Bli kund Annonsera
söndag 19 maj 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 21 september 2011,

Debatt: Behåll nämndemännen men bredda rekryteringen

Dagens system med nämndemän bör behållas men rekryteringen sträcka sig längre än till den politiska tillsättningen. Dessutom är det kanske dags att slopa nämndemän i överinstans. Det är några av slutsatserna i debatten som anordnades av Infotorg Juridik.
Peter Enander, Förvaltningsrätten i Stockholm och Robert Schött, Kammarrätten i Stockholm
Linda Reinolds, Advokathuset Actus
David Lothigius, Lotteriinspektionen och Charlotte Necking, Kammarrätten i Stockholm
Merva Hämälainen, Helsingfors juridiska fakultet
Riksdagsledamöterna Maria Abrahamsson och Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet
Ville Carlström, moderator i debatten och redaktionschef för Infotorg Juridik, Mari Heidenborg, lagman i Solna tingsrätt och Claes Sandgren, professor i civilrätt vid Stockholms universitet

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Nämndemännens vara eller icke vara. Frågan debatterades av professor Claes Sandgren och lagman Marie Heidenborg samt riksdagsledamöterna Maria Abrahamsson och Morgan Johansson.

Claes Sandgren kallar sig nämndemannaskeptiker. Han menar att domaryrket är en professionell verksamhet som kräver utbildning och erfarenhet. Han ställer sig också frågande till varför man har nämndemän i domstolar men inte inom till exempel åklagarväsendet.

Maria Abrahamsson skulle inte ha något emot att nämndemännen avskaffas men inser att det verkar svårt att få genomfört och funderar därför över förändringar av systemet. Till exempel Finland har infört ett system där bland annat en domare, i mål om straff upp till två år, kan välja ytterligare två domare i målet och om dessa ska vara nämndemän eller juristdomare. Ett sådant system även i Sverige skulle skapa större flexiblitet.

Enligt Maria Abrahamsson bör man koppla bort den politiska utnämningen av nämndemän. Och nämndemän i hovrätt skulle kunna avskaffas eftersom de inte bör överpröva sina nämndemannakollegors avgöranden i tingsrätt. Dessutom kan man diskutera kollektiv rösträtt för nämndemän och ta bort den invidiuella röstrött som infördes på 1970- och 80-talen. Därmed skulle juristdomarens betydelse öka.

Morgan Johansson anser att systemet med nämndemän ska finnas kvar. Om man frikopplar rättsväsendet från det folkliga inslaget så minskar förtroendet för domstolarna. Genom nämndemännen finns ambassadörer för rättsväsendet som kan förklara hur domstolarnas verksamhet fungerar.

Han anser dock att man måste bredda rekryteringen och gå utanför den politiska tillsättningen av nämndemän. Men den svåra frågan är hur utnämningen i stället ska ske och vilka kriterier som ska ges betydelse.

Även Mari Heidenborg anser att det bör finnas någon form av lekmannainflytande i domstolarna men har invändningar mot hur systemet fungerar i praktiken. Bland annat finns en del vakanta nämndemannaplatser och ibland uteblir nämndemän från tjänstgöringen, vilket leder till uppskjutna förhandlingar. Det är tillåtet för partierna att nominera andra än partimedlemmar till nämndemän men det sker i princip aldrig.

Med dagens system är det svårt att hitta tillräckligt många engagerade nämndemän och därför bör rekryteringen ses över, menar Mari Heidenborg. Kanske skulle också färre nämndemän medföra mer engagerade nämndemän. Kanske bör man minska från tre till två nämndemän i tingsrätt och ta bort nämndemän i hovrätt. I förvaltningsdomstolarna kan man se över vilka måltyper som ska kräva nämndemän.

Åklagare prisas

Åklagaren Lisa dos Santos får Natur & Kulturs debattbokspris för boken "Älskade bror – en rapport från gängvåldets Sverige", som skildrar gängkriminaliteten ur en åklagares perspektiv.

DOMARBLOGGEN

Straffskärpning för brott i nätverksmiljö

Veckans inlägg på Domarbloggen handlar om den straffskärpningsregel för brott i kriminella nätverk som infördes för snart ett år sedan.

Ny vice ordförande i Försäkringskassan

Regeringen har beslutat att förordna den före detta lagmannen Anita Linder som vice ordförande i Försäkringskassan.

Foto Jiri Hera

Åklagarnas arbete med brottsvinster

Ett av Åklagarmyndig-hetens viktigaste och prioriterade uppdrag är att begränsa vinster av brott och brottslig verksamhet.

Nya domare

Regeringen har den 16 maj utnämnt 15 nya domare.

Foto STELLASALANDER

Professor i civilrätt blir ny universitetsrektor

Regeringen har beslutat att anställa Mia Rönnmar som rektor vid Malmö universitet.

46 nya advokater

Sveriges advokatsamfund antog 46 nya ledamöter vid sitt senaste sammanträde.

Får granska söktjänster

I ett nytt rättsligt ställningstagande gör IMY bedömningen att myndigheten är behörig att inleda tillsyn mot söktjänster med utgivnings-bevis med anledning av klagomål från enskilda.

RÅ vill genomföra fler bakgrundskontroller

Riksåklagaren har lämnat en begäran till regeringen om att kunna genomföra utökade bakgrundskontroller av fler medarbetare än vad som är möjligt i dag.

Klartecken för ny domstolsbyggnad

Regeringen har gett tillstånd till Domstolsverkets begäran om att ingå hyresavtal för en ny domstolsbyggnad i Växjö.

Foto TOMAS PICH

Ny domarutnämning

Johan Sjöö har av regeringen utnämnts att vara lagman i Malmö tingsrätt. 

DOMARBLOGGEN

En vanlig dag i kammarrätten

Förvaltningsmålen handlar om frågor som i stort och smått berör oss alla och det samhälle vi lever i, men trots detta är rapporteringen därifrån betydligt lägre än från den allmänna domstolarna.

Foto Boris Breytman

Förslag till ny president i Svea hovrätt

Efter att intervjuförfarande nu har genomförts konstaterar Domarnämnden att justitiekanslern Mari Heidenborg är lämplig för anställning som hovrättspresident i Svea hovrätt.

Foto Högsta domstolen

Stefan Lind- skog till CMS Wistrand

Stefan Lindskog, tidigare justitieråd i Högsta domstolen, ansluter till CMS Wistrand som senior rådgivare.

Klimatförändringarnas påverkan på juridiken

Vad betyder klimatförändringarna för rätten och juristprofessionen? Det var temat för dagen när Climate Change Counsel och JP Infonet höll i en konferens om rätten och klimatförändringarna.

Lindahl rekryterar arbetsrättsspecialist

Advokatfirman Lindahl rekryterar advokaten och arbetsrättsspecialisten Elin Pettersson. Hon tillträder den 29 april till Lindahls kontor i Uppsala.

Nya ledamöter i brotts-skadeersättningsnämnd

Regeringen har nu beslutat om en ny sammansättning i Brottsoffermyndighetens nämnd för brottsskadeersättning.

Foto Stuart Miles

Digitaliseringens på-verkan på lagstiftningen

Vad krävs av framtida lagstiftning för att kunna följa med den snabba tekniska och digitala utvecklingen, och riskerar vi att demokrati ersätts av teknokrati? Detta analyseras i en studie av professor Peter Wahlgren vid Stockholms Universitet.

Foto Vinge

Vinge prisades i London

Vinge tog nyligen emot fyra utmärkelser vid Managing IP EMEA Awards 2024 i London.

Kriminell mc-miljö växer i Sverige

I en ny nulägesrapport om den kriminella mc-miljön konstateras bland annat att denna miljö fortsätter att växa.

Delphi arrangerade GDPR-dag

För femte året i rad anordnade Advokatfirman Delphi i veckan GDPR-dagen i Göteborg.

Ny chefsjurist på Alecta

Karin Cederbaum blir ny chefsjurist och chef för avdelning Juridik på Alecta.

DOMARBLOGGEN

DNA som bevisning

Om DNA-bevisning i olika typer av brottmål handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Jurist får pris

Upphandlingsjurist Fredrik Rogö har fått utmärkelsen Årets inköpare 2024.

Misstänkt samband mellan tre sprängningar

Åklagarna ser ett samband mellan de sprängningar som inträffade i Hässelby, Linköping och Storvreta i slutet av september 2023, och händelserna kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk. Förundersökningarna har nu därför samordnats.

STUDENTARTIKEL

Ett urholkat anställningsskydd?

Studenten Zack Norén granskar hur arbetsbristuppsägningar i rättspraxis står sig i jämförelse med LAS ursprungliga syfte.

Foto Andrey Popov

Ersättning utreds

En särskild utredare ska nu se över regelverket för ersättning till rättsliga biträden

PRAKTIKERARTIKEL

Sanningen om könstillhörighetslagen

Den 17 april ska riksdagen besluta om en ny könstillhörighetslag som ska göra det enklare att ändra juridiskt kön. Vad innebär det egentligen – rent rättsligt?

Foto © Harvepino

Förordnandetaxan fungerar väl

Domstolsverket har nu gjort en uppföljning av den taxa i förordnandemål som infördes den 1 juni 2023.

DOMARBLOGGEN

Om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning fyller femton år i år och om den handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Bar diskriminerade gravid kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när en restaurang- och sportbar nekade en gravid kvinna fortsatt timanställning.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt