Bli kund Annonsera
fredag 26 april 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 1 december 2015,

Projekt ska öka antalet kvinnliga delägare

Kvinnor är i stor majoritet på landets juristutbildningar, men andelen kvinnliga delägare i byråerna är väsentligt lägre än manliga. Men branschens aktörer försöker nu på olika sätt ändra på detta. Medan Vinge lovar att 50 procent av alla nyinvalda delägare inom fem år ska vara kvinnor, har Stockholms Handelskammare inlett ett stort projekt för att motverka den snedvridna könsfördelningen.

Inte bara har de kvinnliga studenterna länge varit i majoritet på Sveriges juristutbildningar, deras betyg är också genomsnittligt bättre än männen och de slutför även juridikstudierna i högre grad än männen. Och av landets nyanställda jurister är sex av tio kvinnor. Men när det handlar om delägarskap är de fortfarande i minoritet.

I projektet ”Level The Playing Field”, som initierats av Stockholms Handelskammare och Swedish Women in Arbitration Network, deltar elva större affärsjuridiska byråer. Syftet med projektet är att byråerna tillsammans ska försöka hitta konstruktiva och konkreta förslag på hur fler kvinnor i branschen kan bli delägare, men även att byråerna tillsammans ska inspirera och utmana varandra att tänka nytt och större.

Grupper med byrårepresentanter

De advokatbyråer som deltar i projektet har valt ut åtta representerar från olika nivåer i organisationen, alltifrån juniora biträdande jurister till delägare och alumni, som ska träffas vid ett antal tillfällen för att diskutera och försöka komma fram till hur man kan öka jämställdheten inom advokatbranschen.

Cederquist var först ut bland advokatbyråerna att anmäla sitt intresse för att delta i programmet och man hoppas – genom sitt deltagande – både att man ska kunna inspirera andra advokatbyråer i delar där byrån kanske redan ligger i framkant, men också att man själv ska få input av andra byråer som har kommit längre.

- Vi ser att det finns många duktiga kvinnor därute och många av dem börjar på advokatbyråer, men sedan händer något på vägen och i slutändan är det ändå flest män som blir delägare. Kvinnorna väljer istället att arbeta som bolagsjurister, eller göra annan karriär. Vi vill förstå varför kvinnorna gör detta val och försöka ändra på det. Det ska ju självklart vara så att alla har samma chans och premieras på samma sätt, oavsett kön, säger Johan Lundberg, MP på Cederquist.

Jämställdhet förutsättning för bra rådgivning

En annan advokatbyrå som deltar i ”Level The Playing Field” är Setterwalls.

- Jämställdhetsfrågan är en av våra viktigaste framtidsfrågor. Får vi inte till jämställdheten kommer vi i förlängningen inte klara av att leverera det vi lovar våra klienter, nämligen förstklassig juridisk rådgivning. Vi jobbar därför på flera olika sätt med frågan, men just nu ligger stort fokus på vårt deltagande i projektet, förklarar Åsa Erlandsson, VD på Setterwalls.

På Sveriges största advokatbyrå, Mannheimer Swartling, är 30 procent av de nya delägarna sedan år 2010 kvinnor, men man säger sig vilja nå högre än så.

- Vi har arbetat fokuserat med att öka andelen kvinnliga delägare under lång tid och vi har en projektgrupp bestående av VD, delägare från styrelsen och juristutskottet, HR och representanter för våra biträdande jurister, som träffas regelbundet och arbetar med frågan på bred front, berättar byråns HR-chef Ellinor Peters.

Djupintervjuer och mentorskap

Som en första kartläggning har man nyligen genomfört djupintervjuer med de kvinnliga delägarna om vad som fick dem att ta klivet till att bli delägare på en stor advokatbyrå. Detta har sedan kompletterats med intervjuer med kvinnliga jurister för att försöka förstå deras perspektiv.

- Vi erbjuder även ett mentorskapsprogram där vi uppmuntrar till löpande diskussion kring juristens karriär på byrån. Vi tror att det är ett stort antal faktorer, både externa och interna, som påverkar en individs val att satsa på en delägarkarriär. Genom att öka förståelsen för dessa faktorer och vilka vi som arbetsgivare kan påverka, tror vi att vi kan öka antalet kvinnliga jurister som väljer att satsa på delägarskap och som med vårt stöd även når sitt mål, fortsätter Ellinor Peters.

Konstant strävan mot ökad mångfald

Strävan efter mångfald inom alla olika medarbetargrupper är en återkommande fråga på Lindahls alla kontor och i advokatbyråns styrelse, berättar Eva-Maj Mühlenbock, VD för Lindahl.

- Vi är inte nöjda med situationen idag, utan snarare tvärtom. Vi strävar alltid efter att öka mångfalden, och där är ju könsfördelningen i delägargruppen ett tydligt mått. Som byrå försöker vi bidra till en större utveckling generellt i branschen genom bland annat Kvinnlig Styrelsekompetens och projektet Hilda som drivs av Advokatsamfundet.

Eva-Maj Mühlenbock tycker sig ändå se en utveckling där allt fler unga duktiga kvinnliga medarbetare tar sig framåt med hjälp av starka kompetenser och viktiga konsultegenskaper.

- I förlängningen kommer detta även synas på bredare front inom delägargruppen, det är vi alla övertygade om. Men det är viktigt att aldrig ta utvecklingen för given, utan att hela tiden ifrågasätta invanda beteenden och synsätt, så att vi säkerställer en kultur som vi vill ha framöver, förklarar hon avslutningsvis.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt