Bli kund Annonsera
onsdag 15 maj 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 19 januari 2023,

Kryptovaluta som betalmedel för aktier

En aktuell juridisk fråga rör möjligheten att teckna sig i nyemissioner genom betalning med kryptovalutor. Genom ett avgörande från förvaltningsrätten i Härnösand den 8 november 2022 klarnar rättsläget något, även om Bolagsverket ännu verkar negativt inställda till att acceptera kryptovaluta som investeringsmedel i nyemissioner. Om det skriver advokaterna Lars Törner Larsson och Hugo Stålbröst i en ny praktikerartikel.
Lars Törner Larsson
Hugo Stålbröst

VERKTYG

»
Tipsa en vän

En av portalstadgarna i aktiebolagslagen anger att ”ett aktiebolag skall ha ett aktiekapital”. Det framgår vidare att aktiekapitalet ska vara bestämt i bolagets redovisningsvaluta, vilket kan vara antingen SEK eller EUR. Oaktat vilken redovisningsvaluta man väljer ska aktiekapitalet, efter ett antal lagändringar, numera uppgå till minst 25 000 kronor (eller motsvarande belopp i EUR).

Samtidigt finns möjligheten att betala för aktier i samband med en nyemission eller nyregistrering med annat än faktiska kronor och ören genom s.k. ”apport”. Syftet med bestämmelserna är att kunna tillskjuta egendom som är eller kan antas bli till nytta för bolagets verksamhet istället för kontant betalning och förutsätter att apportegendomen inte värderas högre än dess verkliga värde.

Frågan om möjligheten att använda kryptovalutor, i detta fallet Bitcoin (BTC), som apportegendom aktualiserades då en anmälan om nyregistrering av ett aktiebolag inkom till Bolagsverket. Bolaget skulle ha 0,0655 BTC, värderade till 25 000 kronor, som aktiekapital vilket tillsköts såsom apportegendom. Bolagsverket valde att avslå anmälan varpå den sökande överklagade till Förvaltningsrätten.

Bolagsverkets inställning

Bolagsverket konstaterade att reglerna om apportegendom främst syftar till att utgöra ett borgenärsskydd. Eftersom kryptovalutan i sig saknar ett inneboende värde och, enligt Bolagsverkets menade, det i jämförelse med aktier eller råvaror saknas ”trovärdiga och vedertagna värderingsmodeller” uppstår brister i detta skydd. Reglernas karaktär av borgenärsskydd ger för handen att apportegendomen måste kunna realiseras för att bolaget ska kunna betala sina skulder och att det därför måste finnas ett omsättningsvärde kopplat till apportegendomen.

Bolagsverket menade även att revisorsyttrandet över den tilltänkta apportegendom i sig inte innehöll några formella fel. Däremot menade Bolagsverket att yttrandet måste kunna bli föremål för granskning från myndighetens sida. Således byggde inte Bolagsverkets avslag på att tillgången i sig inte skulle vara (eller kunna bli) till nytta för bolagets verksamhet, utan det handlade främst om möjligheten att avyttra de BTC som tillskjutits som aktiekapital om så skulle behövas. I Bolagsverkets mening var den tilltänkta apportegendomen snarare att jämställa med en patentansökan eller goodwill, vilka i praxis inte accepterats som betalning för aktier då det ej går att med säkerhet tillskriva ett tydligt marknadsvärde.

Det skulle vidare anses strida mot årsredovisningslagens krav om att ge en rättvisande bild och försiktighetsprincipen vid värderingar om man skulle uppta BTC på bolagets balansräkning, menade Bolagsverket.

Förvaltningsrättens avgörande

Förvaltningsrätten menade, till skillnad från Bolagsverket, att BTC absolut kan tillskrivas ett ekonomiskt värde, som dessutom kan följas i realtid på stora handelsplattformar. Att tillgången har en hög volatilitet över tid kan således inte tolkas som att tillgången inte går att värdera. Istället menade Förvaltningsrätten att exakt samma risk gäller för aktier vilka över tid också kan sjunka i värde, och Bolagsverket har inte kunnat påvisa på vilket vis redovisning av BTC i bolagets balansräkning kommer strida mot försiktighetsprincipen.

Även Bolagsverkets syn på revisorsyttrandet kommenterades; att det inte finns några formella felaktigheter, men att det ändå ska kunna bli föremål för granskning. Såsom framgår av aktiebolagslagen ska revisorsintyget endast visas upp och Bolagsverkets granskning sträcker sig endast till att kontrollera att ansökan i övrigt har tillkommit i behörig ordning, d.v.s. att de uppfyller de formella krav som framgår av lagen – vilka Bolagsverket i målet konstaterat var uppfyllda.

Allt sammantaget menade förvaltningsrätten att den höga volatiliteten hos bitcoin BTC inte innebär att tillgången inte kan tillföras ett bolag som apportegendom. Det var således fel av Bolagsverket att neka bolaget registrering och målet återförvisades till myndigheten.

Kommentar

Det är upplyftande att se att Förvaltningsrätten i Härnösand uppvisar en så pass nykter syn på kryptovalutor som tillgångsslag. Bolagsverkets inställning i målet känns något forcerad och konstlad, och känns mer i linje med den allmänt negativa inställningen till kryptovalutor som sådana vilken råder inom vissa myndigheter. Bolagsverket har dock valt att överklaga domen till Kammarrätten varför det sista om kryptovalutor som aktiekapital betalmedel för aktier ännu inte har blivit sagt.

Foto Jiri Hera

Mediesem- inarium om brottsvinster

Åklagarmyndigheten har hållit ett kunskapshöjande medieseminarium om myndighetens arbete med att begränsa vinsterna av brott.

Får granska söktjänster

I ett nytt rättsligt ställningstagande gör IMY bedömningen att myndigheten är behörig att inleda tillsyn mot söktjänster med utgivnings-bevis med anledning av klagomål från enskilda.

RÅ vill genomföra fler bakgrundskontroller

Riksåklagaren har lämnat en begäran till regeringen om att kunna genomföra utökade bakgrundskontroller av fler medarbetare än vad som är möjligt i dag.

Klartecken för ny domstolsbyggnad

Regeringen har gett tillstånd till Domstolsverkets begäran om att ingå hyresavtal för en ny domstolsbyggnad i Växjö.

Foto TOMAS PICH

Ny domarutnämning

Johan Sjöö har av regeringen utnämnts att vara lagman i Malmö tingsrätt. 

DOMARBLOGGEN

En vanlig dag i kammarrätten

Förvaltningsmålen handlar om frågor som i stort och smått berör oss alla och det samhälle vi lever i, men trots detta är rapporteringen därifrån betydligt lägre än från den allmänna domstolarna.

Foto Boris Breytman

Förslag till ny president i Svea hovrätt

Efter att intervjuförfarande nu har genomförts konstaterar Domarnämnden att justitiekanslern Mari Heidenborg är lämplig för anställning som hovrättspresident i Svea hovrätt.

Foto Högsta domstolen

Stefan Lind- skog till CMS Wistrand

Stefan Lindskog, tidigare justitieråd i Högsta domstolen, ansluter till CMS Wistrand som senior rådgivare.

Klimatförändringarnas påverkan på juridiken

Vad betyder klimatförändringarna för rätten och juristprofessionen? Det var temat för dagen när Climate Change Counsel och JP Infonet höll i en konferens om rätten och klimatförändringarna.

Lindahl rekryterar arbetsrättsspecialist

Advokatfirman Lindahl rekryterar advokaten och arbetsrättsspecialisten Elin Pettersson. Hon tillträder den 29 april till Lindahls kontor i Uppsala.

Nya ledamöter i brotts-skadeersättningsnämnd

Regeringen har nu beslutat om en ny sammansättning i Brottsoffermyndighetens nämnd för brottsskadeersättning.

Foto Stuart Miles

Digitaliseringens på-verkan på lagstiftningen

Vad krävs av framtida lagstiftning för att kunna följa med den snabba tekniska och digitala utvecklingen, och riskerar vi att demokrati ersätts av teknokrati? Detta analyseras i en studie av professor Peter Wahlgren vid Stockholms Universitet.

Foto Vinge

Vinge prisades i London

Vinge tog nyligen emot fyra utmärkelser vid Managing IP EMEA Awards 2024 i London.

Kriminell mc-miljö växer i Sverige

I en ny nulägesrapport om den kriminella mc-miljön konstateras bland annat att denna miljö fortsätter att växa.

Delphi arrangerade GDPR-dag

För femte året i rad anordnade Advokatfirman Delphi i veckan GDPR-dagen i Göteborg.

Ny chefsjurist på Alecta

Karin Cederbaum blir ny chefsjurist och chef för avdelning Juridik på Alecta.

DOMARBLOGGEN

DNA som bevisning

Om DNA-bevisning i olika typer av brottmål handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Jurist får pris

Upphandlingsjurist Fredrik Rogö har fått utmärkelsen Årets inköpare 2024.

Misstänkt samband mellan tre sprängningar

Åklagarna ser ett samband mellan de sprängningar som inträffade i Hässelby, Linköping och Storvreta i slutet av september 2023, och händelserna kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk. Förundersökningarna har nu därför samordnats.

STUDENTARTIKEL

Ett urholkat anställningsskydd?

Studenten Zack Norén granskar hur arbetsbristuppsägningar i rättspraxis står sig i jämförelse med LAS ursprungliga syfte.

Foto Andrey Popov

Ersättning utreds

En särskild utredare ska nu se över regelverket för ersättning till rättsliga biträden

PRAKTIKERARTIKEL

Sanningen om könstillhörighetslagen

Den 17 april ska riksdagen besluta om en ny könstillhörighetslag som ska göra det enklare att ändra juridiskt kön. Vad innebär det egentligen – rent rättsligt?

Foto © Harvepino

Förordnandetaxan fungerar väl

Domstolsverket har nu gjort en uppföljning av den taxa i förordnandemål som infördes den 1 juni 2023.

DOMARBLOGGEN

Om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning fyller femton år i år och om den handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Bar diskriminerade gravid kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när en restaurang- och sportbar nekade en gravid kvinna fortsatt timanställning.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt