
Mallar byts ut mot bloggar och wikisar när byråerna samlar kunskap
VERKTYG
Knowledge management har länge förknippats med mallar och koll på den samlade rättsutvecklingen via olika databaser. Men nu genomgår denna disciplin en förändring. Det är därför ingen tillfällighet att Infotorg arrangerar den första kursen i ämnet nu på onsdag den 22 september (anmäl dig här).
Ni läsare har möjlighet att delta kostnadsfritt på kursen i Stockholms Handelskammares lokaler. Företrädare för flera stora byråer delar med av sina erfarenheter. Carl Bodén som arbetar som professional development lawyer på Mannheimer Swartling kommer att berätta om hur hans byrå organiserat KM-arbetet. Där har man tidigare låtit alla avdelningar få del av kunskaperna oavsett vilka behov de haft. Men byrån har mängder av specialavdelningar vars behov kan se helt olika ut. Därför har nu varje avdelning sin egen representant som får arbeta med KM-frågor vid sidan av den rena juridiken.
- Vi lägger upp det så att KM-arbetet sker direkt mot klienten. Jag arbetar själv som biträdande jurist på bank- och finans till 70 procent och 30 procent med KM, berättar han.
Ligga nära klienterna
På ett lite annorlunda sätt arbetar Magnus Sundqvist på Ernst & Young. Han ägnar sig över huvud taget inte åt juridik. Men han försöker få de verksamma juristerna att ligga så nära klienterna som möjligt genom att förse dem med ständig kunskap om klienterna.
- Vi använder bland annat bloggar och wikisar (wikipedia, ett slags uppslagsbok som alla får fylla i vid behov).
Magnus Sundqvist nämner som exempel att om hans byrå till exempel skulle ha Volvo som klient och det finns 200 anställda på byråns alla kontor i världen som på ett eller annat sätt arbetar med Volvo så får var och en bidra med kunskaper om kllienten i en särskild kunskapsbank som dessa har tillgång till. Det kan handla om den senaste transaktionen som företaget var inblandat i eller om ett rättsfall.
- Det blir som ett slags community, säger Magnus Sundqvist.
Detta kopplas ihop med nyhetsbrev och branschnyheter så att alla har koll på vad som händer inom respektive område. På så vis lär juristerna känna sina klienter och dess branscher.
Långt efter andra konsulter
Magnus Sundqvist som arbetat på Ernst & Young i 12 år säger att juristerna generellt ligger långt efter exempelvis managementkonsulterna när det gäller KM. Nu börjar man dock lämna wordmalls-tänkandet.
- Nu handlar det mer om att lära känna klienterna och se nya möjligheter att göra affärer. det blir mer säljdrivande och ett sammanhållet globalt tänkande.
Ann Björk som tillsammans med Helena Hallgarn lämnade Vinge i vintras för att starta VQ, Virtual Intelligence, kommer att medverka vid utbildningen och berätta om de nya vindar som blåser på KM-området.
- Vi vill fokusera på det som är det verkliga värdet och inte bara snöa in oss på mallar. Det fordrar ett nytt tänkande från jurister att köpa in extern information där det är lönsamt och i stället fokusera på mervärdet för klienten och använda IT i större utsträckning.
Ann Björk berättar att intresset för KM är riktigt stort just nu vilket inte minst deltagaranmälningarna till Infotorgs kurs visar. Nu är fokuset inte längre bara på rådgivningen utan nu sätts klienterna i centrum. Men fortfarande är det de stora byråerna som anser sig ha råd med KM-avdelningar. Frågan är om detta sprider sig och om det går att organisera inom ramen för de nuvarande personalresurserna.

UTBILDNING
» Till utbildningarUppdatering av domar i Infotorg Juridik
Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.
Nya domarutnämningar
Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.
Hög rankning för Lund
Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.