Bli kund Annonsera
måndag 17 december 2018
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 14 juni 2018,

Juristerna som sommarpratar

Här är listan med jurister som är värdar i programmet Sommar i Sveriges Radio.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Programmet Sommar sänds i Sverigs Radio P1 med start den 23 juni.

Bland årets programvärdar finns några jurister och personer som på ett eller annat sätt har anknytning till eller har berörts av juridikens område.

29 juni - Anna Serner, jurist och vd för Svenska Filminstitutet.

16 juli - Anders Thornberg, nytillträdd rikspolischef efter att ha varit generaldirektör för Säkerhetspolisen.

Han ska enligt en kommentar till Sveriges Radio "berätta om polisen som jag nu är en stolt ledare för och hur jag ser på våra utmaningar" samt "nämna några av händelserna som jag varit med om under mina år som Säpo-chef".

23 juli - Beatrice Fihn, svensk jurist, bosatt i Genève och chef för ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.

Det är en paraplyorganisation som samlar ett stort antal aktörer som jobbar mot kärnvapen. Organisationen tilldelades Nobels fredspris 2017.

Kriminalreporter och migrationsexpert

Bland övriga programvärdar finns bland andra Kaj Linna, som efter 13 år i fängelse friades i det så kallade Kalamarksmordet. Hans program sänds den 25 juni.

Den 6 juli är författaren och journalisten Katarina Wennstam programvärd. Hon skriver om mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sin sexualitet. Hon har arbetat som kriminalreporter och tilldelats Advokatsamfundets Stora Journalistpris.

Programvärd den 10 juli är fadern till den elvaåriga flicka som var ett av offren i terrorattacken på Drottningatan i Stockholm den 7 april 2017.

Den 10 augusti är Ingrid Wall programvärd. Hon arbetar som kommunikationschef och är mor till journalisten Kim Wall som dödades under ett reportage om danske uppfinnaren Peter Madsen.

Programvärd den 15 augusti är statsvetaren Suad Ali som har arbetat med migrationsfrågor i sex år och är expert hos Migrationsverket.

Hon säger i en kommentar till Sveriges Radio att "mitt sommarprat kommer handla om drömmar och hur jag alltid sätter upp en bild på FN-skrapan för att påminna mig själv om vart jag vill. Men även om det som i stunder tvingat mig att ta ner bilden".

Dessutom är ett stort antal personer inom idrott, kultur, media, forskning och näringsliv värdar för programmet, som avslutas den 19 augusti.

Foto Wavebreakmedia

Nya domare

Regeringen har den 12 december utnämnt en lagman, sju rådmän och ett tekniskt råd.

Forskare får rätts- vetenskapligt pris

Lundaforskarna Niklas Arvidsson och Lotta Maunsbach belönas för framstående insatser och får ta emot Emil Heijnes rättsvetenskapliga pris.

Foto Micke Lundström

Ny general- sekreterare i Advokat- samfundet

Advokatsamfundets styrelse ha beslutat att utse advokaten Mia Edwall Insulander till ny generalsekreterare.

42 nya advokater

Sveriges advokatsamfund antog 42 nya ledamötervid sitt sammanträde den 7 december.

Baker McKenzie rekryterar inom skatt

Advokatbyrån Baker McKenzie växer och rekryterar Caroline Johansson och Linn Nordqvist till skattegruppen.

Ny legal futurist på Synch

Synch har utnämnt Viveca Fallenius till legal futurist och den nya rollen ska fokusera på värdedriven innovation.

Foto © Elnur

Konkurrensverket premierar uppsatser

Konkurrensverket arrangerar varje år en uppsatstävling för studenter och i år gick tre av de fem priserna till juriststudenter.

Forskningsmedel till projekt i offentlig rätt

Riksbankens jubileumsfond har tilldelat professor Henrik Wenander vid Lunds universitet knappt två miljoner kronor i forskningsmedel.

Ny delägare i Wollsén Albinsson

Wollsén Albinsson Advokatbyrå har utsett en ny delägare inom området fastigheter – denna gång med specialiseringen skatterätt.

Foto EU-domstolen

Åtta sökanden till EU-domartjänst

Ansökningstiden för tjänsten som Sveriges domare i EU-domstolen i Luxemburg har nu gått ut och åtta stycken kvalificerade svenska jurister har anmält sitt intresse.

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Myndigheten ska undersöka hur SL har resonerat kring de personuppgifter som kommer att samlas in i samband med att biljettkontrollanter nu börjar att använda kroppskameror.

Foto Bengt Hultqvist

Konferens för framtidens domstol

Med målet att spana in i framtiden för domstolarna håller Helsingborgs tingsrätt i mars nästa år en tredagarskonferens kallad LegalTech+Design @HelsingborgsTR.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt