Bli kund Annonsera
fredag 26 april 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 31 januari 2018,

Minskat förtroende för rättsväsendet

I Nationella trygghetsundersökningen 2017, som Brottsförebyggande rådet publicerade nyligen, framgår att förtroendet för rättsväsendet sjunkit. Domstolsverket uppger att man tar utvecklingen på allvar.

Enligt undersökningen har förtroendet för domstolarna sjunkit med sex procent i jämförelse med föregående år. Minskningen är på samma nivå som för rättsväsendet som helhet. Om de senaste två årens minskning är början av en ny trend är ännu för tidigt att säga, men Domstolsverket skriver nu i ett pressmeddelande att man tar utvecklingen på allvar.

– Att medborgarna har förtroende för rättsväsendet i allmänhet och för domstolarna i synnerhet är centralt i en demokratisk rättsstat. Det räcker inte med att vi arbetar på olika håll med olika utvecklingsprojekt och åtgärder. För att allmänhetens förtroende för rättsväsendet i stort ska öka måste vi ta ett gemensamt ansvar, förklarar Martin Holmgren, generaldirektör vid Domstolsverket i pressmeddelandet.

Många utvecklingsområden

Exempel på aktuella utvecklingsområden inom är, skriver verket, ökad digital tillgänglighet genom exempelvis e-tjänster, en ny mediestrategi, arbetet med jämställdhetsintegrering samt framtagandet av en ny extern webbplats. För att kunna upprätthålla och stärka medborgarnas förtroende krävs att domstolarna kan kommunicera sitt dömande på ett sådant sätt att människor förstår hur domstolarna dömt och varför de har dömt som de gjort.

– Vi förstår naturligtvis att förtroendet också kan påverkas av att allmänheten i vissa uppmärksammade fall helt enkelt tycker att vi dömer fel, kommenterar Petra Lundh, lagman vid Södertörns tingsrätt. Därför behöver vi bli ännu bättre på att förklara varför vi dömer som vi gör, hur lagstiftningen ser ut och vilken roll domstolarna har.

Omfattande intervjuarbete

Sedan den så kallade Förtroendeutredningen 2008 har domstolarna har genomfört flera tusen intervjuer med parter och vittnen om hur de har upplevt rättsprocessen. Resultaten från intervjuerna uppges sedan ha lett till en mängd åtgärder, som alla ska bidra till att förbättra människors upplevelser av och förståelse för rättsprocessen, alltifrån tryggare lokaler och ökad tillgänglighet till bättre bemötande och begripligare domar.

- Vi som arbetar i domstolarna är måna om att människor som kommer i kontakt med oss som parter och vittnen förstår sin roll, känner sig trygga och förstår varför det gick som det gick. Därför pågår arbetet med att förbättra människors upplevelser av rättsprocessen fortfarande med oförminskad styrka, förklarar Fredrik Bohlin, rådman vid Ystads tingsrätt och sekreterare i Förtroendeutredningen 2008, i en avslutande i pressmeddelandet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt