
Stjärnadvokater har många likheter

VERKTYG
Anna Lensmar-Friedman, VD på Poolia Juridik, redovisade resultatet från företagets profileringsprojekt för ett stort antal intresserade åhörare på Stockholm Legal Business Summit på onsdagen.
Hon berättade att målet med studien hade varit att identifiera gemensamma egenskaper hos framgångsrika delägare på advokatbyråer, för att få ytterligare ett verktyg att hitta nästa generations stjärnor.
Högt rankade advokater deltog
De 30 så kallade stjärnadvokaterna som har medverkat i studien är alla högt rankade hos Legal 500 och Chambers Europe och arbetar på väletablerade affärsjuridiska advokatbyråer. Hälften av dem arbetar inom M&A, tio med tvistlösning och övriga är verksamma inom bland annat immaterialrätt och arbetsrätt.
Advokaterna fick genomgå tre väl beprövade och internationellt erkända tester; ett strukturerat personlighetstest, ett generellt begåvningstest som mäter numerisk, verbal och spatial förmåga samt ett typologiskt test som bland annat pekar på gruppbeteende och kommunikationsstil. Resultaten mättes sedan mot testernas respektive normgrupp samt mot två kontrollgrupper bestående av yngre respektive mer seniora affärsjurister.
Baserat på resultaten från kontrollgrupperna, målade Anna Lensmar-Friedman upp bilden av den typiska juniora juristen som en abstrakt tänkande person, med sinne och intresse för detaljer, som gillade att lösa svåra problem men som samtidigt var riskavert och förhållandevis smidig vid konflikter. De yngre juristerna var även ihärdiga och motiverades av långsiktiga mål och att leverera kvalitet, utan att vara särskilt tävlingsinriktade.
Stjärnadvokaterna mer riskbenägna och mindre detaljstyrda
Men personlighetstesterna för stjärnadvokaterna visade helt andra personlighetsdrag, avslöjade Anna Lensmar-Friedman. Studien visar att den typiska stjärnadvokaten är en så kallad ”doer”, mindre intresserad av abstrakta resonemang och som inte låter sig hindras av detaljer annat än när det är absolut nödvändigt. Stjärnadvokaterna är också förhållandevis riskbenägna, har lätt att visa känslor och är relativt orädda för konflikter. De har ett mycket högt intresse av att leda och att själva stå i centrum. De är också mycket tävlingsinriktade och motiveras av att vinna, men också i hög grad av att träffa nya människor och ha många sociala kontakter.
Enligt Anna Lensmar-Friedman var dessa egenskaper tydliga för en stor majoritet av stjärnadvokaterna och helt oberoende av kön, ålder och vilken byrå de arbetade på.
Begåvningstesterna visade att de deltagande advokaterna var normalbegåvade, som väntat något starkare språkligt och numeriskt än spatialt.
Processrättarna smartare
En liten grupp skiljde sig dock från de övriga stjärnadvokaterna, nämligen processrättsjuristerna. Inte bara har de fått högre resultat på begåvningstesterna, de är också mer intresserade av abstrakta resonemang och mer orädda vid konflikter. De har inte heller något direkt bekräftelsebehov eller behov av att stå i centrum, vilket förvånade Anna Lensmar-Friedman med tanke på att de uppträder i rätten. I återkopplingssamtalen hade flera processrättsjurister kommenterat att agerandet i rättsalen bara var skådespeleri. Att vara en bra tvistlösningsjurist handlar mer om att kunna fakta och att vara cool och tänka snabbt när något överraskande händer i processen.
På frågan varför de hade blivit framgångsrika, hade processrättsjuristerna svarat att de gillade komplexiteten i arbetet. Att lösa svåra juridiska problem och konflikter var det som motiverade dem att arbeta hårt. Detta i kontrast till M&A-advokaterna, som uppgav sig vara mer styrda av pengarna eller att tillhöra ett vinnande lag.
Anna Lensmar-Friedman avslutade med att berätta att många av advokaterna kände igen sig själva i den juniora juristens profil när de var yngre. Slutsatsen var att man inte föds stjärna, man blir stjärna. Men vad genererar då förändringen? Att ha en bra mentor var ett av svaren från studien, att känna sig trygg var ett annat samt förstås att jobba hårt och vara villig att lägga in de timmar som krävs.

UTBILDNING
» Till utbildningarUppdatering av domar i Infotorg Juridik
Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.
Nya domarutnämningar
Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.
Hög rankning för Lund
Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.