Bli kund Annonsera
onsdag 16 januari 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 19 oktober 2017,
  1. Patricia Shaughnessy och Ann Björk

  2. Christian Sandström

  3. Ann Björk

  4. Mats Lewan

Digitalisering i fokus på årets VQ-dag

För åttonde året i rad anordnades på torsdagen VQ Forum på Grand Hotel i Stockholm.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Med rekordmånga deltagare, drygt 220 personer från såväl en mängd olika advokatbyråer och företag som från den akademiska världen, gick VQ Forum av stapeln på Grand Hotel idag. Temat för dagen var "Digital Transformation" och "Legal Artificial Intelligence".

Konferensen inleddes av dagens moderator Patricia Shaughnessy, som ansvarar för Stockholms Universitets "Master of International Commercial Arbitration Law Program (LLM)" och som även haft många svenska och internationella skiljemannauppdrag. Hon konstaterade att digitaliseringen bara är i sin linda och att juristbranschen, liksom alla övriga delar av samhället, kommer att behöva anpassa sig till en i mångt och mycket helt ny verklighet.

Dagens första talare och key note speaker, journalisten och författaren Mats Lewan, talde om den digitala utvecklingen och dess otroligt snabba tempo och hur detta förväntas bli ännu snabbare under det kommande decenniet. Är digitaliseringen ett hot eller en möjlighet, vilka verktyg behövs för att förstå dess mekanismer och hur ska jurister göra för att anpassa sig till och dra nytta av den nya verkligheten var ytterligare ämnen som Mats Lewan berörde under sitt mycket uppskattade anförande.

Christian Sandström, som är docent vid Chalmes avdelning "Science, Technology and Society" och forskar om hur teknologiskiften påverkar etablerade företag, delade med sig av de slutsatser han kommit fram till nyligen i rapporten "Disruptiv digitalisering inom marknaden för juridiska tjänster".

Enligt Sandström sker digitaliseringen av juridiken i tre olika steg. I steg ett har moderna arbetsverktyg introducerats och information som tidigare fanns i tryckt format finns nu digitalt. I steg två, som branschen nu befinner sig i, har mallhantering och produktion av juridiska dokument automatiserats och med hjälp av ny programvara har man skapat en väsentligt högre produktivitet. I det tredje steget introduceras så kallad Artificiell Intelligens (AI) där tekniken blir alltmer intelligent och kan både analysera stora mängder material samt dra egna slutsatser.

Advokaten Francesc Munoz från Spaniens största advokatbyrå Cuatrecasas, berättade därefter om hur hans byrå under det senaste året har arbetat intensivt med ett digitaliseringsprojekt och olika typer av innovationer som en del av byråns kärnverksamhet. Munoz gav konkreta tips och råd för hur advokatbyråer kan agera för att effektivsera interna processer och system, allt i syfte att kunna erbjuda klienterna bättre och snabbare rådgivning.

Under dagen följde sedan ett flertal intressanta paneldiskussioner rörande olika aspekter av digitaliseringen och artificiell intelligens och hur detta kommer att påverka juristens vardag under de närmaste åren, men också på lite längre sikt. VQ Forum avslutades senare på eftermiddagen under lättsamma former med en cocktailmottagning och konstvernissage, signerat Pom Art Gallery, som också lottade ut en av sina fina tavlor.

Viss ökning av disciplinanmälningar

Antalet disciplinanmälningar mot advokater 2018 var något större än 2017. Den långsiktiga trenden är dock att anmälningarna blir färre, trots att antalet advokater ökar. Det framgår av ny statistik från Advokatsamfundet.

Foto Stockholms universitet

Högst antal sökande på juristprogrammet

Efter urval två till vårterminen 2019 har totalt 18.525 personer antagits till utbildningar vid Stockholms universitet. Populärast var juristprogrammet.

Foto © Elnur

Årets byråer utsedda

Vinnarna i Årets Advokatbyrå utsågs på torsdagen. Hamilton vann kategorin "Stora byråer 200+ mkr” och delar även första platsen med Lindahl i klassen ”Stora klientpriset”.

Ny delägare i Setterwalls

Advokaten Henrik Trölle blir ny delägare vid Setterwalls i Malmö.

Foto stocksnapper

Domstolsbyggnad i Norrköping upphandlad

Domstolsverket har genomfört en upphandling för en ny domstolsbyggnad för tingsrätten i Norrköping. Inflyttning beräknas ske 2022.

Wåhlin utser ny MP

Jonas Holmstedt har utsetts till ny managing partner för Wåhlin.

Cederquist utser ny delägare

Elsa Arbrandt har valts in som delägare med start första januari.

Ny delägare i Kilpatrick Townsend

Hanna Sundberg inträdde som partner på Kilpatrick Townsend Stockholmskontoret per den 1 januari 2019.

Ny storbyrå i Stockholm

Den 1 januari slog Advokatbyrån Cirio, med tidigare medarbetare från Lindahl, upp sina portar i Stockholm.

Foto JanneBanan

Nya justitieråd i HD

Regeringen har utnämnt Cecilia Renfors och Stefan Reimer till justitieråd i Högsta domstolen.

Fyra nya delägare i Glimstedt

Fyra nya delägare tillträder på Glimstedt vid årsskiftet.

Ny delägare i Ramberg

Advokaten Mango Kask lämnar MAQS och inträdde den 1 januari som ny delägare i Ramberg.

”Mansfri” festival var diskriminering

Det var en överträdelse av diskriminerings- förbudet när musikfestivalen Statement uttalade att cis-män inte skulle ges tillträde till festivalen.

Foto Wavebreakmedia

Nya domare

Regeringen har den 12 december utnämnt en lagman, sju rådmän och ett tekniskt råd.

Forskare får rätts- vetenskapligt pris

Lundaforskarna Niklas Arvidsson och Lotta Maunsbach belönas för framstående insatser och får ta emot Emil Heijnes rättsvetenskapliga pris.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt