Bli kund Annonsera
måndag 29 april 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 7 oktober 2009,

Hur kan IT -företag skydda sig mot informationsstölder från anställda?

Företag vars verksamhet bygger på anställdas kunskap och kundkontakter är väldigt sårbara, särskilt om dessa värden är koncentrerade till ett fåtal nyckelpersoner. Ett IT-företags största värden är oftast immateriella och hänförliga till de anställda. Det kan få förödande konsekvenser för ett sådant företag om en nyckelperson slutar. Anna Jerndorf och My Perrone, advokater på Magnusson Advokatbyrå, gör här en genomgång av de rättsliga verktygen mot informationsstölder ur immaterialrättsligt och arbetsrättsligt perspektiv.
Anna Jerndorf, advokat och delägare, Magnusson Advokatbyrå
My Perrone, advokat, Magnusson Advokatbyrå

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Scenario

IT-företaget Masterminds har utvecklat en ny programvara. Masterminds VD, A, har en stor kund på kroken som kommer att medföra tryggade intäkter för bolaget under lång tid framöver. A överlåter åt företagets programutvecklare, T, att ro affären i land. Plötsligt drar sig kunden ur affären. A får höra på omvägar att anledningen till detta är att T lovat att leverera programvaran till bättre villkor om kunden ingår avtal med T:s nystartade bolag Miniminds.

Vad gäller i den uppkomna situationen och hur kan risken för att anställda stjäl information minimeras?

Anställdas lojalitetsplikt

En arbetstagare har, så länge denne är anställd, en lojalitetsplikt mot sin arbetsgivare. Att under anställningen bedriva med arbetsgivaren konkurrerande verksamhet utgör ett brott mot lojalitetsplikten, vilket kan ge arbetsgivaren rätt att avskeda den anställde och en skyldighet för den anställde att betala skadestånd. I rättspraxis har fastställts att även att förbereda konkurrerande verksamhet under anställningen, till exempel att ta kontakt med företagets kunder och andra anställda i syfte att förmå dem att anlita/ gå över till den konkurrerande verksamheten, utgör ett brott mot lojalitetsplikten.

I några fall har det räckt med att den anställde registrerat ett nytt bolag med verksamhet som delvis sammanfallit med arbetsgivaren eller att den anställde förberett konkurrerande verksamhet genom att ta kontakt med myndigheter.

Lagen om företagshemligheter

Skulle den konkurrerande verksamheten innebära att den anställde utnyttjar företagshemligheter kan detta utgöra ett brott mot lagen om skydd för företagshemligheter. Denna lag tillämpas om den anställde har utnyttjat information som arbetsgivaren håller hemlig och det kan innebära fara i konkurrenshänseende om informationen röjs. Lagen kräver också att den anställde har insett eller åtminstone borde ha insett att han tog del av en företagshemlighet som inte fick avslöjas. Sker utnyttjandet/röjandet efter att anställningen upphört måste det finnas synnerliga skäl för att den före detta anställde ska kunna bli skadeståndsskyldig. Synnerliga skäl har exempelvis ansetts föreligga när en anställd förberett överförande av hemlig information under anställningstiden. 

Skydd för immateriella rättigheter

Om den konkurrerande verksamheten innebär ett olovligt utnyttjande av arbetsgivarens  varumärke, patent, mönster eller upphovsrättsliga verk så gör sig arbetstagaren skyldig till immaterialrättsligt intrång. För att kunna hävda sina immateriella rättigheter krävs att arbetsgivaren har vidtagit åtgärder för att skydda dem.

Ett varumärke skyddas genom registrering hos myndighet alternativt genom inarbetning.

Den som har skapat ett mönster eller en uppfinning får skydd för sin produkt genom registrering. Ansökan om registrering kan även göras av den – person eller företag – som genom avtal har övertagit skaparens rättigheter. Om det är en arbetstagare som tagit fram en uppfinning måste arbetsgivaren som huvudregel ingå avtal med den anställde om arbetsgivaren önskar utnyttja uppfinningen. Lag om rätten till arbetstagares uppfinningar anger undantag från denna huvudregel (för arbetsgivare med kollektivavtal gäller istället Avtal angående rätten till arbetstagares uppfinningar); under vissa förutsättningar kan arbetsgivaren ha rätt att träda in som rättsinnehavare alternativt erhålla en rätt att använda den anställdes uppfinning. Den anställde har då alltid rätt till ersättning, oavsett om parterna har avtalat annat.

Upphovsrättsliga verk skyddas automatiskt utan registrering. Huvudregeln enligt upphovsrättslagen är att den som skapat verket får upphovsrätt - och därmed även ensamrätt - till detsamma. En arbetsgivare bör därför vidta åtgärder för att försäkra sig om att upphovsrätten tillfaller företaget; i annat fall har arbetsgivaren ingen rätt att använda en arbetstagares verk och kan inte heller hindra denne från att använda sitt verk i en konkurrerande verksamhet. Det finns ett par undantag från huvudregeln: En erkänd princip säger att om verket tillkommit som ett resultat av arbetstagarens arbetsuppgifter kan arbetsgivaren ha rätt att använda verket i sin verksamhet. Det är dock osäkert i vilken utsträckning detta gäller. I upphovsrättslagen finns också ett uttryckligt undantag som berör datorprogram. Upphovsrätten till datorprogram som skapats av en arbetstagare som ett led i dennes arbetsuppgifter eller efter instruktion av arbetsgivaren övergår till arbetsgivaren, såvida inte något annat har avtalats.

Påföljder

Brott mot lojalitetsplikten kan leda till avsked och skyldighet att betala ekonomiskt skadestånd till arbetsgivaren. För bestämmandet av skadestånd gäller skadeståndslagen.

Vid brott mot lagen om företagshemligheter kan arbetstagaren bli skyldig att betala ekonomiskt och allmänt skadestånd. Detta regleras i en särskild bestämmelse i lagen. Lagen öppnar även för möjligheten att kräva vitesförbud, det vill säga att domstol vid vite förbjuder den anställde att utnyttja eller röja den företagshemlighet som denne har angripit.

Intrång i annans immateriella rättigheter medför en skyldighet att betala skälig ersättning för utnyttjandet samt ersättning för ytterligare skada som intrånget har medfört. Vid bedömande av skadestånd har domstolen möjlighet att ta hänsyn även till andra omständigheter än rent ekonomiska. Den skadelidande har även möjlighet att kräva ett vitesförbud. Därutöver kan ett intrång även få straffrättsliga konsekvenser i form av böter eller fängelse.

Avtal kan förebygga informationsstöld

Arbetstagarens lojalitetsplikt gäller enbart under anställningstiden. När anställningen upphör är utgångspunkten att arbetstagaren är fri att starta konkurrerande verksamhet. Arbetstagaren är också som huvudregel fri att utnyttja företagshemligheter (se ovan om synnerliga skäl). Arbetsgivaren har därför ett intresse av att anställningsavtalet innehåller en sekretessklausul som gäller efter det att anställningen upphört samt även en konkurrensklausul.

En sekretessklausul ger större möjligheter att förhindra informationsstölder än att enbart förlita sig på lagen om företagshemligheter. Dels kan en sekretessklausul omfatta information som inte uppfyller lagens krav på företagshemlighet, dels undviker arbetsgivaren många av de rekvisit för ersättningsskyldighet som uppställs i lagen, bland annat behöver arbetsgivaren inte visa några synnerliga skäl för att ha rätt till ersättning för intrång som skett efter anställningens upphörande. Utöver ett sekretessåtagande kan arbetsgivaren även ställa krav på den anställde vad gäller hanteringen av information under anställningstiden. Det kan vara en god idé att i detta sammanhang knyta bolagets eventuella riktlinjer för informationshantering till avtalet.

Genom en konkurrensklausul i anställningsavtalet kan den anställde försättas i karantän under en viss tid efter anställningens upphörande. Skulle arbetstagaren bryta mot konkurrensklausulen blir denne skyldig att kompensera arbetsgivaren för den skada som uppkommit. Konkurrensklausulen bör förenas med en vitesbestämmelse som innebär att den anställde vid kontraktsbrott skall erlägga ett visst bestämt belopp. Genom en vitesbestämmelse behöver inte arbetsgivaren visa hur stor skada han faktiskt har lidit. Det är viktigt att vara försiktig vid utformandet av konkurrensklausuler.

En oskälig konkurrensklausul kan jämkas eller till och med förklaras ogiltig av domstol. Domstolen gör en avvägning mellan arbetsgivarens intresse av att skydda sitt know-how och arbetstagarens intresse av att fritt få utöva förvärvsverksamhet. Vid denna avvägning tar man bland annat hänsyn till den typen av företag, den anställdes position i företaget, lön och andra förmåner, omfattningen av konkurrensbegränsningen (hur länge den gäller, geografiskt område och så vidare.) samt kompensation under bindningstiden. För anställda som omfattas av kollektivavtal gäller Överenskommelse 1969 angående begränsning av användningsområdet för och innehållet i s.k. konkurrensklausuler i tjänsteavtal (”1969-års avtal”) vilket i detalj reglerar när konkurrensklausuler får användas och hur de skall utformas för att vara giltiga.

När det gäller konkurrensklausuler som ligger vid sidan av användningsområdet för 1969-års avtal har domstolarna uttalat att det är befogat med en starkt restriktiv syn på dessa klausuler.

Om företagets verksamhet kretsar kring nya produkter och idéer bör arbetsgivaren se till att skydda dessa, dels genom registrering, dels genom skriftliga avtal med anställda. Genom avtal kan arbetsgivaren försäkra sig om att alla immateriella rättigheter som ligger inom företagets verksamhetsområde tillfaller företaget och inte den anställde personligen.

Ämnets aktualitet belyses av den helt färska AD-domen 63/09. Domen belyser särskilt arbetsgivarens bevissvårigheter beträffande brott mot lojalitetsplikten och lagen om företagshemligheter samt synen på konkurrensklausuler.

Sammanfattande råd

Förebyggande åtgärder

– Skydda hemlig information genom att upprätta riktlinjer för hantering samt inför sekretessbestämmelse i anställningsavtal,

– undersök möjligheterna att införa bestämmelse om konkurrensbegränsning i nyckelmedarbetares anställningsavtal,

– skydda immateriella rättigheter genom registrering och avtal med anställda.

Åtgärder när skadan har inträffat

– Säkra bevis,

– anlita juridisk rådgivare,

– överväg olika möjligheter: Överenskommelse, skadeståndstalan, interimistiskt förbud.

Anna Jerndorf och My Perrone

Foto Boris Breytman

Förslag till ny president i Svea hovrätt

Efter att intervjuförfarande nu har genomförts konstaterar Domarnämnden att justitiekanslern Mari Heidenborg är lämplig för anställning som hovrättspresident i Svea hovrätt.

Foto Högsta domstolen

Stefan Lind- skog till CMS Wistrand

Stefan Lindskog, tidigare justitieråd i Högsta domstolen, ansluter till CMS Wistrand som senior rådgivare.

Klimatförändringarnas påverkan på juridiken

Vad betyder klimatförändringarna för rätten och juristprofessionen? Det var temat för dagen när Climate Change Counsel och JP Infonet höll i en konferens om rätten och klimatförändringarna.

Nya ledamöter i brotts-skadeersättningsnämnd

Regeringen har nu beslutat om en ny sammansättning i Brottsoffermyndighetens nämnd för brottsskadeersättning.

Foto Stuart Miles

Digitaliseringens på-verkan på lagstiftningen

Vad krävs av framtida lagstiftning för att kunna följa med den snabba tekniska och digitala utvecklingen, och riskerar vi att demokrati ersätts av teknokrati? Detta analyseras i en studie av professor Peter Wahlgren vid Stockholms Universitet.

Foto Vinge

Vinge prisades i London

Vinge tog nyligen emot fyra utmärkelser vid Managing IP EMEA Awards 2024 i London.

Kriminell mc-miljö växer i Sverige

I en ny nulägesrapport om den kriminella mc-miljön konstateras bland annat att denna miljö fortsätter att växa.

Delphi arrangerade GDPR-dag

För femte året i rad anordnade Advokatfirman Delphi i veckan GDPR-dagen i Göteborg.

Ny chefsjurist på Alecta

Karin Cederbaum blir ny chefsjurist och chef för avdelning Juridik på Alecta.

DOMARBLOGGEN

DNA som bevisning

Om DNA-bevisning i olika typer av brottmål handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Jurist får pris

Upphandlingsjurist Fredrik Rogö har fått utmärkelsen Årets inköpare 2024.

Misstänkt samband mellan tre sprängningar

Åklagarna ser ett samband mellan de sprängningar som inträffade i Hässelby, Linköping och Storvreta i slutet av september 2023, och händelserna kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk. Förundersökningarna har nu därför samordnats.

STUDENTARTIKEL

Ett urholkat anställningsskydd?

Studenten Zack Norén granskar hur arbetsbristuppsägningar i rättspraxis står sig i jämförelse med LAS ursprungliga syfte.

Foto Andrey Popov

Ersättning utreds

En särskild utredare ska nu se över regelverket för ersättning till rättsliga biträden

PRAKTIKERARTIKEL

Sanningen om könstillhörighetslagen

Den 17 april ska riksdagen besluta om en ny könstillhörighetslag som ska göra det enklare att ändra juridiskt kön. Vad innebär det egentligen – rent rättsligt?

Foto © Harvepino

Förordnandetaxan fungerar väl

Domstolsverket har nu gjort en uppföljning av den taxa i förordnandemål som infördes den 1 juni 2023.

DOMARBLOGGEN

Om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning fyller femton år i år och om den handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Bar diskriminerade gravid kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när en restaurang- och sportbar nekade en gravid kvinna fortsatt timanställning.

Foto Syda Productions

Otillräckliga åtgärder för barns rättigheter

Sverige skrev under barnkonventionen för mer än 30 år sedan och 2020 gjordes den till svensk lag. Enligt Riksrevisionens har staten emellertid inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att konventionen ska få genomslag i praktiken.

Busschaufför utsatte resenär för trakasserier

Diskrimineringsombudsmannen, DO, begär att ett regionalt länstrafikbolag ska betala diskrimineringsersättning till en kvinna för trakasserier. Enligt DO har trakasserierna haft samband med etnisk tillhörighet.

Turn Energy rekryterar Legal Counsel

Solenergibolaget Turn Energy har anställt juristen Hanna Tynkkynen.

Foto Inbj

Nya domare

Regeringen har den 4 april 2024 utnämnt sju nya domare.

DOMARBLOGGEN

Om laglighetsprövning

Varför finns det laglighetsprövning i förvaltnings-domstolarna och hur går denna till. Om det handlar senaste inlägget på Domarbloggen.

Ny lagman i Stockholm

Regeringen har den 27 mars utnämnt Göran Lundahl till lagman i Stockholms tingsrätt.

MSA studenternas po-puläraste arbetsgivare

För femte gången erövrar Mannheimer Swartling titeln som den mest attraktiva arbetsgivaren när juriststudenterna rankar sina kommande potentiella arbetsplatser.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Ny EU-domare föreslås

Efter att ha genomfört intervjuförfarande förslår nu Domarnämnden att Fredrik Schelin utses till Sveriges domare i EU-domstolen.

Jurist blir ledamot i Fondtorgsnämnden

Chefsjuristen Anders Sjöborg förordnas som ledamot i Fondtorgsnämnden.

DOMARBLOGGEN

Häktning av barn

Om lagens särskilda krav för häktning av barn handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

52 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 52 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 14 mars. 35 advokater har utträtt ur samfundet.

Det gångna året i Advokatsamfundet

Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för år 2023 har nu publicerats.

Wistrand ingår i CMS

Efter mer än 100 år som svensk advokatbyrå integreras Wistrand Advokatbyrå med CMS och blir därfär CMS Wistrand.

Foto Andrey Popov

Nya domare

Regeringen har den 14 mars utnämnt fem nya domare.

DOMARBLOGGEN

Domarbloggen växer

Domarbloggen kommer framöver att kunna ge en ännu mer komplett inblick i svenskt rättsväsende. Detta då Förvaltningsrätten respektive Kammarrätten i Stockholm från och med nu medverkar som gästskribenter.

Ny delägare till Hammarskiöld

Sanna Isaksson har anslutit till Hammarskiöld som ny delägare med fokus på Private M&A och Private Equity-transaktioner.

Uteslutning av advokat

Advokatsamfundets disciplinnämnd har uteslutit en advokat ur samfundet. Bristerna har handlat om att advokaten åsidosatt sitt oberoende, antagit uppdrag trots att intressekonflikt förelegat och inte övervakat en biträdande jurist.

Foto Vinge

Ny VD för Vinge

Louise Brorsson Salomon, som är delägare på Vinge, efterträder under våren Maria-Pia Hope som varit VD sedan 2012.

DOMARBLOGGEN
Foto © tomloel

Vittnesstöd i domstolar

En kanske mindre känd, men ändå viktig, del i domstolarnas verksamhet är vittnesstödet och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtalas för krigsbrott

En man i 50-årsåldern åtalas nu för två fall av krigsförbrytelser i Syrien under 2015.

Foto © Valentin Armianu

Domstolar vill ha bättre registerkontroller

Domstolsverket vill se utökade möjligheter till registerkontroller i samband med anställning och har därför lämnat en hemställan till regeringen om detta.

Nya arvsregler utreds

Regeringen har tillsatt en utredning som ska göra en bred översyn av reglerna om arv och testamente.

Få förändringar i nämndemannakåren

Trots insatser för att föryngra och bredda nämndemannakåren har det endast skett marginella förändringar bland nämndemännen sedan förra valet.

Ny MP på Lindahl

Från den 1 mars har Advokatfirman Lindahls kontor i Uppsala en ny Managing Partner.

Foto GAMMA-MAN

Många utmaningar för landets domstolar

Domstolsverket har nu lämnat in sitt budget-underlag för 2025-2027 till regeringen. I underlaget lyfts särskilt frågor rörande domstolarnas förutsättningar att även fortsatt kunna avgöra mål snabbt och rättssäkert.

Ny MP på Harvest

Harvest Advokatbyrå har utsett Gustav Sälgström till ny Managing Partner. Han efterträder Amin Bell som kvarstår som partner.

Foto Per Groth

Ny Riksåklagare

Regeringen har utsett Katarina Johansson Welin till ny riksåklagare.

Åtalas för två fall av allmänfarlig ödeläggelse

Åklagaren har väckt åtal mot två personer för delaktighet i en sprängning i Uppsala i december förra året. En av personerna åtalas även för att ha placerat en sprängladdning i ett flerfamiljshus i Upplands-Bro i november.

DOMARBLOGGEN
Foto OLEKSANDR PRYKHODKO

Domstolsutveckling inom Europarådet

Karin Wennberg Boberg och Björn Lindén på Domstolsverket är engagerade som svenska experter för arbetet inom Europarådets kommitté för domstolsutveckling och om detta arbete handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Twonix

Jurister som engagerar i sociala medier

I den nyligen publicerade "Maktbarometern: Juridik", framgår vilka som engagerar och når flest svenskar på våra största sociala medier. Högst upp i flera medier kommer Ardalan Shekarabi och Elisabeth Massi Fritz.

Bank missgynnade föräldraledig kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att Klarna Bank missgynnade en kvinnlig anställd i samband med föräldraledighet och begär nu att banken betalar 135 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Foto Valery Voennyy

Året som gått i HFD

Högsta förvaltningsdomstolens verksamhetsberättelse för 2023 innehåller bland annat rättsfall i korthet, statistik samt artiklar som beskriver verksamheten och vardagen för medarbetarna på domstolen.

STUDENTARTIKEL

En tvär rättsveten- skaplig reflektion

Myndighetsutövning förekommer som rekvisit inom flertalet vitt skilda rättsområden. Med det i åtanke är det förvånande att det inte är klart vad rekvisitet omfattar. I denna artikel gör studenten Zack Norén ett försök att precisera begreppet.

Foto Sten-Åke Stenberg

HD:s verksamhet 2023

Högsta domstolen har nu publicerat sin verksamhetsberättelse för 2023. Den innehåller bland annat en presentation av två nya justitieråd och texter om den ombyggnation som genomfördes i Bondeska palatset under året

Inkomna mål ökade under 2023

Under 2023 ökade antalet inkomna mål till domstolarna. Det visar årsredovisningen från Sveriges Domstolar. Redovisningen visar också på fortsatta prioriteringar avseende digitalisering, kompetensförsörjning och säkerhet.

DEBATT

Är en uranrusch möjlig?

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vill tillåta uranbrytning i Sverige. Mellan 1960 och 2018 skedde ingen uranbrytning trots att det var lagligt. Ska uran brytas, finns ett minfält av hinder som måste övervinnas.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare ska rekryteras

Domarnämnden har beslutat att gå vidare med fyra sökanden till tjänsten som Sveriges domare vid EU-domstolen i Luxemburg.

Kammarrätten skärper säkerheten

Kammarrätten i Stockholm inrättar från och med den 22 februari en fast säkerhetskontroll.

Åklagaren avslutar Estonia-ärende

Åklagaren har beslutat att inte återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen och inte heller inleda förundersökning i samband med Estonias förlisning.

Nya domare

Regeringen har den 15 februari 2024 utnämnt fem nya domare.

Bostadsbolag diskriminerade kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när ett bostadsbolag nekade en kvinna en hyresrätt eftersom hennes inkomst bygger på sjukersättning.

Inbetalda återkrav från gärningspersoner ökar

Brottsoffermyndigheten betalar ut brottskadeersättning till brottsoffer och kräver sedan tillbaka beloppet från gärningspersonerna. Under 2023 ökade andelen inbetalda återkrav med 18 procent, vilket motsvarar cirka 9 miljoner kronor.

Foto David Naylor, Uppsala universitet

Vinterpromotion vid Uppsala universitet

Nyligen genomfördes Uppsala universitets årliga vinterpromotion. För Juridiska fakultetens räkning installerades bland annat de två hedersdoktorerna professor, dr Vesna Rijavec och Anders Eka, justitieråd och ordförande i Högsta domstolen.

Årets Advokatbyrå

Vinnarna av Årets Advokatbyrå inom ett antal olika kategorier presenterades nyligen på ett lunchevent på Berns i Stockholm.

Foto Andrey Popov

Förbättrade möjligheter till delgivning

Domstolsverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan har till Justitiedepartementet lämnat en hemställan om att regeringen närmare låter utreda och överväga förbättrade möjligheter till delgivning.

Kommun missgynnade föräldraledig kvinna

Det var ett missgynnande som är förbjudet enligt föräldraledighetslagen när en kvinna inte fick tillbaka sitt tidigare arbete när hon återgick i tjänst efter föräldraledigheten, slår Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast.

DOMARBLOGGEN

Tingsfiskaler på kurs

I det senaste inlägget på Södertörns tingsrätts blogg skriver tingsfiskalen Sofia Holje om en utbildning vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) som tingsrättens fiskaler har gått på.

Ny JO-granskning av Migrationsverket

Trots att JO vid upprepade tillfällen granskat och uttalat kritik om Migrationsverkets handläggningstider har ett stort antal anmälningar fortsatt komma med klagomål om detta. Därför inleder JO nu en ny granskning.

Nya domare

Regeringen har den 1 februari utnämnt 16 domare.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt