockholm som aviseras samma dag som Infotorg Juridiks intervju sker.

Ni har rekryterat fastighetsveteranerna Magnus Björkander och Erika Rosenberg. Varför denna satsning på fastigheter?
– Dels tror vi att det kommer att ske mycket fastighetsaffärer, eftersom flera utländska aktörer är intresserade av Stockholm tack vare vår starka ekonomi och det goda ränteläget, och dels behövde vi stärka fastighetskompetensen i Stockholm för att matcha Anders Hulegårdh i Göteborg efter att han kom till oss från Setterwalls i slutet av 2010.

Bland planer på rekrytering av mer juniora jurister nämner Stefan Erhag att man om marknadsläget tillåter avser att anställa tre till fem personer inom M&A, processrätt och TMT. Under sommaren kommer dessutom fyra eller fem sommarnotarier att anlitas.

– Sedan för vi även ett par diskussioner på mer senior nivå, men det får jag återkomma om.

Vad finns det för skäl för jurister som vill röra på sig att börja på just Delphi?
– Vi har en otroligt flexibel syn på vårt arbete med mycket frihet, även om det givetvis handlar om hårt arbete. Men just att vi är framtidsinriktade tror jag är en fördel; vi sitter inte fast i några gamla traditioner.

Vad gäller eventuell utlandsetablering hävdar dock Stefan Erhag att Delphi tänker "bli vid sin läst":

– Vi är och förblir en svensk byrå och är jätteglada över de kontor vi har, slår han fast med syfte på byråns kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö – samt Linköping och Norrköping.

– Jag tror att företagen i de städerna har ganska stark lokalanknytning, och sitter man i Norrköping anlitar man nog inte gärna jurister i Linköping och vice versa, förklarar han de två östgötska filialerna.

Ökad komplexitet och priskonkurrens

Ombedd att ta fram den breda penseln skisserar Stefan Erhag upp en affärsjuridikbransch som har förändrats under den tid sedan mitten av 90-talet han har varit verksam i den – han var på Nova 1995-1999 – och som är på väg att flytta högre upp i värdekedjan:

– Klienter efterfrågar mer och mer rådgivning inom komplicerade områden, och har inte längre så stort behov av standardprodukter som exempelvis formulär; det kan andra än de stora byråerna tillhandahålla, exempelvis aktörer som VQ Legal, säger han och tillägger att VQ Legal och Delphi samarbetar.

Han nämner vidare en ökad priskonkurrens bland byråerna, och att storföretagens inköpsavdelningars inflytande ökar på bekostnad av dess juristers.

Det ogillar man väl som advokatbyrå?
– Ogillar vet jag inte, men de har en annan syn: de ser det som att de köper en tjänst bland andra, medan en jurist kanske ser det något annorlunda. Det gör att det blir tuffare för leverantörerna.

Stefan Erhag utstrålar dock hopp om framtiden när han ombeds ta på sig orakelmössan och spå:

Var befinner sig Delphi om tio år?
– Vår vision är att vi ska erkännas som en av Sveriges bästa affärsjuridiska partner. Jag hoppas att vi har uppnått och befäst det, och om vi tittar på de senaste åren har vi gått upp i olika rankningar och får smickrande omdömen.

– Men tio år är lång tid, konstaterar småbarnsfadern Stefan Erhag efter en tankepaus, och kastar en eftertänksam blick ut över Saltsjön.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt