Bli kund Annonsera
lördag 10 december 2016
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 5 oktober 2011,

Utmanande framtid för jurister

Hur ser framtiden ut för jurister och advokatbyråer? Richard Susskind tog sig an ämnet under tisdagens välbesökta konferens som arrangerades av KM-företaget VQ.
Richard Susskind i talarstolen
Paneldebatt med Anne Ramberg, Delphis Stefan Erhag, Joakim Edoff från Setterwalls Advokatbyrå och Björn Kristiansson från Hannes Snellman
Ann Björk och Helena Hallgarn från VQ arrangerade konferensen

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Frågetecknet i titeln på hans bok "The end of lawyers?" är viktigt, sade Richard Susskind i sitt anförande som inledde konferensen. Han tycker att man ska se de förändringar som är på gång som möjligheter. Den traditionella advokatbyrån är visserligen hotad. För advokatbyråer som är villiga att ändra sitt arbetssätt och tänka i nya banor finns det däremot stora möjligheter.

Vilka ändringar krävs?

Susskind menar att klienter i första hand efterfrågar legal risk management - man vill ha juridisk hjälp för att undvika tvister, inte bara hjälp med att lösa tvister som redan uppkommit. Advokatbyråer måste börja agera mer proaktivt.

Men man kan inte heller bara se till vad klienter säger att de vill ha.

- Om Henry Ford hade frågat sina kunder vad de ville ha skulle de ha önskat en snabbare häst.

Den största utmaningen blir vad Susskind sammanfattar som "more for less".

- Klienterna är hårt pressade att hålla sina kostnader nere - det har aldrig funnits en så viktig tid att vara innovativ. Konsultbyråer som McKinsey och Accenture är ljusår före juristvärlden på det här området.

I en paneldebatt om hur det ser ut för svensk del lyfte Stefan Erhag, Advokatfirman Delphi, fram att man diskuterar mycket kring alternativa prismodeller.

Enligt Susskind är det en kortsiktig lösning som bara leder till besparingar på 10 procent. Timdebitering ser han som att jurister får betalt för att vara ineffektiva. Andra förändringar krävs. Han tycker till exempel inte att man kan fortsätta organisera sig som en pyramid med en bred bas av juniora jurister. Här kommer nya företeelser som legal outsourcing, off-shoring och "lawyers on demand", in.

- Marknaden drar åt ett håll där man är beredd att betala för expertis men inte för de stora delar av arbetet på en advokatbyrå som är rutinarbete. Det behöver inte skräddarsys för varje klient utan kan standardiseras och systematiseras. 

Dessutom framhåller Susskind att det för vissa typer av ärenden finns många andra än advokatbyråer som kan bistå klienter. Revisionsbyråer bygger juristavdelningar och är på väg in på marknaden.

Även panelen ser möjlig konkurrens därifrån - framförallt på skatteområdet, ärenden som mindre förvärv och på området för börsreglering.

- Att skydda det advokater gör och se det som att det bara är "vi som kan göra detta" är bakåtsträvande och tvärtemot vad marknaden vill ha, menar Richard Susskind.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, håller inte alls med om att branschen agerar protektionistiskt. Hon är däremot tydlig med att advokatyrket bygger på förtroende och ser problem med vad Richard förutspår om legal outsourcing som hon inte tror kommer att användas i Sverige.

Om Richard Susskind har rätt är branschen just nu inne i en förnekelsefas. Men inte heller Sverige kommer undan. Det finns fortfarande tid för ändring men om fem år kommer mycket att se annorlunda ut för advokatbyråer.

Chris Bull från Edge International var nästa talare och inne på samma spår. Han talade om liberaliseringen av advokatmarknaden i Storbritannien och vilka utmaningar och nya konkurrenter byråer nu ställs inför.

Ny domarutnämning

Marie Sobilius har utsetts till domare i Borås tingsrätt.

Domstolsrekrytering
Foto Inbj

Framtidens domar-styrka ska säkras

Antalet sökande till domartjänster vid domstolar i små- och medelstora städer minskar. För att säkra den framtida kompetensförsörjningen genomför Domstolsverket en översyn för att göra domstolarna utanför storstadsregionerna mer attraktiva.

Hur ska föredraganden lockas stanna?

Föredraganden utgör en viktig yrkeskategori i domstolarna och Domstolsverket har inlett en översyn för att göra den mer attraktiv och minska hög personalomsättning.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 3 kommentarer

Nya delägare i Mannheimer Swartling

Oscar Björkman Possne och Therese Strömshed har valts in som delägare.

UTBILDNING

16
dec

Försvararens uppdrag

Funckens gränd 1, Stockholm, kl. 09.30-16.30, Arrangör: Fakultetskurser.

10
mar

Tvistemålsprocessen II

Funckens gränd 1, Stockholm, kl. 09.15-16.00, Arrangör: Fakultetskurser.

16
mar

Licensavtalsrätt

Funckens gränd 1, Stockholm, kl. 09.30-16.30, Arrangör: Fakultetskurser.

» Till utbildningar

Seminarium om de nya upphandlingsdirektiven

Vid ett välbesökt seminarium talade två experter från Bokwall Rislund Advokatbyrå på temat konkurrensaspekter i de nya upphandlingsdirektiven.

Delägare startar ny byrå

Tre delägare lämnar Setterwalls Advokatbyrå för att driva egen advokatverksamhet inriktad mot tvister, flyg, shipping och IP.

Vinnare av årets Business Law

Efter den sista dagens tävlingar korades Nils Ivars, Uppsala universitet, till vinnare och tar därmed hem titeln Business Law Student Of The Year.

Foto ©kzenon

20 nya advokater

Advokatsamfundet har antagit 20 advokater, och 16 advokater har lämnat samfundet.

DI vägleder om drönare

Datainspektionen har tagit fram information till länsstyrelserna som kan användas vid bedömning av kameraövervakning från drönare.

Mannheimer segrade

Mannheimer Swartling slog Vinge i finalen med 10-1 och tog därmed hem guldmedaljen i Stockholms större advokatbyråers årliga innebandyturnering.

Innebandyfoton

Här publiceras lagfoton i grupperna A och B i advokatinnebandyn.  

Innebandyfoton

Här publiceras lagfoton i grupperna C, D och E i advokatinnebandyn.  

Nya domarutnämningar

Regeringen har utnämnt domare i hovrätter, tingsrätter och förvaltningsrätt.

Förhör med Julian Assange

Nästa vecka hålls förhör med Julian Assange.

Nytt pris för ökad jämställdhet

Läs om tingsnotarien som vill göra de affärsjuridiska byråerna mer jämställda.

Foto Wavebreakmedia

Ny skuldsaneringslag

Den 1 november träder en ny skuldsaneringslag i kraft. Lagen ska göra det möjligt för fler personer att ta sig ur den påfrestande situationen som överskuldsättning innebär.

Rättegång i HQ-tvisten

Den 8 november börjar tingsrättens huvudförhandling i HQ-tvistemålet.

Höjda arvoden till nämndemän

Regeringen höjer nämndemännens arvoden i två avseenden.

VQ-konferens på Grand Hotel

Årets VQ-konferens på Grand Hotel i Stockholm samlade en lång rad jurister, såväl besökare som talare, och temat för konferensen var ”reinvention and disruptive innovation”.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt