
Moderna och effektiva advokatbyråer?


VERKTYG
Hur moderna är våra svenska advokatbyråer? Flera advokatbyråer talar nu om alternativa prismodeller med argumentet att det inte i längden går att enbart fokusera på debiterbara timmar. En del byråer har också börjat använda sig av olika fastpris-upplägg, men innebär det att de har moderniserat och framtidsanpassat sig till den nya marknaden för juridiska tjänster?
Förändrade prismodeller är i grunden rätt ointressant om det inte bygger på ett mer kostnadseffektivt arbetssätt som i slutändan leder till lägre kostnader för kunden. Hur långt har vi egentligen kommit med att modernisera det juridiska arbetet?
Många byråer har investerat i bra IT-lösningar, men har inte alltid säkerställt att de verkligen används på rätt sätt och för att effektivisera arbetet. Det finns idag inga eller få incitament för byråer för att utarbeta effektiva arbetsprocesser, och för att säkerställa att unga biträdande jurister handleds i hur varje del av arbetsprocessen ska utföras på ett rationellt sätt, eller för att använda teknikstödet till att produktifiera tjänster.
De som har störst intresse av ett förändrat arbetssätt är klienter som bolagsjurister, men framför allt bolagens ledningar, som ser ett behov av att skära i kostnaderna för juridiska tjänster. Företagsledningarna har i flera fall börjat ställa högre krav på kontroll av budget och minskade kostnader för den juridiska verksamheten.
I USA bidrar bolagsjuristföreningen Association of Corporate Counsel till att driva denna utveckling av en mer effektiv hantering av det juridiska arbetet. Detta gör de bland annat genom att hjälpa sina medlemmar med handfasta råd för hur de kan minska sina juristkostnader och redovisa tydliga praktiska exempel på bolag som har lyckats med detta. Ett sådant exempel är British Telecom (BT) som 2010 inledde ett projekt för att minska sina juristkostnader genom att använda Legal Process Outsourcing-bolag för sina juridiska arbetsuppgifter av enklare karaktär, såsom att gå igenom och sammanställa stora mängder juridiskt material, göra utredningar och ta fram första utkast av dokument. Två år senare kunde BT hantera samma mängd ärenden som tidigare, men till högre kvalitet och till betydligt lägre kostnader. De hade då minskat juristavdelningen med 40 % och minskat kostnaderna för externa rådgivare med 11 %. Samtidigt kunde de bolagsjurister som var kvar fokusera på mer värdeskapande och kvalificerade arbetsuppgifter. Bolagsjuristerna fick helt enkelt mycket intressantare arbetsuppgifter.
För att framtidsanpassa sin advokatbyrå måste såväl affärsmodell som organisation och IT-stöd ses över, men ett första enkelt steg för att effektivisera det juridiska grundarbetet kan handla om något så simpelt som att använda IT-verktygen Word och Excel på ett effektivt sätt genom att dra nytta av inbyggd funktionalitet. Chefjuristen på KIA Motors, Casey Flaherty, har tagit fasta på detta och infört tekniktester av de advokatbyråer de upphandlar för att säkerställa att de enklare arbetsmomenten i ärenden – som vanligtvis utförs av unga biträdande jurister – verkligen utförs på ett effektivt sätt. Det är inte rimligt att de såsom kund ska betala för fem timmars arbete – med en prislapp om 1 800 kronor i timmen – för en arbetsguppgift som enkelt skulle kunna utföras på under 20 minuter om juristen bara lärt sig använda inbyggd funktionalitet i Excel.
Att börja diskutera prissättning är således att ta tag i problemet från fel ände. Fokus bör istället ligga på hur arbetet kan bli mer produktivt; hur vi kan utveckla ett arbetssätt med effektiva arbetsprocesser och IT-lösningar där vissa arbetsuppgifter produktifieras. Prissättningen kan då vila på solid grund som säkerställer fortsatt god lönsamhet för byrån. De byråer som vill ligga i framkant bör som första prioritet ha frågan om produktivitet på sin agenda. Hur kan vi säkerställa att vi kan hantera även enklare delar av ett ärende på ett kostnadseffektivt sätt?
-------------------------------------
Helena Hallgarn och Ann Björk, Virtual Intelligence VQ
UTBILDNING
» Till utbildningarUppdatering av domar i Infotorg Juridik
Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.
Nya domarutnämningar
Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.
Hög rankning för Lund
Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.